用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學前班你地會點選擇呀??(九龍塘區)
go

學前班你地會點選擇呀??(九龍塘區) [複製鏈接]

各位媽媽,

請問你地會點選擇呀?

1.多多
2.靈糧堂
3.約克
4.朗思
5.迦南
6.樂基
7.方方
8.耀中
9.劍鳴

另外維多利亞有咩comment比到我呀?
   0    0    0    0

請問迦南同靈糧堂言語方便比較差嗎?

thx

原帖由 cherryird 於 10-11-17 17:28 發表
如要排我會排 :

1. 樂基
2. 劍鳴
3. 約克
4. 朗思
5. 迦南
6. 方方
7. 靈糧堂

因為我注重語言, 所以迦南及靈糧堂會排後些
多多及耀中我不考慮了(因將來不會讀國際學校) ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 whychan777 於 10-11-17 17:32 發表
請問迦南同靈糧堂言語方便比較差嗎?

thx

靈糧唔係注重兩文3語嘅學校
通常.. 家長會用有幾多時間有NET/NPT上堂去量化一間學校有幾注重"語言"
又通常~ 有學卷嘅學校較少有資源去請NET, 有嘅~ 時間都唔會長.. 而有NET又注重語言嘅, 較出名嘅係崇真
恐龍家

I like 1. 耀中 2. 劍鳴 3.朗思/Victoria
其實好多耀中parents都係target local school like LS or DBS.

請問樂基好唔好架?樂基好定係多多好?

請問..我睇教學報告中, 若果某學校持有學位老師人數多(例如: 全校人數23人, 佔有學位10人), 可吾可以用黎衡量師資質素?

校舍大與細, 係咪考慮因素之一?

以你見解, 係咪報私校架學校質素(例如: 語言、課程、老師質素、將來入讀好架小學機會率較高) 會有保証些?

其實我係唔知應該從何入手去判斷間學校好吾好.....

勁頭痛~~~~~

謝謝回覆

原帖由 小曳人 於 10-11-17 17:54 發表

靈糧唔係注重兩文3語嘅學校
通常.. 家長會用有幾多時間有NET/NPT上堂去量化一間學校有幾注重"語言"
又通常~ 有學卷嘅學校較少有資源去請NET, 有嘅~ 時間都唔會長.. 而有NET又注重語言嘅, 較出名嘅係崇真 ...

今年係熱身賽 n1 讀那間都無所謂啦, 出年就唔同啦, 如果你個係女可考慮以下幾間全部一條龍既名校, 不過全部無n班, 出年先考:
聖心, 聖保綠, st clare, good hope, 協恩, 真光, 港島聖士提反堂

咁係仔應該先考邊間呀?

原帖由 snow228 於 10-11-18 12:38 發表
今年係熱身賽 n1 讀那間都無所謂啦, 出年就唔同啦, 如果你個係女可考慮以下幾間全部一條龍既名校, 不過全部無n班, 出年先考:
聖心, 聖保綠, st clare, good hope, 協恩, 真光, 港島聖士提反堂 ...

仔仔有嘜好介紹呀.......

謝謝!!!!!

原帖由 snow228 於 10-11-18 12:38 發表
聖心, 聖保綠, st clare, good hope, 協恩, 真光, 港島聖士提反堂 ...

協恩都唔算一條龍, 不過入到都好好.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 whychan777 於 10-11-18 12:29 發表
請問..我睇教學報告中, 若果某學校持有學位老師人數多(例如: 全校人數23人, 佔有學位10人), 可吾可以用黎衡量師資質素?

校舍大與細, 係咪考慮因素之一?

以你見解, 係咪報私校架學校質素(例如: 語言、課程、老師質 ...

我覺得係咪學位教師唔太重要, 因為小朋友要學嘅嘢唔會太深入, 老師要做嘅係一個role model, 同埋有愛心, 搞得掂班細路!  而NET都未必有學位嘅~ 所以.. 我個人就唔多睇呢d
校舍大細反而重要喎! 我鍾意有戶外操場嘅學校, 接觸多d太陽, 人都醒d架!
我唔會講私校嘅教學質素好d, 但係有學卷嘅學校, 要同教署交代, 自由度細d, 資源又未必夠請NET/NPT坐陣.. 如果俾得起嘅, 我自己傾向讀無學卷嘅KG

其實學校好唔好~ 係好主觀嘅, 間間學校都有人話好! 不如你搵一間適合你同你嘅小朋友嘅學校, 唔係仲好咩?
恐龍家

純男校既一條龍=0
有一間既 St Joseph 只收K2 不過做埋今年要關門大吉, 個校舍俾小學食埋

好多謝你架回應.....

