用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校, 直資, 津校, 全部唔收, 好旁惶。
go

私校, 直資, 津校, 全部唔收, 好旁惶。 [複製鏈接]

我朋友個仔, 平日多工人服侍, 飯來張口, 衣來將手, 唔洗開口。
interview 時唔出聲, 結果無間小學收, 而家母親好驚, 不斷問我, 點揀小學 ?
她心儀小學要 :
(1) 要有愛心 (2) 不要催俗
(3) 資源要足夠  (4) 小功課
(5) 要頗有名  (6) 小默書
(7) 測驗 評估都要小,
(8) 無壓力  
(9) 要多假期, 每星期返四日半。每月都有一日特別假期。
小朋友的家姐就是讀緊直資小學, 擁有以上各項優點, 但係不收她的弟弟。
老實講, 我都唔知點比意見啦。

0    0    0    0

嘩,好難搵啫!家姐係度讀,點都有Waiting list啩?再無辦法都要玩大抽獎啦,實有學校嘅。

我反而好想知道佢家姐嗰間學校,我想出年同阿女報下。如不方便公開校名,請PM我,謝謝。

Icbb1230
原帖由 Lily2003 於 10-12-19 23:54 發表
我朋友個仔, 平日多工人服侍, 飯來張口, 衣來將手, 唔洗開口。
interview 時唔出聲, 結果無間小學收, 而家母親好驚, 不斷問我, 點揀小學 ?
她心儀小學要 :
(5) ...

原帖由 Lily2003 於 10-12-19 23:54 發表
她心儀小學要 :
(5) ...

甚麼都少,會不會學不到東西?曾經聽聞有一些很輕鬆的小學學生,考不到程度較好的中學。除非那些是國際學校。

乜有D父母有咁既要求?唔係希望子女多D翻學嗎?
"(9) 要多假期, 每星期返四日半。每月都有一日特別假期。"

同埋乜都考唔到,重要咁多要求(尤其係「有名」),係咪有D不切實際?
"1) 要有愛心
(3) 資源要足夠
(5) 要頗有名"

你叫你朋友改改佢個仔D習慣, 先去求位啦... 佢若有自知之明, 就唔好咁多要求. 係學校揀小朋友, 唔係小朋友揀學校.
她心儀小學要 :
(8) 無壓力  
小朋友的家姐就是讀緊直資小學, 擁有以上各項優點, 但係不收她的弟弟。
老實講, 我都唔知點比意見啦。

全部唔收, 我唔係黑心, 呢個階段先知出問題, 好過升中甚至長大至黎後悔.

醒目開學勳章 王國長老

我都好有興趣知邊間
又少功課少測考無壓力, 但又要名氣, 好難wor!
再講 (唔好怪我直), 而家都無offer, 係咪應該降低d要求呢? 今時今日, 莫講過名校, 就算唔名校, 都唔易入架......
原帖由 Lily2003 於 10-12-19 11:54 PM 發表
她心儀小學要 :
(5) ...

家姐間直資小學, waiting list 個號碼太後, 家長都不敢寄予厚望, 所以現在心急搵出路。
初時我們都大安至意, 弟弟一定跟家姐直上, 點知會咁差, 今年競爭好大, 又話要縮班, 出生率又高。
唉 ~~~

她為仔仔選了一間名校熱門的勁俗小學, 如果抽中, 都唔知是否應該恭喜她們。佢個仔唔採人, 唔出聲, 由bb 到現在都是如此。
原帖由 icbb1230 於 10-12-20 00:12 發表
嘩,好難搵啫!家姐係度讀,點都有Waiting list啩?再無辦法都要玩大抽獎啦,實有學校嘅。

我反而好想知道佢家姐嗰間學校,我想出年同阿女報下。如不方便公開校名,請PM我,謝謝。

Icbb1230
...

我唸好多人都想知呢間直資小學係邊間, 簡直係一間小朋友嘅dream school...

(8) 無壓力  

如果有份工, 人工高, 福利好, 無咩做, 全無工作壓力, 朝9晚5, 一星期返5日, 每月有1日例假, 每年21日大假, 係咪人人都會爭住做呢!!

參加大抽獎一定有書讀,是否佢鍾意小學就唔知。

醒目開學勳章

佢仔仔唔出聲唔啋人,面試實唔得,但係咪有其他突出地方,令佢媽媽覺得個仔仲有機會入到具備九大優點嘅名校?會唔會佢唔聲唔聲,但學術能力極強?或者學樂器已有五級程度?有公開賽大獎?如果係,或者仲可以試下用呢類成績去敲下門,睇下係咪合學校要求。
可唔可以講下家姐間學校係邊間?係咪保良局系列?或位於將軍澳一帶?
原帖由 Lily2003 於 10-12-20 10:15 發表
家姐間直資小學, waiting list 個號碼太後, 家長都不敢寄予厚望, 所以現在心急搵出路。
初時我們都大安至意, 弟弟一定跟家姐直上, 點知會咁差, 今年競爭好大, 又話要縮班, 出生率又高。
唉 ~~~

她為仔仔選了一間名校熱門的勁俗小學, 如果抽中, 都唔知是否應該恭喜她們。佢個仔唔採人, 唔出聲, 由bb 到現在都是如此。 ...

