用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 融合教育男生 椅掟女教師(忽然覺得前景有D灰) ...
go

融合教育男生 椅掟女教師(忽然覺得前景有D灰) [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15070632

睇到呢段新聞,忽然有D驚,我本來是充滿希望的
   0    0    0    0

唔好驚,這只是個別事件,有好多亞士保加都好叻,無論係做媽媽既,定係做教書既都應該了解多點這類學生的思想方法,明白了解他們的行為背後要表達既說話思想.亞士保加係固執聰明,能否成才,作為身邊的親人,有否包容佢,明白佢,支持佢,鼓勵佢,教導佢...十分重要.
我都努力中,當我比個仔激親,我都會想這就是做媽媽既責任-付出,包容,明白,支持,教導.

點解你唔睇下有幾多所謂正常既學生有關打交、濫交、入黑社會、吸毒、逃學、打老師既報導,我相信仲震撼?!

育有特殊需要既孩子,父母們已經夠心力交瘁了,請不要再庸人自擾吧?!

加油!

原帖由 jjcow 於 11-3-13 07:15 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110313&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15070632

睇到呢段新聞,忽然有D驚,我本來是充滿希望的

你誤會喇,我唔係驚D學生或自己個仔,我係驚D老師呀:

「教總」秘書長盧幹強批評融合教育是欺騙特殊學生的家長政策,因教師欠缺培訓,難以作適當教導。

我以為做得融合教育嘅學校,一定識處理,依家佢地又咁講... 我一心諗住第日如果訓練得阿仔好D,可以搵間融合教育嘅學校俾阿仔架嘛

原帖由 someoneelse 於 11-3-13 20:51 發表
點解你唔睇下有幾多所謂正常既學生有關打交、濫交、入黑社會、吸毒、逃學、打老師既報導,我相信仲震撼?!

育有特殊需要既孩子,父母們已經夠心力交瘁了,請不要再庸人自擾吧?!

加油!

...

請將你既擔心化為力量,盡所能令孩子趕上軌道!

至於融合教育,唔使分析,基本上係人都會諗到問題處處...而且近年先叫做有 d 行動...好多有經驗既家長,都會傾向搵一些小班、課程較淺、或收生不太理想的學校,希望校方會有較充裕的人力物力去幫助有需要既孩子...至於家長,亦唔好太期望校方可以為孩子作出任何特別處理,因為準則很難介定...到頭來還是苦了孩子...而校方又吃力不討好....

加油!

原帖由 jjcow 於 11-3-13 21:14 發表
你誤會喇,我唔係驚D學生或自己個仔,我係驚D老師呀:

「教總」秘書長盧幹強批評融合教育是欺騙特殊學生的家長政策,因教師欠缺培訓,難以作適當教導。

我以為做得融合教育嘅學校,一定識處理,依家佢地又咁講... 我一心諗住第日如 ...

相信有很多人(家長及老師)抱有同 "姓盧" 的有同一觀念 "d 細路係攪事的..." 都係計劃失敗的其中原因. 當然d 學校攞左特殊資源去做其他野都係部分原因.

好多 (band 1)學校同學間競爭激烈, 一班三四十人, 上到高年級可能縮班. 家長,同學保位, 老師跑數, 唔會有人歡迎學障兒...

不過如果係阿氏保加仔(高IQ個隻, 識讀書唔識溝通), 都可以去 band 1 同直資/私立同其仔同學血拚一下... 聽講話DBS考第一嗰個都有d A+仔底. 當然個阿媽認為阿仔叻得滯比全世界玩針對.

"融合方面", 我相信"國際學校會做得好d. 我仔幼稚園個 "English Nat Teacher" 好似天生好接受d "special kids". 香港人唔知點解要 train 一輪先可以接受 (無論父母, 家長, 老師, 同學...), 呢d 乜唔係人應該有的特性咩!

‹ 上一主題|下一主題