用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 新校長與前關校長的分別
go

新校長與前關校長的分別 [複製鏈接]

原帖由 tramtram 於 10-11-22 11:18 發表
另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise ! >>>> 我都等緊下聞, 靠妳報料.

同意,如果因為FUNDING問題,政府無錢比學校,我都無話好說.但比個心理預備家長都好呀!
個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一年普教就有咁既成績,我相信老師比左好多心機去教小朋友.
其實點解學校唔同家長傾下.我估家長都想知咩原因上到小三,小四無普教中上.

原帖由 tramtram 於 10-11-23 11:48 發表
係呀....自從囡囡P.1開始普教中文, D普通話進步好多, 雖然, 我自已都唔識普通話, 但聽她日常傾談/讀課文時, 好流暢又有信心.
我早前聽過主任講解過少少, 掂解可能會無了普教班, 因為驚考 TSA 成績無粵語班咁好, 我想 ...

tramtram:
其實我地第幾屆普教中班呀?第一屆加下小四定小三呀?
我都明學校有壓力,不過都係果句....好可惜.我比較少聽學校行行緊普教班,到小四轉返粵語班.都未有一班升到小六...又點知中文水平會差D呢?
(不過咁....我都要讚下教普教班既老師,佢地真係有耐心同耐性,見小朋友進步咁多, 我小朋友小一時最鐘意就係中文科老師.)

原帖由 Gabrielma 於 10-11-24 13:33 發表
都係一句,家校合作, 點解而家學校透明度咁低?  成日要家長估估吓?  可唔可以比d誠意, 向家長諮詢一下, 比家長表達一下, 早d比家長有心理準備 ?

同意,其實我都想知有無家長會呢? 我見小一時就有,今年好似無......上下一心先最緊要.

原帖由 tramtram 於 10-11-23 15:56 發表
聽聞浸聯都係小四後無普教中文 (我估大家考慮問題都係咁上下....)
我地今年係第三年普教中文, 所以來年會清晰D.
我囡囡好攪笑, 佢話佢地中文老師係最勁普通話喎 見佢咁欣賞老師, 都好安慰.
...

明白.
你囡囡真搞笑.
‹ 上一主題|下一主題