用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果想入拔萃/喇沙, KV定YORK好?
go

如果想入拔萃/喇沙, KV定YORK好? [複製鏈接]

各媽媽你們好,

仔仔係大仔, 現讀YORK PN班,
而KV琴日打黎話收仔仔, SC正在WAITING LIST,
如果想仔仔將來小學入讀拔萃或喇沙這些名校,
應該揀KV定係YORK呢?

KV英文程度係咪真係唔夠, 要出去補課呢?
但KV係谷既學校, 如入拔萃同喇沙會比較適應呢?

YORK英文好, 加上鐘意佢有小提琴同網球學,
仲有劍橋英文,
好似入左佢呢間幼稚園就唔駛煩幫佢出去補課。

各位家長請比D意見我, 感謝。
   0    0    0    0

I will certainly chose Kentville. Their students are favoured by traditional famous school cause the P1 academic level is not a problem.

LaSalle depends on the lucky draw and doesn't relate to which kindergarten your kid goes to. No matter which kindergarten your kid goes, I can tell that when your kid goes to the famous schools as you memtioned before, the tutorials are the must in the future!

我睇過kv d 功課,英文一d都5淺,可能因為佢冇net,所以一d家長覺得佢英文5夠好。

我建議選KV,因為鄰居三個男孫都讀喇沙小學,就是來自KV。鄰居從事幼稚園保姆車生意,經常說KV是最好的幼稚園,程度很高,英文又深,小孩又自律,學費又便宜,叫我一定要選KV,可惜我沒有offer。

就咁睇未必關KV 事, 喇叭係津校, 大哥入左, 弟弟必收. 我都睇過功課, 英文唔算好淺, 但睇功課無用, 教到入腦要靠家長.

朋友子剛由KV 升DBS...都係話英文要再努力, 其他科目係OK 的. 不過咁, 你讀邊間, 都要額外"自行" 加強架啦!

原帖由 cherrieshum 於 11-3-15 16:00 發表
我建議選KV,因為鄰居三個男孫都讀喇沙小學,就是來自KV。鄰居從事幼稚園保姆車生意,經常說KV是最好的幼稚園,程度很高,英文又深,小孩又自律,學費又便宜,叫我一定要選KV,可惜我沒有offer。 ...

多謝各位媽咪。

原帖由 w_y 於 11-3-15 16:09 發表
就咁睇未必關KV 事, 喇叭係津校, 大哥入左, 弟弟必收. 我都睇過功課, 英文唔算好淺, 但睇功課無用, 教到入腦要靠家長.

朋友子剛由KV 升DBS...都係話英文要再努力, 其他科目係OK 的. 不過咁, 你讀邊間, 都要額外"自 ...

不是啊!鄰居三個孫是不同子女的;另外,由於鄰居從事保姆車生意,知道很多幼稚園的事宜,所以有些意見值得相信。

我親戚個仔亦係讀kv舊年畢業,考不到心儀的小學最後唯有等大抽獎.

你咁問等如問CU master grad 都要攞綜緩, CU是否好差?
學校又唔係工廠, 每個人都係獨立個體能力有差異, 考唔考到直資/私小, 學校只係其中一個因素.
同一個阿媽生都未必個個成材, 何况同一間學校...
唔好意思, 有感而發.

原帖由 cherryird 於 11-3-15 22:41 發表
唔明點解個個都話 根德好, 我有2個朋友個小朋友讀根德, 都考唔到直資/私小, 佢地都好失望

咁點解話好?

回覆 11# kitmantsoi 的文章

Totally agree!

決定一個小朋友的成績,
小朋友本身的天資及努力居首,
家長的栽培次之,
學校的影響第三.

好學校對小朋友影響很大, 所以找一間好學校給小朋友是應該的,但不是決定性因素!

再者, 能否考獲直資/私小并不代表小朋友的能力有問題,那更不應怪罪學校.現今考直資/私小的風氣真有點過了頭 (雖然我今年也會幫小朋友報直資/私小 )

原帖由 cherryird 於 11-3-15 22:41 發表
唔明點解個個都話 根德好, 我有2個朋友個小朋友讀根德, 都考唔到直資/私小, 佢地都好失望

咁點解話好?

你甘問野你就已經好有問題!學校是幫助成功的一個台,佢只是幫你一把跳得遠d高d,其他的因素就好看父母及小朋友本身了,難道父母日日在家中吵吵鬧鬧,唔理個小朋友,而小朋友入了KV,日日無心上堂,甘都是學校問題咩??舉例~
入KV一定考到直資及私小?就等於女人一定生到仔??生唔到就一定係女人問題?? .......................

千萬不要為了入名校而入KV,甘好多人都會失望,如果為了小朋友學到好野而入,甘家長一定滿足!

仲有...請問香港又有邊間包升名校及私小??CCKG都唔包你100啦!

If really want to go for KV or LS, of course the parents and child needs to take extra effort. And surely only a small portion of KV students can eventually enter these two schools, I am not sure are they the top students. As KV has around 600 students per year.

我明白我地做家長係唔可以靠哂學校,
小朋友本身同我地既培養, 都好重要,
我只係在有得選擇既情況下, 揀一間合適和好既學校比小朋友, 如果小朋友真係入唔到心水小學, 都唔會怪幼稚園。

其實我也是想問問, 為何那麼多家長也說kv好?

我也認同以上各位話, 除了學校給予讀書環境外, 家長亦需在家訓練小朋友, 因讀書不只學校責任

但好可惜, 我確實有為小朋友付出努力的同事, 他的小朋友讀kv但考不到好直資小學

相信KV學術方面的確唔會差,但是,沒有外籍老師,的確有點美中不足呢!

原帖由 peggyhklam 於 11-3-16 17:29 發表
其實我也是想問問, 為何那麼多家長也說kv好?

我也認同以上各位話, 除了學校給予讀書環境外, 家長亦需在家訓練小朋友, 因讀書不只學校責任

但好可惜, 我確實有為小朋友付出努力的同事, 他的小朋友讀kv但考不到好直 ...

kv每年600人畢業,按比例計算,當然入到名校的會較多呢!沒有可能讀親kv就入名校呢!
‹ 上一主題|下一主題