用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細佬五戰五敗..
go

細佬五戰五敗.. [複製鏈接]

到目前為止..只有n1原校一定可以直上k1,但因課程較淺..好擔心上家姐間小學會好吃力..
想請問下大家..我還應繼續去in(不過多數白費,因仔不肯講野)..定係疊埋心水讀原本呢間算..?
   0    0    0    0

如果係咁, 不如讀原本呢間, 再比佢出去學多點打"旁身"

比左報名費, 咪試下囉, 自古成功在嘗試, 唔去in, 連機會都無.
比個機會囝囝, 比個機會學校!

既然你都報左,咁當然繼續試下啦,至少叫盡左力,當俾小朋友去玩下,訓練下都無壞呀!而且小朋友既野真係好難講,有時心情好,或者撞正佢鍾意個環境,話吾定突然間肯講野呢!!吾好扼殺佢既機會!!

加油!!!

當然如果已經報了名, 更係去試一試機會...當俾妳及小朋友一個機會, 小朋友臨場表現你同我目前都估計唔到, 可能因為地方啱小朋友眼緣, 會有出其的好好表現...不過我以過來人經歷給意見就是...一切隨緣...平常心面對, 小朋友若叻叻有好表現, 就proud of 你的小朋友...終於正明小朋友是做得到....但千萬不要抱有很大期望以為一定取錄, 希望大失望更大! 加油...GOOD LUCK!!!

有沒有報YORK?  不如試下報YORK, 會容易收.   而且是一間學術水平高的好學校, 學校課程有要求, 老師好有愛心.  我囡是細女, 去年考十五間, 結果除左自己N班原校收, 其他多數waiting, 只有YORK 及 THINK 收. 結果我地揀左讀YORK, 囡囡而家讀得好開心, 好喜歡返學, 又學到0野, 英文口音好正, 我地好滿意.  :)   如有興趣, 不如試打去學校問, 好似無截止報名日期的.

回復 1# Ekkh 的帖子

原帖由 123onebaby 於 10-12-13 23:35 發表
請問YORK 係邊區 ?

九龍塘!

回復 1# Smartterrence 的帖子

原帖由 123onebaby 於 10-12-13 23:49 發表
Smartterrence

唔好意思可以給電話 and york 既中文名我搵嗎 ? thanks

York(中文: 約克幼稚園)..本身係無學劵的, 你可以參考以下網址, york都有幾間, 但我唔清楚佢地既分別, 因為我沒有報呢間, 不過我有幫你留意過佢地既電話, 幾間既電話都一樣, 你可以直接打去問吓詳情..
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schoollist.asp?district=KLC

妳都好呀,都叫有一間做後備呀,我一間後備都無,而且我打算嘅5間入面,崇真唔收、民生未收到信、聖羅撒要二月中先知結果、禮賢一月尾先in、協恩今日先download到張form 唉,我好驚一間都唔收呀  

我地都係差不多, in 6間1間reject, 兩間waiting, 之後in3間表現仲差(reject同waiting o個3間有答&做, 最後未出result既3間索性唔答唔做), 所以結果應該會係6戰6敗, 除左一樣係課程淺既原校n1繼續上...頭痛中...

依家幫小朋友搵學校,真係好煩,想搵好嘅又多競爭,搵普普通通又驚佢難搵小學,又怕害咗佢…

回復 2# nataliepsc 的帖子

課程淺個間是邊間?

回復 1# 馬騮仔 的帖子

未肯講野真的很頭痛,但面試就一定要去,可能他會發揮小宇宙呢!

我個女都係得n1果間可直升k1同埋一間屋邨幼稚園k1 offer. 其餘報咗6間, 3間waiting, 1間reject, 1間未有結果. 因為係0812細女, 未識講嘢, 所以都打定輸數, 但我都會報埋協恩, 當係練習下囉. 而且協恩唔收超大b, 今年唔報出年都冇得報.

多謝大家鼓勵。
其實我算比較幸運,因至少唔洗諗小學。可能上天係有意安排,要他留喺呢間掛。

York是一間好學校,一來不想細佬好似家姐以前咁去到咁遠,如果唔係sjc而家咁,我一定比細佬讀,唉。.

好似我仔仔係好鍾意講野架, 不怕陌生人的,但去到面試佢就好睇佢鍾唔鍾意個老師先會彩佢, 所以我覺得妳要俾BB去多幾間試下。我都好後悔無報多幾間學校, 因為我都係去面試先知原來仔仔會揀人彩, 會玩野。
‹ 上一主題|下一主題