唔岩聽都想講: 初時仲以為係果種過份溺愛型, 最緊要唔好谷; 點知原來都係名氣仲緊要過阿仔讀書辛唔辛苦.

以前我份文員工, 由五日半轉為五天工作, 我都好開心, 而家間小學係【四天半】上學, 簡直係我的 dream school !  
對家長來說, 學費不貴, 千多元, 仲有好多津貼減費, 我朋友個囡只教三分一學費, 因為考獲全級頭20名以內, 全級約一百人左右。如考獲頭幾名, 學費仲全免, 好過讀津校。

原帖由 minimala 於 10-12-20 10:23 發表
我唸好多人都想知呢間直資小學係邊間, 簡直係一間小朋友嘅dream school...

(8) 無壓力  
(9) 要多假期, 每星 ...

但係有呢九大優點名校, 我覺得學術成績未必係重點. 不過有都一定好過無.
原帖由 traeh 於 10-12-20 10:33 發表
佢仔仔唔出聲唔啋人,面試實唔得,但係咪有其他突出地方,令佢媽媽覺得個仔仲有機會入到具備九大優點嘅名校?會唔會佢唔聲唔聲,但學術能力極強?或者學樂器已有五級程度?有公開賽大獎?如果係,或者仲可以試下用呢類成績去敲下門,睇下 ...

醒目開學勳章

都係姑且搏一搏,nothing to lose。不過如果小朋友面試唔講嘢,仲無乜突出地方,就肯定更困難。唯有寄望佢好運,特別係有抽獎運,不過喇沙華仁St Jo都未必有齊呢九大優點。
原帖由 w_y 於 10-12-20 10:37 發表
但係有呢九大優點名校, 我覺得學術成績未必係重點. 不過有都一定好過無.

你那位朋友令我想起現今不少的年青人,想工作薪金高,福利好,假期多,不過就連學位都沒有。

每個月有"特別假期"或每周只上課四天半的學校我真沒有聽過,我想你的朋友只是跟你開玩笑,講出這些不設實際的要求。究竟求學階段像玩耍一樣,可以嗎?說真的,我看到樓主的文章,真是不禁竊笑,是冷笑那種。
她心儀小學要 :
(5) ...

醒目開學勳章

的確有學校每周上課四日半, 即每周有一日返半日。不過其實佢都可以揀半日制小學, 休息時間咪仲多?!呢位媽媽嘅要求咁specific, 會唔會全港只有佢囡囡間小學可以meet到? 就算佢有1st hon學位, 都未必搵到份薪高假期多兼有齊medical、dental、旅遊津貼、paternity leave、extended maternity leave、housing......, 仲要返四日半嘅大公司荀工。
原帖由 thomasha 於 10-12-20 11:01 發表
你那位朋友令我想起現今不少的年青人,想工作薪金高,福利好,假期多,不過就連學位都沒有。

每個月有"特別假期"或每周只上課四天半的學校我真沒有聽過,我想你的朋友只是跟你開玩笑,講出這些不設實際的要求。究竟求學階段像玩 ...

半日制小學選擇唔多,要揀間無壓力功課少o既真係唔知有無。至於每周上課四日半,係o個半日課外活動定係真係唔駛返?可否告知那些學校上課四日半?
原帖由 traeh 於 10-12-20 11:10 發表
的確有學校每周上課四日半, 即每周有一日返半日。不過其實佢都可以揀半日制小學, 休息時間咪仲多?!呢位媽媽嘅要求咁specific, 會唔會全港只有佢囡囡間小學可以meet到? 就算佢有1st hon學位, 都未必搵到份薪高假期多 ...

醒目開學勳章 王國長老

其實我小朋友學校都FIT到好大部分
(1) 要有愛心 - 應該合格
(2) 不要催俗- 應該合格
(3) 資源要足夠  -還OK掛? 點叫足夠先?
(4) 小功課 - 應該合格
(5) 要頗有名  - 弊, 呢樣肥左
(6) 小默書- 應該合格
(7) 測驗 評估都要小- 應該合格
(8) 無壓力  - 應該合格
(9) 要多假期, 每星期返四日半。- 星期5放2:30算唔算4日半?
每月都有一日特別假期。-都算有, 不過唔係每月, 多公眾假期就無特別假期....其實, 唔係話EDB規定左每一年上課日數嗎? 拉上補下吧了

不過, 承上所言, 非名校都有競爭的.......樓主或者要叫朋友小心部署了

TKO-LHT 都係返四日半, 好幾個point都中, 會唔會考慮?

她心儀小學要 :
(5) ...
‹ 上一主題|下一主題