用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學
go

灣仔區中學 [複製鏈接]

請問鄧肇堅維多利亞官立中學好嗎? 屬於邊個Banding? 灣仔區還有邊間學校屬於band 2? 謝謝!
   0    0    0    0

維官校風麻麻地, 灣仔區學校兩極化, 要選校風好的, 我會推薦香港鄧鏡波書院
原帖由 easiness 於 10-12-15 15:18 發表
請問鄧肇堅維多利亞官立中學好嗎? 屬於邊個Banding? 灣仔區還有邊間學校屬於band 2? 謝謝!

醒目開學勳章

cherrymummu,
香港鄧鏡波書院, 是否BAND 2 中中, 難唔難入????

原帖由 cherrymummu 於 10-12-15 18:12 發表
維官校風麻麻地, 灣仔區學校兩極化, 要選校風好的, 我會推薦香港鄧鏡波書院

謝謝! 之前都聽過其他家長提過, 一係派得好好, 一係派得好差, 所以都好驚自己擺錯位! 其實自行分配, 除了香港鄧鏡波外, 顯理中學ok嗎? 請問灣仔區還有什麼選擇? 統一派位, 以Band 2 中學o黎揀, 次序應該怎樣? 謝謝!

原帖由 Martin媽咪 於 10-12-16 10:46 發表
香港鄧鏡波書院, 是否BAND 2 中中, 難唔難入????

鄧鏡波是band 2, 競爭好大。

原帖由 Martin媽咪 於 10-12-16 10:46 發表

顯理中學屬東區, 校風麻麻, 不及鄧鏡波。
如果灣仔區選校風好的band 2學校, 真係好難揀, 所以最好係自行階段搞掂才是上策。勉強要揀, 我個人意見, 依次為: 香港鄧鏡波書院 → 玫瑰崗學校 → 何東中學(band 2 -3)
原帖由 easiness 於 10-12-16 14:34 發表
謝謝! 之前都聽過其他家長提過, 一係派得好好, 一係派得好差, 所以都好驚自己擺錯位! 其實自行分配, 除了香港鄧鏡波外, 顯理中學ok嗎? 請問灣仔區還有什麼選擇? 統一派位, 以Band 2 中學o黎揀, 次序應 ...

吾係化??玫瑰崗學校 → 何東中學??呢區吾係男校就係女校,我阿女想選何東,但其實佢可以好D既,要選埋東區先得啦...本來想一樣選顯理..而家真頭痕..吾知中華基金會吾會好D?因為有80個位,咁大機會一 TAKE過嗎?唉,真係好難選,請問中基坐完港鐵要點去?遠嗎??
原帖由 cherrymummu 於 10-12-17 10:24 發表
如果灣仔區選校風好的band 2學校, 真係好難揀, 所以最好係自行階段搞掂才是上策。勉強要揀, 我個人意見, 依次為: 香港鄧鏡波書院 → 玫瑰崗學校 → 何東中學(band 2 -3)
...

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 10-12-17 12:41 發表
吾係化??玫瑰崗學校 → 何東中學??呢區吾係男校就係女校,我阿女想選何東,但其實佢可以好D既,要選埋東區先得啦...本來想一樣選顯理..而家真頭痕..吾知中華基金會吾會好D?因為有80個位,咁大機會一 TAKE過嗎?唉,真係好 ...

我自己覺得何東 -----> 玫瑰崗
中華基金係band 1 英中直資
好似mtr 之後要轉小巴, 吾知有無記錯, 果時都係呀女target 之一
如果你想近地鐵又係東區既話, 民生有無諗過? 今年升左呢.....

係LOR~"我自己覺得何東 -----> 玫瑰崗"
點解選中基多過其他,因為佢要俾錢,有D人會先選D官津先再選直資.二來民生剛升哩,真係人山人海.雖然中基係BAND1,但我覺得佢會選一D 吾係BAND1但都會讀到書既學生,直資自主性大.同埋自行吾得會俾番個扣門位你.同時有D BAND1 有官津收時就會放棄直資,好多時只是後備,所以我覺得佢參加派位就係吾想D人當佢二奶....
原帖由 CrabPincers 於 10-12-17 13:41 發表

好似mtr 之後要轉小巴, 吾知有無記錯, 果時都係呀女target 之一
如果你想近地鐵又係東區既話, 民生有無諗過? 今年升左呢..... ...

