用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
go

英華開始取錄了嗎?

最近有一位家長跟我說,他的朋友的兒子已被英華小學取錄,而且不是哥哥在那裡就讀。現時 2nd int還沒結束,網站上也說得很清楚會在1月29日公佈取錄詳情,不知各位有沒有聽過英華已在取錄學生了?

My friend also told me that she heard someone was offered a place already (his brother is studying at YW now).

thomasha,

你2nd 左未? 我上2個星期去2nd in, 校長話今年留一班比弟弟及舊生仔. 收晒弟弟, 舊生就係4揀1. 競爭好大.
可能對我個仔興趣唔大 so, 無即時收我個仔.haha
我唔信yw會先收, 佢地最worry係同其他2間男校爭仔. 唔係佢都唔駛玩到1月尾. 人地register 晒至放榜.
我都唔想諗太多, 重有個幾月至放.

有多少舊生的囝囝申請呢?
原帖由 愚人 於 10-12-13 09:56 發表
thomasha,

你2nd 左未? 我上2個星期去2nd in, 校長話今年留一班比弟弟及舊生仔. 收晒弟弟, 舊生就係4揀1. 競爭好大.
我唔信yw會先收, 佢地最worry係同其他 ...
~easybring~

舊生仔2nd int仲要四揀一咁緊要?等我計o下先:

假設哥哥讀緊英華o既男仔有半班(15人),即係o個班剩番15個位,舊生仔就係4揀1,即係60個考生。342個考生有2nd int, 扣番舊生仔+哥哥讀緊英華o既(15+60=75),即係267人爭120個位。
thomasha,

回復 1# thomasha 的帖子

我估條數未必係咁計, 因為300個小朋友係外來2nd in, 係42人已包括細佬+舊生仔.
假設30人一班留比細佬+舊生仔, 26個弟弟直入+4舊生仔(本來16個, 4揀1得返4個入), 剛好26人+16人, 就係o個extra 42人. 只係估下.
依家應該係300人爭120個位, 係2.5個小朋友入一個   . 不過, 有d 小朋友已有其他學校offer, 已經唔打算去in, 可能個比率就少左.
上年mami o既報料, 如果waiting 都唔駛驚, 好快call 返去register,因為有d 小朋友有offer 唔register yw 比返個位來.

我都就嚟去second in, dbs已失敗,真係要努力啲。
我想問一問,聽講話校長問小朋友嗰part, 係考番上次見校長的情境?通常小朋友係咪可以記得番呢?
我個仔有時講野都唔知係真唔係真,唔知佢到時應唔應付得到添!

回復 2# 愚人 的帖子

不過唔知YW會唔會好似DBS咁,入咗2nd in最後fail咗都唔一定放你落waiting list呢?

原帖由 bigfool 於 10-12-13 13:11 發表
我都就嚟去second in, dbs已失敗,真係要努力啲。
我想問一問,聽講話校長問小朋友嗰part, 係考番上次見校長的情境?通常小朋友係咪可以記得番呢?
我個仔有時講野都唔知係真唔係真,唔知佢到時應唔應付得到添! ...

我們上星期去了2nd int.,比起想像中問得詳細得很(對孩子部分),建議你可與令郎重溫面試的程序並其中細節,相信對他會是很好的幫助,因林校長真的要測試小朋友的記憶力。

原帖由 Camom 於 10-12-13 13:17 發表
不過唔知YW會唔會好似DBS咁,入咗2nd in最後fail咗都唔一定放你落waiting list呢?

希望不會學DBSPD的做法吧! :)

其實是否英華是最遲有result的直資/私小呢?

原帖由 thomasha 於 10-12-13 12:05 發表
舊生仔2nd int仲要四揀一咁緊要?等我計o下先:

假設哥哥讀緊英華o既男仔有半班(15人),即係o個班剩番15個位,舊生仔就係4揀1,即係60個考生。342個考生有2nd int, 扣番舊生仔+哥哥讀緊英華o既(15+60=75),即係267人爭120個位。 ...

林校長也是對我們講,舊生的競爭是4揀1,也算激烈;另外,她說能從二千多人進入最後300,真的不簡單,她說她實在想收晒,但奈何只有120個位(因一班預留給弟弟及舊生小朋友)。

唔知o個42個係唔係只係細佬+舊生仔?

另外,好奇問下,係你主動問校長呢個問題,定係校長主動講?照計校長好少會自己披露呢d資料。
原帖由 愚人 於 10-12-13 12:20 發表
我估條數未必係咁計, 因為300個小朋友係外來2nd in, 係42人已包括細佬+舊生仔.
假設30人一班留比細佬+舊生仔, 26個弟弟直入+4舊生仔(本來16個, 4揀1得返4個入), 剛好26人+16人, 就係o個extra 42人. 只係估下.
依家應 ...

原帖由 thomasha 於 10-12-13 02:09 發表
最近有一位家長跟我說,他的朋友的兒子已被英華小學取錄,而且不是哥哥在那裡就讀。現時 2nd int還沒結束,網站上也說得很清楚會在1月29日公佈取錄詳情,不知各位有沒有聽過英華已在取錄學生了? ...

你能向那家長請教他的朋友拿到offer的是在其完成2nd int.即時由林校長告知的,還是從其他途徑取得學位的呢?當然,他亦未必如實會回答你的家長朋友吧。

如是經人士關係的話,我覺得只會是少數吧,而在2nd int.後馬上告知取錄的可能亦似乎不大,因英華沒有此必要。

回復 6# 愚人 的帖子

點解你認為弟弟係直入呢? 係唔係校長親自講呢?

thomasha,

印象中校長沒有說會收晒弟弟呢一句。

如果我無聽錯, 校長就係咁講收晒弟弟. 總之就係有一班留比細佬+舊生仔. 同cornelius講o既係差唔多.  我未2nd in 之前已經聽過其他家長今年講過依一番說話.

thomasha,
校長係問完我個仔全部問題, 同我2公婆傾完計之後, 至老老實實同我地講o既.

其實同小朋友重溫返都好o既, but 我都發覺有d 個仔之前無提過, 都會問o既野發生. 當時我真係 "O" 晒咀. 好彩考之前同自己講, 個仔唔係一定識答晒, 令自己個心理質素好d.
隨遇而安啦, 小朋友入到依一個FINAL, 已經係好叻.

照計收晒就大可慳返interview嘅時間啦!

原帖由 愚人 於 10-12-13 15:28 發表
如果我無聽錯, 校長就係咁講收晒弟弟. 總之就係有一班留比細佬+舊生仔. 同cornelius講o既係差唔多.  我未2nd in 之前已經聽過其他家長今年講過依一番說話.

thomasha,
校長係問完我個仔全部問題, 同我2公婆傾完計之 ...

當我聽錯啦, 可能我想佢收埋我個細佬, 所以聽錯. wakaka

相信我那位朋友仍在確認中,有進一步消息再作分享。

面試時,校長沒有講明弟弟必收,只說會預留一班給弟弟和舊生之子,所以還是需要2nd int的,至於是否直入,就不得而知了。
原帖由 cornelius 於 10-12-13 13:56 發表

你能向那家長請教他的朋友拿到offer的是在其完成2nd int.即時由林校長告知的,還是從其他途徑取得學位的呢?當然,他亦未必如實會回答你的家長朋友吧。

如是經人士關係的話,我覺得只會是少數吧,而在2nd int.後馬上告知取 ...