用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待是一種折磨...
go

等待是一種折磨... [複製鏈接]

幫阿仔報咗幾間學校
其實已經有兩間offer
但呢兩間都不是我心水
一開始就已鎖定樂基
由4/12 in完之後一直都處於緊張狀態
明知得80個位
收嘅機會好微
但係夜晚仍會夢見收到waiting信等等
要等到10/1先有消息
對我而言真係一種折磨...

以前都唔明啲家長點解個小朋友入到心儀嘅學校會開心到喊
依家終於感受到呢種心情
   0    0    0    0

3000幾人爭80個位,  機會都幾細.......唔好甘大期望, 你會開心d., 你倒不如當唔得, 寄望來緊既 KM, Victoria and LH 啦, 今年唔得咪出年再考law, 出年仲多選擇啦, 有 SC, KV, SH, SPK, SKC, SKV, 好學校真係多到數唔哂
如果亞b 四年後入到 dbs, yw, wy, st Paul, la salle 我都會開心到喊

真係要到10/1先知? 其實會唔僧早dd寄信通知? 不過我估點都要等到2011年.......我都知機會細...同樓主一樣.....期望中~

Don't worry! it's just a small matter during your life long parental job. You still have a long way to go. This is just a little start. Stop thinking of it cause your worry will not do any help on the result.
I suggest you consider you will fail and if you made it that's a bonus. Then you will be happier.
There is not a rule than only by attended this school's N1 will your baby succeed in future.

100%認同.......
而家至知做父母架感受........
個腦不停諗.......
唏.........
其實等待真係好辛苦...
明知機會好微....但仍然好期望奇蹟會出現我身上....唉..
有陣時真係連自己都驚左自己.....實在太過憂慮..
養兒一百歲, 長憂99.....

其實都唔好諗太多, 好似其他 mama 話當唔得先, touch wood, 真係收到信都無咁hurt, 不如而家開始 prepare for next year K1 interview la !

hey ling121933,  

Relax a bit. At this point of time you can't control. I also assume fail. 3000 applicants but accept 80 N1 wow..too difficult....so many people want to get in HKPS...and the birth rate reached it's top in past 10 years...no way...
Besides the kid has to be smart, also needs to be lucky enough I believe.
So hope for the best, prepare for the worst. The back up I picked for my son actually is also good school. I am sure the same to you for your kid.

上年呢個時候, 我跟你的心情是差不多. 更糟的是, 上年今日我連一個offer都無, 身邊朋友倒已手上有至少1至2個offers, 而我幫阿仔報左唔係好多間......

那時心底其實好擔心, 但又怕影響個仔, 唯一可以做, 係諗定如果間間都唔收咁點好.

所以你的情況已經不算太糟糕.

而且香港唔係只有樂基一間幼稚園, 無謂為左一間幼稚園而影響身心.

上年樂基無收我兒, 不過我覺得唔緊要, 反正真係無學校收嘛繼續上pg囉. 之後的面試, 只有我一個人同阿仔去應戰, 反而識得放鬆, 每次去面試前我就同個仔講, 媽媽要帶佢去一個好好玩的地方, 希望佢可以放鬆表現自己. 之後我最心儀的2間幼稚園都收左我仔.

你同你的小朋友仲有好多前路要走, 好似我老公咁講, 宜家已經咁緊張, 到升小學時點算?

好明白您的心情, 樂基也是我最喜愛的幼稚園, 要等待一個月才知結果真的難受, 不過上年樂基pn最後也沒有收我的兒子.
依家仔仔讀另一間很不錯的幼稚園, 也很開心呢! 世時豈能盡如人意, 要珍惜現在所有.

Dear, our beloved child's life is not only about getting into a good KG, nor primary school, nor highschool.

Just LOVE them and treasure the time you be with them.

Hope you find the below sharing meaningful.

http://www.facebook.com/note.php ... zai/124770150918575

原帖由 ling121933 於 10-12-13 17:41 發表
幫阿仔報咗幾間學校
其實已經有兩間offer
但呢兩間都不是我心水
一開始就已鎖定樂基
由4/12 in完之後一直都處於緊張狀態
明知得80個位
收嘅機會好微
但係夜晚仍會夢見收到waiting信等等
要等到10/1先有消息
對我而言 ...

樓主原來咁著緊, 我真係當去見識下...

收就當然係開心喇, 但真係當一個好unexpected既big bonus....

我in 左甘多間kg, 第一次見到大部份父母都盛裝打扮, 男既著哂老西, 隆重其事, 小朋友著到好似去觀禮甘, 我第一次in 九龍塘既名校, 係咪間間都要著甘靚去in ?

原帖由 snow228 於 10-12-14 12:26 發表
我in 左甘多間kg, 第一次見到大部份父母都盛裝打扮, 男既著哂老西, 隆重其事, 第一次見識到咩叫名校

下... ...你果日一定見唔到我兩公婆著到乞兒咁...

光頭仔都係著牛仔褲...

btw, 我都見唔少causal wear既父母...

--------
原帖由 snow228 於 10-12-14 12:26 發表
我in 左甘多間kg, 第一次見到大部份父母都盛裝打扮, 男既著哂老西, 隆重其事, 小朋友著到好似去觀禮甘, 我第一次in 九龍塘既名校, 係咪間間都要著甘靚去in ? ...

原帖由 kristinecheng 於 10-12-14 12:55 發表
因為大肚,我冇dress up冇花妝,老公襯番我,都係casual wear。
我反而覺得著suit好唔自然~

我估有部份原因係當日大人要番工...

我都只係請左半日假...

我覺得樂基真的好難入, 今年又咁多人申請, 唔好抱咁大期望先, 因為入唔入到有好多因素, 入唔到不代表自己的仔女唔叻, 因 interview 的幾分鐘真係好靠bb心情同埋運氣
我都想入到樂基, 不過自己已經唸定左邊幾間, 好彩都有offer, 所以樂基我當係俾30元入去參觀, 預左唔得

原帖由 gigiwin888 於 10-12-14 13:49 發表
我覺得樂基真的好難入, 今年又咁多人申請, 唔好抱咁大期望先, 因為入唔入到有好多因素, 入唔到不代表自己的仔女唔叻, 因 interview 的幾分鐘真係好靠bb心情同埋運氣
我都想入到樂基, 不過自己已經唸定左邊幾間, 好彩 ...

我係當去"見識"下...

不過有d興趣大家填問卷最後果題寫d咩... (有少少唔公平係in過駿景園果班已經填過一次)

我都係其中一個在等的媽媽, 都係等緊樂基...得閒就上下bk看看有冇人收到result, 真係人都癲。不過, 我覺得無論收唔收,我都唔會懷疑我囡囡的能力, 因為結果真係by luck, 我覺得。 盡量放鬆d啦, 中咪當中六合彩 lor, 有幾何有人中唔到六合彩唔開心架...

3000人收80個, 當國際班同中英文班申請ratio 係一半一半, 即係1500人爭40個位, 減埋王親國戚兄弟姊妹員工仔女明人明星仔女...... 我諗 1500人爭20個位 = 75人爭1個位.

Relax a bit everyone. If stay in such a nervous mode till Jan 10, really will get crazy...
‹ 上一主題|下一主題