用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 or St. Catherine 真係好頭痛
go

民生 or St. Catherine 真係好頭痛 [複製鏈接]

今日知道民生收左囡囡am Class, 之前St. Cat 又 收左囡囡 PM Class, 有無人可以比下意見選邊間好呢!!
真係好頭痛!!
Please help!!

0    0    0    0

如果一時三刻立唔定主意,不如交埋留位費俾民生,可以俾你多幾個月時間去考慮。

舊年我收到呢兩間學校的 offer 同你一樣,結果我係到 6月先至非常痛苦地下決定。當時我的決定因素係:

1. 上、下午班
2. 小一自行收生的分數不足以入讀心儀的小學
3. 認為家住校網最好o個間學校都不及民生小學部
4. 雖然阿女考幼稚園好叻,但三年後相信好多小朋友都有很大的進步,考直資私小的難度會比考幼稚園時更大,可能最後考到的直/私小學都未必及得上民小。
5. 見到民幼近年的確進步左好多

你可以參考下我以上的想法,睇下幫唔幫到你作決定.....

of course 民生am Class

多謝你的意見, 咁你囡囡現在讀邊間?

我同你的抉擇差唔多, 我就係KV PM 對 民生AM啊....

如果你想直升小學,你就要考慮到:這幾年民生小學辦得不是太好。

原帖由 busy_penny 於 10-12-13 15:53 發表
如果你想直升小學,你就要考慮到:這幾年民生小學辦得不是太好。

點解民小辦得唔好?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 busy_penny 於 10-12-13 15:53 發表

中學部被講成大不如前就聽得多,而家呢股風吹到去小學部嗎?

原帖由 Mspongpong 於 10-12-13 15:43 發表
多謝你的意見, 咁你囡囡現在讀邊間?

GoodHope

回復 7# brrbaby2007 的帖子

我隔離屋講的,她女兒本身讀民生幼稚園,但就不讀民生小學,她說民生小學差了很多,她女兒現讀油麻地天主教小學呢!

她還叫我不要報讀民生幼稚園,所以我沒有報名。

我都是實話直說而已,她說我就聽。

如果油天收左,當然唔會讀民生啦。兩者水平相若,但油天唔使交學費。

我有朋友個女在民生讀到小四,成績不太好,全班考尾幾。因搬屋轉校至沙田一線尾的小學,之後成績中上,英文科更屬前矛之列,之後升左一間沙田 band 1 英中。

所以話民小差了很多,我就真係唔多信,差極應該都仲有個譜。

我大女讀SC,細女等緊民生消息。(今日收唔到信)
我既意見係咁:
一、如果大女入佐間好好既津小(例如油天),咁細女冇有怕,就會讀SC。因為SC既課程好好,唔怕小學跟唔上。
二、如果大女入佐好好既私小,好似GH,PC或APS,咁細女我就會俾佢讀MS。因為小學仲難考過幼稚園。
三、如果你得一個小朋友,或呢個係阿大,咁我就建議你俾佢讀MS。因為我阿大今年考小學既成績都係麻麻,GH都係WAITING緊。我都好頭痛,後悔幾年前做咩唔爭取一條龍學校。

回復 1# Mspongpong 的帖子

我同你完全一樣,民生收左am Class,St. Cat就收左PM Class,不過我果個係仔,同埋如無意外,仲有多間蘇浙o係考慮之例,而家都好頭痛.......

回復 3# anteater 的帖子

請問可吾可以講下你既意見?係咪因為一條龍??

有家長講到民生kg好似吾係真係咁好,究竟有咩吾好呢?

回復 13# joeyma 的帖子

其實St.Cat呢幾年考小學既情況如何?佢個網又無統計資料.......

原帖由 pingu_k 於 10-12-13 19:02 發表
請問可吾可以講下你既意見?係咪因為一條龍??

有家長講到民生kg好似吾係真係咁好,究竟有咩吾好呢?

我選SC, 我大仔讀緊MS, 但我唔會俾我細仔讀MS, 因我大仔讀完, MS我覺得真係一般, esp.係d老師, 佢最大優勢係佢有條龍啫, 雖則係咁, 我大仔都唔會上MS嘅PRIMARY

原帖由 joeyma 於 10-12-13 17:11 發表
我大女讀SC,細女等緊民生消息。(今日收唔到信)
我既意見係咁:
一、如果大女入佐間好好既津小(例如油天),咁細女冇有怕,就會讀SC。因為SC既課程好好,唔怕小學跟唔上。
二、如果大女入佐好好既私小,好似GH,PC或APS, ...

我的情況同你一樣,大女讀SC,宜家到細仔,收了SCPM和民生AM,經過大女這一役,雖然大女考的都OK,但真的有點驚,考小學難好多,尤其是開始沒有offer在手,真系好徬徨。抽獎又要講運氣。
所以細仔就非常傾向於一條龍。不過看了這麼多討論,真系心大心細,萬一細仔都讀的書,甘SC比較好,出路較廣。萬一細佬讀書不叻,甘一定MS比較好,只要不太差,都有小學上。
講真,我係比較偏向民生的。

原帖由 eebabyma 於 10-12-13 20:14 發表

我選SC, 我大仔讀緊MS, 但我唔會俾我細仔讀MS, 因我大仔讀完, MS我覺得真係一般, esp.係d老師, 佢最大優勢係佢有條龍啫, 雖則係咁, 我大仔都唔會上MS嘅PRIMARY ...

請問你大仔會打算讀民生小學麼?

又係人地個阿媽講.....唉~!
點解唔聽吓讀緊個D阿媽講呢~?!
何況人地個囡只係讀到K3就冇上民小, 咁點解佢有資格講民小唔好呢~???!奇怪~!!

我大仔宜加係民小讀P1, 我覺得好好喎~
功課又唔係痴左線咁多, 但又唔係好free個隻, 係測驗默書比較多, 但我小兒都handle到...
係咪有d家長的小朋友handle唔到, 就話傳統學校唔好, 追得上個d就係好學校??
唔好降低自己要求黎說話la~~

ps. 我都想知中學有乜唔好? 上幾年會考都有7A, 5A生, 咁都唔好?? 又一個奇怪~!!
‹ 上一主題|下一主題