用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田THINK & YORK 點選擇呢?
go

藍田THINK & YORK 點選擇呢? [複製鏈接]

我有4個OFFER, 一個waiting(KM),
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
  太遠,要6:40上校車,   而且校裹有1/3是印巴籍人,
   不過好處是英文好,不過中文就差
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在褭面話佢個仔
    好多講英文及中英,好似mug都唔識咁, 令我好無信心!
3. 樓下間有學卷學校----保良局機構,不過interview當日
    印 象唔好,學校的語境佈置又差,老師一般,又無外籍老師-    ---又令我好無信心!
4. York: 學術水平有口碑,interview當日印象好好,不過d  
    人好似勁踢! (我覺得對d有心又有料的老師好唔公平!)

每次係度有人講親YORK,一定有好多人出來踢!踢!踢!
我其實IN完之後對佢既校舍及老師留下美好的印象,
d老師真係好有愛心,(相對sc及kv,簡直是天壤之別!),
無奈d人成日踢york,令我不可以好肯定及好有信心咁選讀york,不過佢學費$3600都唔算貴啦,我阿女讀緊GREENVILLE都$3600啦,而且1/7之前仲可以refund番,加上d雜費可以optional的,咁都唔係好過份姐,
個校長衰就真係無可置疑,而學術水平高及老師好又真係鐵一般的事實,希望有心入讀的人可以做一個明智的抉擇吧,人人都想讀sc,kv及kM架啦,不過人地有佢地目標的客人,而YORK又有佢地既口味,只要教好學生就是一個好學校,不過,能把一般的學生都教得好才是最好的學校!

天下父母心,

祝願08年小朋友,
人人入到好學校,
讀得開心又得益!
   1    0    0    0
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

Yes, in N1, they only have 15-30mins Net English every day. Not sure about the exact time, but around that (unless you;re doing International stream, which is pure English)

But if you're doing K1-3, local stream, 1.5 hours NET + 1.5 hours Cantonese / PTH (depends on whether you choose ENG/CAN or ENG/PTH)

International stream would be all in English

原帖由 cincin_ko 於 11-3-11 23:15 發表

York 唔清楚, 不過好似lam tin THINK only 15mins NET english every day?? Am i correct??
It is the reason i didn't apply even i live in lam tin but targeting English kinder.

Is greenville good?? My da ...

原帖由 hannah616 於 11-3-11 21:04 發表
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識 ...

以我所知york今年會改每天都有25分鐘英語,25分鐘數學。

但三小時都會用英語和小朋友溝通架。(除中文、普通話堂)

原帖由 cincin_ko 於 11-3-11 23:15 發表

York 唔清楚, 不過好似lam tin THINK only 15mins NET english every day?? Am i correct??
It is the reason i didn't apply even i live in lam tin but targeting English kinder.

Is greenville good?? My da ...

cincin,
Greenville d 老師無mug笑容,
阿女番來都唔係好識字,
全部都要我教番先識,
上次去學校參加活動佢表現好拘緊,好被動,
好似好驚青咁,d老師又無主動同人打招呼,
加上個校友舍是商埸褭,無open area,
阿女成日病,所以都會轉架喇,
不過老師話阿女好乖,
講野又叻,我諗佢都係d好守紀律的人
不要為失去的而埋怨!

THINK  K1 係雙班主任,一中文老師,一位外藉老師

Is your daughter doing N1? Most N1 won't focus a lot on academic side. They learn via a lot of interesting activities instead -- to explore and to train up their self-management skills.

THINK is more of activity kind of KG with good language environment. However, you can't expect that they use traditional way of teaching, like having a lot of penmanship practice and dictation esp in K1-2. But It does have homework everyday. I personally don;t think that their academic level is low. I believe it is at least above average. Just that if you compared with those pushy KGs, THINK isn't that type.   

For English, i would say they use English to teach but not teaching English (except that they really teach Phonics). They would use English to teach Maths and different themes related to daily lives e.g. in K2 this year, they have themes like Asian games, a Clean world etc. So kids learn English vocabs and concepts about sports, competitions, recycling, pollutions etc.

A lot of outings and activities would be organised related to the themes they teach. E.g. the topic now is "animals" and they'll go to ocean park for that. -- Happy learning!

I'm actually quite satisfied with what my son has learnt from school. But different people have different expectation. I'm not sure about YORK, but I guess you have to ask yourself what kind of teaching method you buy more then choose one which fits your philosophy about education :)

Lolick ar!

