用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖母玫瑰交流區2010
go

聖母玫瑰交流區2010

有空入來用人傾下,有無好地方補習?

普通話班好嗎?

我女明年升中一,請問可分享吓呢間學校嗎??
謝謝
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

幾好ka.我個女幾開心。

我女下年升中嘞,我一心只想佢入女校,可以介紹多d有關學校o既野嗎???中一生活會唔會要參加完活動好遲先放學呀??因為我識d升左中就變得好忙咁啊!!

謝謝
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我女不肯選Pth.因她說不喜歡。

原帖由 chupa 於 10-12-17 20:32 發表
我女不肯選Pth.因她說不喜歡。

其實我對呢間女校唔太認識,你介意我問好多問題嗎??
1.學生多數係好動or好靜??因為我女讀開統教學,想知多少少!
2.lunch規定留校or出街??
3.放學唔一定參加課外活動???因我見好多初升中都好忙啊~
4.多功課嗎??其實小女讀開傳統教學,呢part唔成大問題,想知會係傳統多功課形or做project形式多d呢???後者怕阿女唔夠自律!
thanks

我就見我個女好得閒。日日遊手Ho閒。有些其他班家長又話個女做功課做到半夜三更。我問個女點解Kam?她說因為妳個女做得快Law。激死。F.1應該不可以出街午飯。課外活動就自由參加。

原帖由 chupa 於 10-12-20 18:10 發表
我就見我個女好得閒。日日遊手Ho閒。有些其他班家長又話個女做功課做到半夜三更。我問個女點解Kam?她說因為妳個女做得快Law。激死。F.1應該不可以出街午飯。課外活動就自由參加。 ...

咁你個女只少都令你放心丫~~
我係怕太free佢又hea得滯,太谷佢又頂唔順啫,,,未讀過真係唔知!
我女而家都係傳統教學小學,功課量都唔算少,佢係攪得掂囉,唔洗補習唔洗人跟,咁請問聖母玫瑰有精英班及有拔尖補底呢d輔助嗎??
thanks !!

OLR無特別精英班。只是將科目差的放在一班。例如英文差的放在一班再細分兩班教。我覺得幾好。

OLR F.1 - F.3
- 有一班精英班
- 精英班之後的成績 一班
- 英文差的放在一班再細分兩班教
- 數學差的放在一班再細分兩班教

學校原本要求每位學生參加兩個唔同組別的課外活動,

功課按學生自己分配時間, 有些功課幾日後交的, 也有很多 project 做.

回覆 1# jkling 的文章

請問係唔係19或26號interview有無人收到信呀

請問難入嗎?

我收到interview通知啦, 有無人其他人都收到呢? 有無人知interview 多少人

回覆 1# et_0429 的文章

我亞女都收到信,不過我諗可能人人都有得面試....

有冇C姐,可以講講去年面試,問什麼?

Dear All ,

有冇C姐,去年interview 過,內容大概問d咩?

Thanks !

應該唔會人人面試, 因為寫明shortlisted, 而且我問過得250人interview. 你個女是否band one 生?

原帖由 et_0429 於 11-3-4 12:32 發表
應該唔會人人面試, 因為寫明shortlisted, 而且我問過得250人interview. 你個女是否band one 生?

因為我係last day , 又係好遲才交表,號碼係20X , 睇佢學校list , 2天共 interview 228 學生,所以我諗係人都可以in ! 我個女唔知 banding , 學校唔講,聖母玫瑰申請表上,話根據教育局名單排名,決定有冇得in !

Can anyone tell whether there are any group interview this year?

Is it conducted all in English?

回覆 1# meimeima 的文章

The interview conducted in English, no chinese and no group interview, just last around 5 minutes.