用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 應否轉去讀KV?請大家幫忙.
go

應否轉去讀KV?請大家幫忙. [複製鏈接]

本人是waiting的已收到K1下午offer(要24/3決定),女兒是2007細女在另一間讀上午K1,怕轉下午會不適應!!!
想請問各KV媽咪一些問題:
下午如坐校車返放幾點(住第一城)?
KV是否沒有任何課外活動及畢業礼?
茶點是否自己帶?
K1是否只穿PE uniform,因為雜費沒有提到校服?
K1有冇工課?因為女兒現在的學校下學期每日有2本共三頁的工課.
多謝各媽咪的幫忙,THANKS.
   0    0    0    0

本人是waiting的已收到K1下午offer(要24/3決定),女兒是2007細女在另一間讀上午K1,怕轉下午會不適應!!!

下午如坐校車返放幾點(住第一城)? (下午班1:35~5:00PM) (從前住馬鞍山, 搭KV 校車, 12:30 PM 上車 & 5:20 下車. 我估, CITY ONE 可以晏多一點點上車 & 早一點點下車)

KV是否沒有任何課外活動及畢業礼? (有畢業禮, 但家長不用參加, K1~K3 都有運動會, 有OUTING, 但家長都是不用參加, 除了生日會有時會早一小時放學, 基本上都係跟足返學放學時間, 沒有額外課外活動安排.)

茶點是否自己帶? (K1 帶有蓋杯 + 毛巾盒 + 茶點 K2~K3 帶揹帶水壺 + 毛巾盒 + 茶點)

我覺得小朋友適應力強, 慢慢就可以調節到返下午班的時間, 另外, KV 全部K2生都會返下午, 所以都唔太大問題. 早一年適應.

醒目開學勳章

pm 班幾點上校車我唔知, 但cityone係頭站, 早上車, 早落車, 我見 around 5:30 放學校車已到22座, 返學上左車會兜哂成個沙田 & 火炭 + 廣播道先返到學校.

另我suggest你寫信request轉am
我舊年都係waiting收左再寫信轉am
我都係住 cityone

原帖由 joeypang 於 11-3-20 10:53 發表
下午如坐校車返放幾點(住第一城)?
KV是否沒有任何課外活動及畢業礼?
茶點是否自己帶?
...

醒目開學勳章

K1是否只穿PE uniform,因為雜費沒有提到校服?
校服遲d會收到notice再訂
K1有冇工課?因為女兒現在的學校下學期每日有2本共三頁的工課.
k1好似係11月開始有線條練習, 1月度開始寫字
每日一樣中 /英 / 數, 一日 一頁約寫 10個字
weekend多d, 一張工作紙 + 填色
不過好快做哂.

回覆 3# dlmcdlcl 的文章

你好, 由於本人仍在waiting中, 沒有收到 call waiting!

想請問知否這一輪call waiting是否大仔only?(我的孩子是08年7月中),

你有否send求位信?你是什麽時侯receive phone call或是郵寄通知(因很擔心是我自己missing call),3月24日要交多少费用?

不好意思, 因本人很喜歡此校, 十分希望可以做些東西, 有機會收到下一輪的waiting call, 煩請家長朋友如得知,請回覆,非常感謝!

無論怎樣, 恭喜你的孩子收到 K1offer!

女兒是11/07,received call is 14/3 that week, we will pay $660 keep the offer and 雜費$540.本人沒有send信去求位.

回覆 1# joeypang 的文章

謝謝回覆!

very good school.  my hubby and me loves the school.  we see the change of our girl.
‹ 上一主題|下一主題