用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你還會選的直資嗎?
go

你還會選的直資嗎? [複製鏈接]

經過呢次直資報導後,你還會選直資嗎?

0    0    0    0
無知是福

DBS, DGS, 等等, 就算明言掠水都會去讀啦... ;p

原帖由 brian61950 於 10-11-27 12:57 發表
經過呢次各出其謀掠水大行動後,你還會選直資嗎?

原帖由 nicolemummy 於 10-11-27 13:53 發表
DBS, DGS, 等等, 就算明言掠水都會去讀啦... ;p

拔萃女小學是私校

會讀,因為做唔出借地址假信教,所以報直資私小係必然,仲有,報之前已經知學費幾多,學生交學費,老師教書,其他野我就唔會太執著!有 D 野真係好難做,學費平校園純樸冇設施又會有家長懷疑間學校唔好!

可能離左題,但真係想講!

What's primary objectives to establish DSS?

Diversity of curicullum and approaches.... or just the financial management....

I read through the whole audit report, I know more mismanagement of the DSS schools and equally discovered some remarks from AD are not conclusive and some gaps or even misleading remarks. I won't say who is right or wrong, but I can see the chances for improvement for all parties.

I am looking forward the Public Accounts Committee of Legco's hearing can expose more facts and provide a fair and suitable platform for the schools to defend and provide additional info.  I also wish the hearing can reflect the mismanagement of EDB and the limited scopes and exposures of AD audits.

Be honest, if your kids not in DSS, you have a choice. If you are the insider, I wish the hearing can expose the real picture before we can make a fact base decision and not an emotional one.

件事爆左出來,教育局冇可能唔check緊d,各直資應該也不敢太明目張膽,可能這就是改善吧!

又或者希望他們將來冇咁"疏忽"啦.

原帖由 ANChan59 於 10-11-27 15:28 發表
What's primary objectives to establish DSS?

Diversity of curicullum and approaches.... or just the financial management....

I read through the whole audit report, I know more mismanagement of the DS ...
無知是福

應該回想你為甚麼要報直資,有些人覺得直資課程設計較有彈性,亦有多些資源令教學質素可以提升,所以去報;有些人當它們是萬一自行派不到或統一派位抽不到理想學校的後備。小弟覺得,只要學校的"產品"好,有能力的家長是不會介意多給一點錢給直資學校的,因為它們的確有需求。

或者我們不應該 "因o壹廢食" 。

講得好.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-27 15:25 發表
會讀,因為做唔出借地址假信教,所以報直資私小係必然,仲有,報之前已經知學費幾多,學生交學費,老師教書,其他野我就唔會太執著!有 D 野真係好難做,學費平校園純樸冇設施又會有家長懷疑間學校唔好!

可能離左題,但真係想講! ...

每個人做每件事都會為自己找個原因,至於是客觀分析或個人藉口,大概只有自己才知道,就為子女選學校而言,無論如何底線仍應是令子女能健康快樂成長吧。

I still think DSS schools are better than the govt schools.

頭個幾間我同意,其他個d我有d保留,這個怪現象我留意很久了.
一掛上直資的牌頭唔知點解冇啦啦升Level,可能係d簡介會的功勞啦,又或是覺得要比錢好過no pay呢?

原帖由 cpcog 於 10-11-27 22:55 發表
I still think DSS schools are better than the govt schools.
無知是福

I had taught in an "estate school"  so I can see how much difference from those schools to DSS schools.
Well, of course some "estate schools" are good too but the competition would be very serious.

不是每一間被點名的DSS都犯"掠水"的行為,你這個post很誤導。

請先細閱審計署的報告or有關報導。

原帖由 brian61950 於 10-11-27 12:57 發表
經過呢次各出其謀掠水大行動後,你還會選直資嗎?

你還會選"掠水"的直資嗎?

也是的,我更正.

原帖由 LUIGI 於 10-11-27 23:43 發表
不是每一間被點名的DSS都犯"掠水"的行為,你這個post很誤導。

請先細閱審計署的報告or有關報導。

無知是福

我會選直資(如果我個仔考到)

DSS is still my first choice.

醒目開學勳章 王國長老

直資"掠水"呢單野, 我o係自由版都有講過
有d指控(例如校友校董), 只可以用"超低能, 勁攪笑"黎形容, d校友都未夠18歲, 或者根本無校友, 點做校友校董呀, 要指責別人, 自己做下功課先啦(edb明知架, 不過無解話)
好多註冊/文件問題, 係政府部門拉拉扯扯唔交貨(edb都講, 審計處本來係審edb, 唔係審直資), 學校至無得交, 審計處而家話直資學校遲交遲註冊, 但無investigate過係學校唔交, 定根本無得交, edb亦無解話, 而家俾人鬧更唔敢出聲啦!
儲備果d, 第1, 學校一定要有儲備, 呢個係edb對學校既規定(好似係6個月營運開支), 第2, 直資唔同津校, 好多開支係要自己負責(包括大大小小維修, 整部禮堂冷氣都幾十萬, 而under2百萬既工程係無得向政府申請撥款的), 如果學校準備做大工程, 當然會有更大筆儲備, 錢係要慢慢儲, 唔係一夜之間變出黎 (80萬儲備, 舖個地台都未夠啦, 我唔信間間都有幾千萬), 第3, 根據記者會上校長所講, 係edb從來無要求學校o係加學費既要付上儲備資料, 而家審計處黎blame直資, edb一樣係咩都唔講唔解釋, 攪到令人覺得全港直資都無王管

以上種種, 至令到直資學校校長指住教育局黎鬧, 唔係無道理的, 你地可以再睇清楚
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101126&sec_id=4104&art_id=14703049

(我絕對讚成部分直資真係有問題, 但而家係因為以上種種, 令"直資"變成過街老鼠, d校長唔嬲就假啦)
所以而家唔係"件事爆左出來,教育局冇可能唔check緊d,各直資應該也不敢太明目張膽,可能這就是改善吧!", 而係學校迫edb出黎解話, 點解明知內裡原因但唔向審計處解釋, 就由得審計處出report

你當我有bias又好, 點都好(可以我都係誤信謠言呢), 我只係講出我知既事, 一齊睇下呢台戲點收科啦

由另一個角度睇,審計署o既工作其實幾粗疏,特別係行政程序方面o既結論,例如 "學校歷史太短,根本無法有校友,何來校友會",呢d咁簡單o既野,未查清楚就亂咁鬧,有d就鬧錯目標,o係某方面真係自暴其短,影響報告o既權威性。另外,我不清楚審計署的處事方式,但一般審計在列出問題後,先要同受查部門討論並列出後者o既解釋同跟進行動,先至算係全面o既報告,而家未經同教統局討論就公開報告,只講問題唔講教統局解釋,可以話係嚴重缺憾。

不知我理解是否有錯,直資學校o既學費由校方自行決定,不用教統局審批,加學費亦然,是嗎?由於家長是受影響的持份者,責任上學校加學位應該詳細交待理由 (包括幅度,金額,同以當時財政狀況估計是否有需要) 同預計用途,家長係唔係應該有d基本o既財務資料黎衡量加費是否合理?或者教統局可以規定加費時要提供俾家長o既資料?咁樣對家長會多d保障。
原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-28 00:59 發表
直資"掠水"呢單野, 我o係自由版都有講過
有d指控(例如校友校董), 只可以用"超低能, 勁攪笑"黎形容, d校友都未夠18歲, 或者根本無校友, 點做校友校董呀, 要指責別人, 自己做下功課先啦(edb明知架, 不過無解話)
好多註 ...

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

Duplicated

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

Duplicated

‹ 上一主題|下一主題