原帖由 hannah616 於 11-3-12 11:13 發表

cincin,
Greenville d 老師無mug笑容,
阿女番來都唔係好識字,
全部都要我教番先識,
上次去學校參加活動佢表現好拘緊,好被動,
好似好驚青咁,d老師又無主動同人打招呼,
加上個校友舍是商埸褭,無open area,
阿女成日病 ...

其實,很多說York的不好都主要是圍繞雜費多,太商業味;但是York的英文好,則很多讚!!

若家庭經濟沒有負擔,只有一個小孩,我建議你選York。
歐陽少芳我都喜歡,不過在幾間幼稚園當中名氣較弱,不過保良局辦學團體,素質有的一定保證。如果有經濟負擔,我一定選歐陽少芳。

我一樣要在這兩間決定边間,很煩惱!!

其實我想選 think,york的新聞令我唔敢選擇,好驚影響到小孩子升小學,但我亦聽到不少讀york的家長讚好,我都想知讀york多些家長的分享及升小的結果
我亦等待KM waiting 及 KM nursery結果

hannah616,
其實間間幼稚園都會有人話唔好,最緊要你覺得岩你同囡囡,其實我初初都有諗過york,不過上黎問過,一黎$$方面我怕afford唔到,二黎就係佢單新聞...怕對升小有影響,但人人睇法唔同~希望你囡囡讀得開心~

原帖由 ho_yan2406 於 11-3-12 22:01 發表
hannah616,
其實間間幼稚園都會有人話唔好,最緊要你覺得岩你同囡囡,其實我初初都有諗過york,不過上黎問過,一黎$$方面我怕afford唔到,二黎就係佢單新聞...怕對升小有影響,但人人睇法唔同~希望你囡囡讀得開心~ ...

Ho_yan,
真係好煩呀,
一讀就3年,
選錯真係會好後悔架!
如果york果校長唔係咁負面,
我梗係唔洗煩啦!
又如果譚區陽少芳架校巴唔係咁早,
咁我梗係選叱佢啦,老公排通年宵架!

依家希望KM wait 到就唔洗煩啦!(發吓夢!)
不要為失去的而埋怨!

原帖由 hannah616 於 11-3-13 10:10 發表

Ho_yan,
真係好煩呀,
一讀就3年,
選錯真係會好後悔架!
我梗係唔洗煩啦!

依家希望KM wait 到就唔洗煩啦!(發吓夢!) ...

讀歐陽少芳6:40真的太早上車,大人、細路都頂不住,三年啊!那我寧願轉下午班!
我對歐陽少芳都很有興趣,不過未決定讀不讀,因為有St Cat 的offer,但歐陽學費真的很吸引。至於印巴籍,也有點不足,但如果不是有印巴籍,學校未必能做到英語為主(學券),不過黃埔區,素質應該會較好。

但是THINK給我的感覺也不是很好,除了它Newsletter的英文外,九龍塘新校舍今年開學時都未必如期啟用,如果又食白果,即是連續兩年令家長失望。我屋企裝修都要三個月,現在只剩餘五個月,可以起好一個校舍嗎?  有媽咪報料,新校舍地址仍然是爛地一幅。

原帖由 hannah616 於 11-3-13 10:10 發表

Ho_yan,
真係好煩呀,
一讀就3年,
選錯真係會好後悔架!
我梗係唔洗煩啦!

依家希望KM wait 到就唔洗煩啦!(發吓夢!) ...

譚歐陽少芳唔易入,真的認真考慮吓,或者考慮轉下午班,等小朋友可以唔使咁早起身呀! 6:40am上校車實在太早,最遲都要6:00am起身。

原帖由 hannah616 於 11-3-11 21:04 發表
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識 ...

星期五經過九龍塘think新校,已經七七八八,不是爛地喎,而且外牆已經油左油~
二樓仲好似有個平台仔咁!

醒目開學勳章

原帖由 mcki 於 11-3-12 20:41 發表
其實我想選 think,york的新聞令我唔敢選擇,好驚影響到小孩子升小學,但我亦聽到不少讀york的家長讚好,我都想知讀york多些家長的分享及升小的結果
我亦等待KM waiting 及 KM nursery結果 ...

其實York的學算上吾差 , 只係比較商業化D. 但老師有愛心 .現在 ,有時到會返幼稚園找老師.
我囡囡09年畢業 , 當年考到不少私校 , 現就讀比較有名氣的津校, 成績及功課沒有問題 .
當年我見阿女身邊同學派得吾好 ,都叩到自己心儀小學 .
我覺得york課程比較深.
‹ 上一主題|下一主題