用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 網排位
go

91 網排位

如果排位如下穩陣嗎
一城胡素貞
沙田圍胡素貞
梁鉅鏐
沙田主風

知唔知沙田圍胡素貞好嗎?梁小好d定沙主好d
thx

一城胡素貞..好
沙田圍胡素貞上升中..有潛力

本人無私凡校係手呀!咁排位都唔知會唔會太進取!掛位如下:
甲部:
1.培基
2.朱正賢
3.第一城胡素貞
乙部:
1.培基
2.朱正賢
3.第一城胡素貞
4.SUI 漢森
5.梁小
6.一呂
7.沙呂
8.乙明村胡
9.盾理
10.主風

回復 3# stevencki 的帖子

根据你的选择,如果进不了培基,应该有机会被派到第8或第9志愿,甚至更后.

天主教聖華學校
救世軍田家炳學校
沙田崇真學校
聖公會主風小學
沙田循道衛理小學
慈航學校
世界龍岡學校黃耀南小學
我想問以上依幾間點排好呀,完全唔知佢地邊間好啲架,唔該俾啲意見呀
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

根据去年经验,应该是这样排列:
1) 一定要放第1位,否则没机会的:
一吕,沙吕,培基,一胡,朱小.

2)一定要起码放2或3位的:
主风,梁小,萧小.

3)其他都应该是不错的选择:
沙田崇真,循道衛理

以位置数目来看,好象每间学校都少了,以梁小为例,去年有89个,今年只有65个.所以,去年放第2或3的,今年都可能不一定得.

以派英中百份比,根据我的记忆,2010年度的排名应该是:培基>一吕>一胡>梁小>朱小>萧小>沙主>沙胡.

沙吕没有公布,但应该排在一胡前面.

回復 1# littleyoyo 的帖子

Little yoyo,

我同你的排位差不多:

一城胡素貞
沙田圍胡素貞/蕭漢森
循道衛理/梁小
主風

各位, 覺得ok 嗎?好緊張, 因為週六/日要交啦!

言下之意,把最心儀的放第一,第二填些二線學校,如此類推?????
其實排得咁辛苦,都好睇電腦抽籤個號碼前唔前...如果前的話..頭3志願(無論你填邊間)實無問題啦...如果後的話..你排到幾有策略都無用啦...沙田較熱門的學校來來去去都係果幾間...所以我覺得好似睹大小咁呢....

根据我所了解,根本就是这样.好运的,怎样选都可以,但现在如果要搞大抽奖的,都不算是最好运气的了,所以要以最保险的方法,去拿到最好的收获. 但是好云的,只让你选第一志愿,如果不幸,想要的那间有60个位,你是第61个,就要看你的第二志愿,但如果你的第二志愿是其他人的第一志愿,位置都給填满了,你就要跌落第三志愿,如次类推,所以第二和第三志愿是十分重要的.

去年,有很多过来人,只写上自己喜欢的学校在前面几间,结果派位后,拖着个小孩子到处去叩门,又要等,又要看校长面色,何苦呢?

如果第一志愿选5间之中的1间,然后第2选其他,起码都不用担心,因为都是不错的学校.不想搏的,第一志愿就在3间里面选1,就大概可以很安心.

培基唔得
都有梁小, 蕭漢森 cushion

1 培基
2 梁小
3  蕭漢森

上年我識有人蕭小放第五都派到, 前四位放什麼我不知道

回復 3# stevencki 的帖子

1.培基
2.朱正賢
3.第一城胡素貞
4.SUI 漢森
5.梁小
6.一呂
7.沙呂
8.乙明村胡
9.盾理
10.主風.

上面咁排,朱正賢應該唔會有機會,不過擺第二位對叩門有用.第三擺一胡,對抽籤都係完全冇用但叩門可能有用少少,推蕭小上第三就穩陣好多,我既推斷,派唔到培基,就會派到蕭小,跟住可以去叩培基同朱正賢,如果跟你上面咁排,蕭小第四都可能入到,不過唔知今年蕭小有幾多位同多唔多人爭.

但好似话,如果不是放在第一位,对叩门是没有帮助的.

排第5都派到?只怕今年会难一d.争学位的小孩只会一年比一年多,加上萧小一点都不差.

原帖由 wingshek0508 於 11-1-17 23:18 發表
上年我識有人蕭小放第五都派到, 前四位放什麼我不知道

甲部:
1.一呂
2.沙呂
3.第一城胡素貞
乙部:
1.一呂
2.沙呂
3.第一城胡素貞
4.梁小
5.蕭漢森
6.盾理

如果有私小backup...咁選係咪都係冇機會呢?

如果抽不到一吕,应该会跌落循道衛理,跟着你就会读那间私校.

回復 14# DD仔 的帖子

DD仔,

你覺得排第2位是沙田圍胡素貞還是蕭漢森好一點呢? 我第一志願是 一城胡素貞, 比比意見好嗎? 小朋友是細仔啊!

如果一胡是第一志愿,第二应该是萧小比较好,一方面是按升英中比例,另一方面是听说沙胡前身是胡下午校,一胡是胡上,胡下比胡上差几皮...
沙田前7,8间学校都不是easy,easy的了,他们都要确保升英中的比例,不容有失,课程只会越来越有"深度",不论大仔细仔,都是天助自助者,努力面对啦.

原帖由 JOEE 於 11-1-19 17:19 發表
DD仔,

你覺得排第2位是沙田圍胡素貞還是蕭漢森好一點呢? 我第一志願是 一城胡素貞, 比比意見好嗎? 小朋友是細仔啊!

回復 1# DD仔 的帖子

听说沙胡前身是胡下午校,一胡是胡上,胡下比胡上差几皮<------bingo!
差幾皮??唔係掛?

原帖由 DD仔 於 11-1-18 09:39 發表
但好似话,如果不是放在第一位,对叩门是没有帮助的.

朱小上年只係乙部擺第二都有得叩門,擺得太後就沒有機會了.

培基,胡上,就唔理個排位都可以叩門面試,不過佢地選學生果陣會唔會考慮呢d因素就唔知了.