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 10-12-17 14:23 發表
係LOR~"我自己覺得何東 -----> 玫瑰崗"
點解選中基多過其他,因為佢要俾錢,有D人會先選D官津先再選直資.二來民生剛升哩,真係人山人海.雖然中基係BAND1,但我覺得佢會選一D 吾係BAND1但都會讀到書既學生,直資自主性大. ...

吾係wor, 以我所知, 中基都好多人報架
同埋, 你揀左中基, 就無得抽獎架啦wor

我知多人報..不過無左D BAND1頭爭,只有BAND1中至尾爭呀.BAND2都應該有位攝掛??同埋我真係幾鐘意呢間學校架,都幾好呀,直資英中又吾似個D名校咁風頭勁..收費又吾高,都係想有個好環境同一間好學校俾阿女讀姐...
原帖由 CrabPincers 於 10-12-17 14:57 發表

吾係wor, 以我所知, 中基都好多人報架
同埋, 你揀左中基, 就無得抽獎架啦wor

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 10-12-17 15:08 發表
我知多人報..不過無左D BAND1頭爭,只有BAND1中至尾爭呀.BAND2都應該有位攝掛??同埋我真係幾鐘意呢間學校架,都幾好呀,直資英中又吾似個D名校咁風頭勁..收費又吾高,都係想有個好環境同一間好學校俾阿女讀姐...
...

我吾係潑你冷水呀, 你吾好怪我直
吾知係吾係因為香港區, 無乜直資中學(吾計超級名校果d)
所以中基都好多band 1 的學生想入
好似上年都好多人爭, 不過試下又無壞既
灣仔區, 好小band 1 尾band 2 頭的中學.......似係名校區, 但一係好top, 無中中亭亭

謝謝你的意見! 因為自行有兩間選擇, 第一間會揀鄧鏡波, 第二間仲煩緊, 有同學仔媽咪叫我揀顯理, 原來顯理都唔好, 咁要再考慮其他!
其實我幫阿仔揀中學, 首選係校風, 中中or英中已經不緊要了, 請問聖貞德中學和北角協同中學OK嗎? 另外聽其他家長講玫瑰崗唔好, 是嗎? 謝謝!

原帖由 cherrymummu 於 10-12-17 10:24 發表
...

係bk都有媽咪講過香港民生書院好! 但是我有三位小朋友, 如果可以的話, 當然係想揀番津貼中學!

原帖由 CrabPincers 於 10-12-17 13:41 發表

如果你想近地鐵又係東區既話, 民生有無諗過? 今年升左呢..... ...

上年阿女小六 班主任逐間學校介紹時同全班講 唔好揀玫瑰崗

民生係津貼中學喎!

原帖由 easiness 於 10-12-17 19:16 發表
係bk都有媽咪講過香港民生書院好! 但是我有三位小朋友, 如果可以的話, 當然係想揀番津貼中學!

醒目開學勳章

原帖由 easiness 於 10-12-17 19:16 發表

下, 西灣河果間民生書院不是津貼既咩? 我記得呀女上年收到佢地學校比呀女小學的宣傳單, 係話津貼架WOR, 吾通我記錯左?

玫瑰崗係好差
鄧鏡波OK啦,但維官都係差唔多
只係1間男校, 1間男女校
]

KK07,
民生是否英文中學? 直覺上英中競爭大, 而且阿仔中文比較好!

原帖由 KK07 於 10-12-18 14:34 發表
民生係津貼中學喎!

CrabPincers,
Sorry! 係我攪錯左! 民生係津貼中學, 請問是否band 1? 有同學仔媽咪教我, 最好揀番男校(阿仔嘅小學都係男校), 因為少左女生競爭!

原帖由 CrabPincers 於 10-12-18 14:35 發表

下, 西灣河果間民生書院不是津貼既咩? 我記得呀女上年收到佢地學校比呀女小學的宣傳單, 係話津貼架WOR, 吾通我記錯左?

‹ 上一主題|下一主題