用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st paul (聖保祿) vs Sacred Heart (聖心)
go

st paul (聖保祿) vs Sacred Heart (聖心) [複製鏈接]

I know it's a bit early to ask given result of SPK is not out yet....

but other than being more famous, in which area does SPK better than SH pls?

pls share! thanks!
   1    0    0    0

SP是英小

醒目開學勳章

每年大家都會問呢個問題,其實每一間學校的優點對其他人可能是缺點,呢兩間都是好學校。 ST Paul 小學是私校,中學是直資,你一路讀上去就要預佐交學費,小五、六是無呈分,所以唔會去參加派位。中學會比學生多一個選擇考 IGCSE 然後先考HKDSE。最好自己去小學同中學網頁看清楚,先決定。因為以後無會考同高考, 你要接受到學校教學模式,你先會讀得開心。
聖心小學有私校同津校部,中學是津校。

原帖由 weisscarton 於 11-2-15 12:13 發表
每年大家都會問呢個問題,其實每一間學校的優點對其他人可能是缺點,呢兩間都是好學校。 ST Paul 小學是私校,中學是直資,你一路讀上去就要預佐交學費,小五、六是無呈分,所以唔會去參加派位。中學會比學生多一個選擇考 IGCSE  ...

Although I won't have the luck to get spk offer, but I'm still want to know, in general, how many % of the student in st Paul convent secondary is coming from  spk?

醒目開學勳章

SPK
180 個學生,
18 是男仔,20 人會升讀其他學校,大約有 142 個人上小學,經過六年有移民,轉校或留班,最少都有 130 個剩,再减10個升中去其他學校,最少都有 120 SPK 學生上中學,純统計無真實數字根據,而且年年會唔一樣。每年大約有 170 小學生上中學,其他會轉去 Co-edu, DGS或國際學校。

醒目開學勳章

大家是唔一樣,SPK 是用自家製的書,聖心用出面書局賣的書。 SPK幼稚園是耍你先學好中文,愉快學習。無 net 無普通話,佢教英文可接到 ST Paul小一。有 Phonics,大部份學生上到小學英文默書都唔駛温書。我女由細到大最鐘意英文默書,因為唔駛温書。

醒目開學勳章

如果 ST Paul 收佐,是唔會馬上交留位費,是聽完校長講座你覺得同你理念一樣你先註冊,所以大家是有足夠時間去考慮。

醒目開學勳章

其實又唔好想到咁難,都考佐, Sister有她自已揀人的方法,希望你們小朋友可以入到心儀的學校。

醒目開學勳章

仲有 St Paul 是無家長教師會,而聖心是有。

but the sister didn't attend the interveiw,will the final acceptance list is made by the sister??
will catholic have greater chance??

我從小就係天主教徒。

如果我係天主教學校嘅校長,我可能會選多d 非教友入讀添!咁樣先可以薰陶到更多人應識天主,跟隨信仰。

唔知咁諗啱唔啱。

回復 13# yantabo 的帖子

Many schools teachers will put marks on the assessment form then the final decision is made by the principal, although these principals never meet the applicants. Each school will have their own assessment criteria which we don't know. Some may put more emphasis on politeness while others may like good cognitive ability.

一定係st paul啦。都冇得比,大家都唔同級數。

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 22:42 發表
我從小就係天主教徒。

如果我係天主教學校嘅校長,我可能會選多d 非教友入讀添!咁樣先可以薰陶到更多人應識天主,跟隨信仰。

唔知咁諗啱唔啱。 ...

但你忘了教會是有義務培育教友子女的信仰

回復 16# cccbaby 的帖子

邊方面無得比?

咩叫無得比?
原帖由 cccbaby 於 11-2-18 11:37 發表
一定係st paul啦。都冇得比,大家都唔同級數。

唔知而家的排名如何,不過當年我做女的年代,頭5間中學排名分別是英華、bps,mss,聖心及st stephen girls,st paul convent當然都是出名的好學校,但現在的名氣好像比上述的學校還要大,是否轉了dss後自己有收生權,所以更加難入?而更受家長歡迎?間接增加名氣?
‹ 上一主題|下一主題