用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS Vs APS
go

KTS Vs APS

其實2間學校都有很多共通點:
* 私校
*同區
* 沒一條龍中學
* 學費差不多
請問你們會如何選擇? 她們各自有什麼優勢及強項呢?請賜教

我都想知,KTS嚟放榜,APS今個星期六in,其實佢哋個升中校網係咪一樣? 有無現正讀緊嘅家長可以分享一下?

我喜歡入「小學一覽」入邊的心儀學校, 「感受」一下各家長的交談.  每年都有人比較這兩校, 亦可在小學一覽中找到以往postings作參考.

升中校網是一樣, 但教學方法與理念便不同.

原帖由 crystalwsm 於 10-12-9 00:54 發表
我都想知,KTS嚟放榜,APS今個星期六in,其實佢哋個升中校網係咪一樣? 有無現正讀緊嘅家長可以分享一下?

兩間都好,我個人比較喜歡kts, 因校舍比較大同教學全面d運動音樂都有,aps以我所知只着重音樂

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所以~ 學費(+雜費) APS貴好多喎~
往年都有人比較呢兩間學校.. 我自己就鍾意KTS多d (未必會報APS) 因為: APS要小朋友學兩種樂器, 我自己無學過樂器, 但有學過嘅c6唔多認同呢樣嘢, 而學樂器嘅錢係未計响學費裡面嘅.. 舊年搵到嘅料, 一個月連學費要約$5000 (如有錯誤~ 麻煩更正!!)
恐龍家

回復 5# 小曳人 的帖子

甘升中排位成績有咩分別呢?

這個話題年年都有人拿出來比較,
其實兩間是十分不同的學校,
各有各好, KTS體育叻, 數學深到離晒題,
APS 自有一班熱愛音樂粉絲追隨 , 非佢莫讀.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 share123 於 10-12-9 09:45 發表
甘升中排位成績有咩分別呢?

睇過有資料話 APS升band 1 中學嘅ratio 高過KTS少少
不過唔記得資料來源..
恐龍家

請問兩間學校在學術方面是否APS比較push 些呢?

而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動呢?

又聽聞APS都幾多專題projects要做(其實要父母做),但要小朋友出來向全班做presentation的,是嗎?

希望按我所知的解答到你些少問題。
而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動呢?
其實學校只係要求學一種樂器(管弦樂), 並不是兩種。只不過鋼琴是不計的, 所以你可以選擇唔學鋼琴, 學管弦其中一種。
學樂器並不是課外活動 (當然入學校樂團就可以算是課外活動一種), 而是音樂課的考核內容之一, 其實亦有學生選擇唔學樂器, 而改為「唱歌」。不過, 到2年班後, 音樂堂會按小朋友所學的樂器分開不同team,所以上堂都會教及練習所學的樂器(當然呢d唔駛額外收費喇), 若小朋友真係要學一種樂器, 這些練習對小朋友學習而言, 無異是很好的。

又聽聞APS都幾多專題projects要做(其實要父母做),但要小朋友出來向全班做presentation的,是嗎?
基本上每年有2個專題projects,一個學期係常識,一個學期係science,這2個projects都係要做一個最後的presentation的。
另外,體育及音樂都有report要交,但唔駛present,體育就係要睇一場賽事(現場或電視睇都得)。音樂就是要去欣賞一次音樂會。
是否家長做,見仁見智喇,咁上網搵料dd野,一定係家長搵,但要找甚麼及寫甚麼,則可由小朋友自行決定。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 蕉媽 於 10-12-9 14:56 發表
希望按我所知的解答到你些少問題。
而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120呢?
其實學校只係要求學一種樂器(管 ...

多謝你嘅資料呀!
想請教: 咁即係除咗學費, 仲會唔會有d咩經常性嘅額外費用?
Thanks!
恐龍家

回復 5# 小曳人 的帖子

Deleted

KTS 派位好 APS 好多,可上學校的網業看看。

回復 13# kellyjason 的帖子

唔係掛, KTS比APS既派位好? 就以男拔同女拔做例啦, APS派10幾個男拔同10幾個女拔, 數目差唔多係KTS既2倍有多

如果你完全唔想入依2間名中學就另計啦

KTS既系09-10年既數字,APS系08-10年既數字,如果只系計DG/DB呢兩間學校,仍然應該系APS好d. 但如果計升英中/Band 1比例,相信都幾難計

APS寫08-10年. 唔係2年意思, 係果批同學仔小四, 小五, 小六 3年呈分試計, 其實都係等於KTS 09/10.只係大家寫法唔同.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

APS好似劲好多!

回復 16# 35C9 的帖子

oic,甘APS真係好勁喇!

回復 16# 35C9 的帖子

really ? where is your info came from ?

我囡囡正在APS就讀。APS 的08-10年度即等於KTS的09-10。