用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010/11 1D班 [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

queen180307,

你今日有無去家長會呀 ?? 我有去呀 !!
舉手問自己帶飯個個就係我啦 !!

Bluetoothjch,
咁你係坐門口第1or2行第一個, 我坐第4行第一個位.
不過我唔記得你小朋友既名, sorry.
去完家長會, 覺得老師都幾有愛心.
我pm我個小朋友既名俾你, 大家有個照應呀.
原帖由 Bluetoothjch 於 10-9-11 16:42 發表

原帖由 Bluetoothjch 於 10-9-11 16:42 發表

QUEEN180307,

PLEASE CHECK PM.
你有無做家長義工 ?? 我無參加, 因為仲有個細要睇住

bluetoothjch,
我無做義工呀, 因為我要返工的.
亞囡今日食完學校飯, 已經話唔好食.
話要自己帶飯.
原帖由 Bluetoothjch 於 10-9-12 14:21 發表

PLEASE CHECK PM.
你有無做家長義工 ?? 我無參加, 因為仲有個細要睇住

原帖由 queen180307 於 10-9-13 16:42 發表
bluetoothjch,
我無做義工呀, 因為我要返工的.
亞囡今日食完學校飯, 已經話唔好食.
話要自己帶飯.

係呀!? 其實我其中一個唔想訂學校飯嘅原因都係因為聴到好多人話唔好食, 甚至難食, 我有幾個朋友/親戚間小學都係用E家承辦, 話可能太講求健康, 連D老師都唔會食喎..... 不過咪又係好多人都照食, 食慣左都應該OK嘅.....

今日阿仔帶飯, 都OK喎, 不過真係麻煩好多, 因為每天都要我同姐姐早起準備, 前一晚又要安排定, 好在今日佢又順利過渡喎, 只係我問佢有無邊個同學仔一齊帶飯食, 佢話好少好少.... 其實個日家長會文老師問返我係咪比佢自己8點帶保暖壺, 去到1點先食, 我覺得好似好ODD, 我仲以為無人會帶飯tim......

不過佢話同d同學仔一齊食飯好開心, 點都要捱埋今個月, 因為訂左飯.
佢自己帶飯, 我驚佢好論盡. 你用邊種飯盒裝飯?? 等我考慮下下個月點先!!

原帖由 Bluetoothjch 於 10-9-13 18:24 發表

係呀!? 其實我其中一個唔想訂學校飯嘅原因都係因為聴到好多人話唔好食, 甚至難食, 我有幾個朋友/親戚間小學都係用E家承辦, 話可能太講求健康, 連D老師都唔會食喎..... 不過咪又係好多人都照食, 食慣 ...

漫遊書海

請問:明天要帶『漫遊書海』麼?
要自己找書看?數量是自選?
定...每星期一中、一英...
原帖由 queen180307 於 10-9-13 20:39 發表
不過佢話同d同學仔一齊食飯好開心, 點都要捱埋今個月, 因為訂左飯.
佢自己帶飯, 我驚佢好論盡. 你用邊種飯盒裝飯?? 等我考慮下下個月點先!!

...

hello, 各位媽咪, 仔仔係1D班, 家長會當日都有出席, 我是問老師看"坐位表"的那位, 不過隔咗幾日可能都忘記了.
佢星期一都有吃學校的飯,話D菜好難吃, 其它都滿意, 而且有水果(西瓜,哈蜜瓜), 因為要坐車返學,帶飯唔係太方便,所以要訂學校的飯.另外星期二(14/9)有中默, 我想問是否教完一課就會有默書而不會在手冊通知 ?

hhm,
中默前一個星期老師話會寫手冊, 所以要留意手冊.
我個小朋友都話難食, 希望佢地儘快適應.
原帖由 hhm 於 10-9-15 13:31 發表
hello, 各位媽咪, 仔仔係1D班, 家長會當日都有出席, 我是問老師看"坐位表"的那位, 不過隔咗幾日可能都忘記了.
佢星期一都有吃學校的飯,話D菜好難吃, 其它都滿意, 而且有水果(西瓜,哈蜜瓜), 因為要坐車返學,帶飯唔係 ...

jolidora,
漫遊書海是上圖書堂才帶. 其餘問題要返去問下小朋友先知.
有無其他家長知道呢?
原帖由 jolidora 於 10-9-14 20:33 發表
請問:明天要帶『漫遊書海』麼?
要自己找書看?數量是自選?
定...每星期一中、一英...