好應同你所講, 校舍大, 可以俾小朋友活動, 真係好緊要....

至於搵一間適合自己小朋友架學校...又真係...
而家佢咁細, 暫時都未清楚什麼適合...都係父母主觀地認為適合與否...

原帖由 小曳人 於 10-11-18 14:18 發表

我覺得係咪學位教師唔太重要, 因為小朋友要學嘅嘢唔會太深入, 老師要做嘅係一個role model, 同埋有愛心, 搞得掂班細路!  而NET都未必有學位嘅~ 所以.. 我個人就唔多睇呢d
校舍大細反而重要喎! 我鍾意有戶外操場嘅學 ...

原帖由 whychan777 於 10-11-18 15:26 發表
好多謝你架回應.....

好應同你所講, 校舍大, 可以俾小朋友活動, 真係好緊要....

至於搵一間適合自己小朋友架學校...又真係...
而家佢咁細, 暫時都未清楚什麼適合...都係父母主觀地認為適合與否...

...

其實 我都係 唔識點揀.......
首要, 當然係睇阿女咩性格, 咩幼稚園啱佢lor ..... 其次 係課程同校舍. 但又諗 如Kln Tong cannan 校舍大, 但原來間學校收好多人, 咁點分配d 資源呢. 所以 我覺得師生比例都重要 ......
同埋, 讀N 真係唔太重要, 揀間番得開心既就非常重要.

原帖由 mschoichoi 於 10-11-17 17:17 發表
各位媽媽,

請問你地會點選擇呀?

1.多多
2.靈糧堂
3.約克
4.朗思
5.迦南
6.樂基
7.方方
8.耀中
9.劍鳴

我唔會考慮耀中和多多, 因為不打算讀國際學校, 而且學費太貴, 我地普通家庭付擔唔起.  

想語文好, 樂基, 朗思, 劍鳴和約克這4間已經足夠, 夠升小學用.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 14:18 發表

校舍大細反而重要喎! 我鍾意有戶外操場嘅學 ...

小曳人
i have got admission offer (a.m.)from Think.............but I preferTelford 德福Kindergraten (internation class N1) as the medium ofinntruction is English and Putonghua ......as 0-6 years old are  thebest times to learn langauges................
any comments.........

我會咁排.......

1.樂基
2.劍鳴
3.約克
4.方方
5.迦南
6.靈糧堂
7.朗思

多多和耀中唔考慮了。

原帖由 mschoichoi 於 10-11-17 17:17 發表
各位媽媽,

請問你地會點選擇呀?

1.多多
2.靈糧堂
3.約克
4.朗思
5.迦南
6.樂基
7.方方
8.耀中
9.劍鳴

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sheri 於 10-11-18 22:21 發表

小曳人
i have got admission offer (a.m.)from Think.............but I preferTelford 德福Kindergraten (internation class N1) as the medium ofinntruction is English and Putonghua ......as 0-6 years o ...

as far as i know, Think is doing quite good on language too. Yes, language is important, but getting in a good N1 so that you can secure a place of a good enough KG for K1 is important too.

For me, just a simple question: what if your kid need to stay there for 4 years, which one will you choice.

There's always many different concerns in different families.  
恐龍家

thx

多謝你回覆......我都覺得九龍塘迦南校舍好大....

原帖由 bbmylove09 於 10-11-18 19:22 發表

其實 我都係 唔識點揀.......
首要, 當然係睇阿女咩性格, 咩幼稚園啱佢lor ..... 其次 係課程同校舍. 但又諗 如Kln Tong cannan 校舍大, 但原來間學校收好多人, 咁點分配d 資源呢. 所以 我覺得師生比例都重要 ..... ...
‹ 上一主題|下一主題