用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

丘校長的行為 [複製鏈接]

插佢"個人"乍,唔關學校、團體、學生或家長事. 更無意與任何人為敵,只想討論下價值觀姐.

做左壞事得不得到法律制裁,仍然係做左.

太刻薄老細冇犯法,好多人聲討佢,我直頭罷食到現在.插他的人有錯詳?

第一單買樓事件校董會係幾個月後先知道,同偷阿媽錢去賭,輸左同阿媽講係夾份賭既,赢左會分比你. 有乜分別?

乜野唔淸楚唔好妄下斷言,
乜野未水落石出,
乜野報纸信唔過,
乜野審計處針對,
乜野未有法律行動,

一大堆借口都抵不過他親口承認(有過失)或有不足之處. 總之講到尾只肯認疏忽啦.

但佢親口承認買樓,校董會指出事前從未獲通知,足足幾個月,雙方或多方冇可能冇開過會,通過電話,傳過e-mail. 唔係買左粒糖,係買層樓呀.
唔係故意穏瞞,請你們比個詞語影容吓喇?

佢既誠信仲有冇,各人有各人的標準,在我眼中是負數.

我讀得書少又四眼,唔代表我溕查查.
我一生人最恨賣假藥的Saleman,拆穿呢d人的小把戲令更多人受惠或免被呃我覺得有需要做醜人都冇所謂.

笑我又好,插我又好,話我得閒唔教下d仔女又好,我都受得落既.

救得一個是一個.
   0    0    0    0
無知是福

非常贊成你的說法,因為他是經驗的校長,又是前津校校長,合法與不合法,他一定知道,同樣道理,他一定知道直資學校的法律隙,所以雖然有很多直資學校都有違規行為,都要看犯了甚麼錯,如果涉及個人利益,就要司法介入!(所有犯規學校都應一樣)這說法個人不是針對真道,法律面前人人平等,我最反感是'盲目的fans',成日講榜樣,只講人針對,學校都要講法律,講公正,一句為學生,就可胡作非為嗎?

同意

作為CEO, 講法律, 他冇問題
作為校長, 講道德, 他就有問題!

如果投資賺到。

尼間學校將來咪唔使屈家長三千蚊一株花, 幾萬蚊一棵樹o羅。

不過兩種方法,出發點同樣有問題

當發生事故,校長作為學校的領導,應該代表學校作個交代、澄清,避免學校聲譽受損。何況事件關乎他個人操守,影響學校名聲,為何出事一星期仍不公開交代?這是負責任的行為嗎?難道有比這事更須優先處理的事情嗎?
汶川發生地震,温總立即趕住災區指揮救援,是有擔的表現。

校長固然要管理學校的教育,但亦要負責使學校可以有效地持續發展,如果理財不善或有法不依,縱有再高的理想,學校的可持續性必定成疑。所以,校長對這些看似跟教育無關的事起碼要有基本認識,有需要就要找專業人士(例如專業會計師,法律顧問等)協助。
原帖由 chei05 於 10-11-25 11:57 發表
其實校長呢個名銜係管理講教育, 唔係管理財政

曾經有人講過

權力令人腐化
金錢令人失去理智

沒有足夠的道德觀念而坐上高位,今天或許好彩過度骨,但唔會次次都好彩既.
無知是福

...............

唔明....可唔可以講多少少...

原帖由 KKLmama 於 10-11-25 13:06 發表
呢件事唔多唔少令準備等2nd in同已接受offer的家長卻步...真係好點箱作業

我支持你。

原帖由 brian61950 於 10-11-25 00:32 發表
插佢"個人"乍,唔關學校、團體、學生或家長事. 更無意與任何人為敵,只想討論下價值觀姐.

太刻薄老細冇犯法,好多人聲討佢,我直頭罷食到現在.插他的人有錯詳?

第一單買樓事件 ...

HKD 200 報名費我估是全香港最高的......

原帖由 brian61950 於 10-11-25 00:32 發表
丘校長的行為

第一單買樓事件校董會係幾個月後先知道,同偷阿媽錢去賭,輸左同阿媽講係夾份賭既,赢左會分比你. 有乜分別?

乜野唔淸楚唔好妄下斷言,
乜野未水落石出,
乜野報纸信唔過,
乜野審計處針對,
乜野未有法律行動,

一大堆借口都抵不過他親口承認(有過失)或有不足之處. 總之講到尾只肯認疏忽啦.

但佢親口承認買樓,校董會指出事前從未獲通知,足足幾個月,雙方或多方冇可能冇開過會,通過電話,傳過e-mail. 唔係買左粒糖,係買層樓呀.
唔係故意穏瞞,請你們比個詞語影容吓喇?

佢既誠信仲有冇,各人有各人的標準,在我眼中是負數.

我讀得書少又四眼,唔代表我溕查查.
我一生人最恨賣假藥的Saleman,拆穿呢d人的小把戲令更多人受惠或免被呃我覺得有需要做醜人都冇所謂.

笑我又好,插我又好,話我得閒唔教下d仔女又好,我都受得落既.

救得一個是一個.

奇怪的现象,

长时间跟丘校长多接触,

了解丘校长及学校的真道家长对丘校长诚信没疑问,

反而街外人对丘校可以下判断,这是怎么一回事??

想問:
1. 其實如果買樓錢係證明並非政府金錢,
是開辦學校團體自付,審計可干涉嗎?

2. 如果政府金錢全數有證明用於學生及
教學上,我在想違規了什麼?

3. 開辦學校團體自資投資,如不涉及政府金錢,
會否違規?

我們身為家長最關注是我們的學費政府的資源
全落在用於學生及教學上,如果我們的學費政府的資源拿去投資,一定"拉人封艇"啦

教育局應澄清一下..

qqdad,

I believe (儍仔) was only trying to release all his grievances about his own boss (太刻薄老細) and unfair/illegal things in Hong Kong (賣假藥的Saleman, 偷阿媽錢去賭). There is no relationship between his comments with his topic  丘校長的行為.

We can just LOL!

原帖由 qq_dad 於 10-11-25 18:20 發表
奇怪的现象,

长时间跟丘校长多接触,

了解丘校长及学校的真道家长对丘校长诚信没疑问,

反而街外人对丘校可以下判断,这是怎么一回事??

...

原帖由 qq_dad 於 10-11-25 18:20 發表
了解丘校长及学校的真道家长对丘校长诚信没疑问

了解丘校長及學校的真道家長對丘校長誠信沒疑問?
你是否肯定?

不了解丘校長及學校的真道家長對丘校長誠信可能有疑問.
不了解丘校長而了解學校的真道家長對丘校長誠信可能有疑問.

註: 丘校長最喜歡向家長合唱團放風, 家長合唱團視他為知己,以為好了解他.
‹ 上一主題|下一主題