原帖由 queen180307 於 10-9-15 14:05 發表
jolidora,
有無其他家長知道呢?

我們簡稱「圖冊」,圖書堂必須攜帶。
每個學期必須閱讀及記錄指定數量的英文、中文、常識、數學......各科圖書,趁現在開學無咁忙可準備定。而圖冊內的中、英文練習,就由中英文科老師吩咐才做,當功課交,會由老師批改。

佢星期一都有吃學校的飯,話D菜好難吃, 其它都滿意, 而且有水果(西瓜,哈蜜瓜), 因為要坐車返學,帶飯唔係 ...

中、英文默書會預先寫手冊通知,通常每兩星期默一次。

更正! 亞囡今日又話漫遊書海要日日帶.
原帖由 queen180307 於 10-9-15 14:05 發表
jolidora,
有無其他家長知道呢?

原帖由 queen180307 於 10-9-15 23:32 發表
更正! 亞囡今日又話漫遊書海要日日帶.

唉呀, 我個仔就話圖書堂先要帶呀.... 都唔知信唔信佢好, 我都係放埋入書包.... 仲有, 你地有無買揸筆膠 ?? 我以前買左, 不過老師上次講左話唔係幾好用, 點知個仔話今日一定要帶, 唔帶老師會話佢, 我唯有照比佢帶住先, 今日走左去買 (本帶仲諗住唔買架).......

hhm,

原來你係那位媽咪, 不過我真係唔記得你個樣.... , 你坐邊架 ??
帶飯真係唔係咁方便, 同埋好少同學仔帶飯, 會少左時間認識其他同學架

原帖由 queen180307 於 10-9-13 20:39 發表

...

我估佢地多d人一齊食飯一定會開心d, 我個仔話1D好少人帶飯, tuesday個日好慘呀, 有兩個帶飯嘅同學仔食飯時玩, 撞到佢成個飯壺倒左落地下, 倒左一半無得食, 仲要比ee鬧佢咁唔小心, 佢問我點解explain左唔關佢事都仲要比人鬧.....

我之前用過disney個d, 好唔掂, thermo & buffalo用過都唔夠熱, e家買左個"象印", 三百幾keep 6 hrs 好得呀 !!

回覆 2# Bluetoothjch 的文章

Hello, Bluetoothjch
家長日,我都見到你, 你都話會帶飯比個女(係女嗎?), 不過時間咁長, d 飯keep 到中午ok嗎? 我應該坐係你左邊(隔行)第2個.
即老師所講由窗邊(教師枱)數過來第6行第2個.

半個月了~

e 半個月好似去左另一個世界咁,成間屋d作息時間變得了~ 早睡早起、做功課唔算多..不過d時間好似好緊迫. 第時默書、測驗、考試...係咩世界呀?~@!

原帖由 hhm 於 10-9-16 12:42 發表
Hello, Bluetoothjch
家長日,我都見到你, 你都話會帶飯比個女(係女嗎?), 不過時間咁長, d 飯keep 到中午ok嗎? 我應該坐係你左邊(隔行)第2個.
即老師所講由窗邊(教師枱)數過來第6行第2個. ...

hhm,

我有少少印象呀 !!!!
我個係仔黎架...... 係呀, 帶飯起碼要keep 6 hrs, 所以飯壺係好緊要架, 初初我都怕有問題, 不過我家姐好有經驗, 佢兩個仔都係咁帶飯, 一個中學, 一個小學, 咩壺好, 有咩問題出現, 有咩好處唔好處都大概分析左, 連e間飯商d資料同一貫作風都知, 因為佢做嘢間學校都係用E間架........其實帶飯同唔帶飯都各有好各有唔好, 最緊要小朋友鍾唔鍾意同埋你地方唔方便, 人人唔同....
‹ 上一主題|下一主題