用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

請問各位校際音樂節準備成點呀?
小女今年彈G2, 不過到而家仲未學, 唔知趕唔趕得切:wahaha:
   0    0    0    0

we have long long way to go

原帖由 crystalwsm 於 10-11-15 02:28 發表
小女今年彈G2, 不過到而家仲未學, 唔知趕唔趕得切:wahaha:

我囝鋼琴都係報G2, 不過老師未開始, 佢話首歌唔算難, 唔想太早學完後我囝無心機練 (因為我囝係彈得太多就反而彈得唔好O個種人)
另外我囝有報埋大提琴JUNIOR, 今年首JUNIOR都幾難, 老師話有GRADE 3-4程度, 所以開始分段教咗成個月, 剛剛好學晒成首, 再慢慢執細節

我就係驚阿女彈到悶, 所以遲D先彈, 但係又要背, 我驚佢攪唔掂, 上到台乜都唔記得哂

原帖由 pamelaywy 於 10-11-15 22:26 發表

我囝鋼琴都係報G2, 不過老師未開始, 佢話首歌唔算難, 唔想太早學完後我囝無心機練 (因為我囝係彈得太多就反而彈得唔好O個種人)
另外我囝有報埋大提琴JUNIOR, 今年首JUNIOR都幾難, 老師話有GRADE 3-4程度, 所以開始 ...

我仔都係報G2吖,您地彈邊首呢?

原帖由 crystalwsm 於 10-11-15 02:28 發表
小女今年彈G2, 不過到而家仲未學, 唔知趕唔趕得切

Vocal Solo............未開始,等今個月考完Trinity琴
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我兩個女加埋有四項,頭都暈.......

大女鋼琴+小提琴有3項。其中小提琴有一項進度非常不理想,好擔心。唔知到時出唔出到場.........

細女膽粗粗參加咗小提琴一級,到時佢可以順利拉完我就已經俾十個叻佢^•^

醒目開學勳章 王國長老

我女今年小5, 唔攪咁多喇, 只報一項 (岩岩暑假至考完G4, 放佢一馬 )

暫時知佢上過2堂, 未聽過佢練, 呢排學校又考試無時間理住
原帖由 beetle 於 10-11-16 11:18 AM 發表

大女鋼琴+小提琴有3項。其中小提琴有一項進度非常不理想,好擔心。唔知到時出唔出到場.........

細女膽粗粗參加咗小提琴一級,到時佢可以順利拉完我就已經俾十個叻佢^•^ ...

你大女小提琴玩幾多級呀?有人話七級果首歌好難彈,我就覺得五級果首已經有難度了。

原帖由 beetle 於 10-11-16 11:18 發表

細女膽粗粗參加咗小提琴一級,到時佢可以順利拉完我就已經俾十個叻佢^•^ ...
wbmom

我會於2011年2月27日(星期日)喺文化中心排演室進行校際音樂節綵排,未有比賽經驗的小朋友可參加爭取好成績,有興趣的家長可以PM我提供資料。

想請教有經驗的媽咪,校際伴奏通常點計,因比賽當天可能要等,分分鐘要半日,同埋較好和認真的伴奏收幾多錢個鐘呢?
wbmom

原帖由 bebebe12345 於 10-11-16 10:13 發表
Vocal Solo............未開始,等今個月考完Trinity琴

same same

Wbmom

去年我果位伴奏老師收500/hr, 比賽當日都係收500。(包括等的時間)

原帖由 wbmom 於 10-11-17 07:18 發表
想請教有經驗的媽咪,校際伴奏通常點計,因比賽當天可能要等,分分鐘要半日,同埋較好和認真的伴奏收幾多錢個鐘呢?

阿女都係報2級, 彈104

原帖由 Radiomama 於 10-11-16 09:58 發表
我仔都係報G2吖,您地彈邊首呢?

你女女晌APA學, 專業人仕嚟架喎, 唔洗擔心 ;P

原帖由 bebebe12345 於 10-11-16 10:13 發表

Same here!  阿仔揀的!

原帖由 crystalwsm 於 10-11-17 15:27 發表
阿女都係報2級, 彈104

Beetle,

唔該呀,你個伴奏係咪幫開小提琴老師的呢?我都唔知幾時開始搵伴奏,我想搵個肯就我個仔的,上次考級那個,叫佢彈快的都而姨哦哦,根本佢有佢彈,阿仔有阿仔拉,真係唔多掂!

原帖由 beetle 於 10-11-17 15:25 發表
Wbmom

去年我果位伴奏老師收500/hr, 比賽當日都係收500。(包括等的時間)
wbmom

‹ 上一主題|下一主題