用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華VS軒小?
go

英華VS軒小?

英華一條龍,唔洗煩!
軒小可以去皇仁!

如果住港島區, 可考慮軒小.

我都煩緊,我就住在軒小附近,我還有一細仔. 不過,仍要等英華"放榜",又不知是否抽到軒小,總之,十萬個未知之數.

原帖由 carcar000 於 11-1-22 22:29 發表
英華一條龍,唔洗煩!
軒小可以去皇仁!

軒小要谷小朋友做Band 1先有機會升皇仁,自已諗。

軒小好

其實軒小是一個不錯的選擇, 有聯繫位, 入皇仁機會實際比其他小學高.  要谷至 band 1, 其他小學更無優待, 更要谷多一點

人人都說入軒小後要自己谷,聽落很恐怖.請問點為之谷,可以具體一點說明一下嗎.

自己谷即補習和操卷. 如果不是Band 1 学生. 幸運地入到皇仁都係好辛苦

原帖由 yuengooluk 於 11-1-25 00:53 發表
人人都說入軒小後要自己谷,聽落很恐怖.請問點為之谷,可以具體一點說明一下嗎.

如果未到BAND1你係邊一間學校都係要谷架啦~
唔係讀到都跟唔到啦~

del``

計穩陣, 英華 ...

軒小唔係唔好, 不過如果 target qc 就太多變數
- 小朋友成績
- qc 縮班
- 軒小上/下午班變全日, 唔知聯繫位點分
- 6年後聯繫qc 關係唔知有無變

計 $ (而且重有細佬), 軒小, 又近返學 ...

//- 軒小上/下午班變全日, 唔知聯繫位點分
//- 6年後聯繫qc 關係唔知有無變

聯繫位點分跟軒小變全日無關.
6年後聯繫qc 關係唔會變, 今年入軒小小一的, 一定晤會受影響. 再之後的晤知.

deleted~~~

你說想個仔入皇仁的家長都會好谷個仔. 有媽咪已經告知我谷=補習和操卷.你見的實際情況又是如何?我真的很想知道.

原帖由 恒心 於 11-1-27 10:21 發表
軒下課程都是跟回教育局, 不深, 但我就覺得考試卷比較深 (不知軒上如何), 一年級不太深, 但高點年級時就比較深.  想個仔入皇仁的家長都會好谷個仔, 而且每年都有不少來自五湖四海挾著全級頭幾名的男生插班入來.

聯 ...

下?補習真的是補中英數嗎?唉,我不是這類媽媽啊.

原帖由 brianshe 於 11-1-28 11:09 發表

班中大概一半幼稚園已經開始補習.

幼稚園已經開始補習??

I would rather study at 2 kinder

e+香港地讀書邊有唔駛補習&操卷架?!要報考中學就更加啦,無論學校本書幾淺,唔等同份試卷都咁淺,更唔等同你可以排高名次架嘛。

有感而發:我個仔某科考試95分,該科的全級名次居然係39!唉,你話幾恐怖!好彩佢某他有100/99,總名次至可以拉高d

我個仔科科都9x架,不過我最終都決定向現實低頭,決定操卷啦

回復 19# VKwan 的帖子

Yes.  I really dont understand this.  Why don't the school make the paper more difficult?  How can we tell the kid to do harder if they already have 95 marks?