用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
go

蕭亞姨回憶錄...  

藍色字是3月26日新補回上去的,皆因我腦退化...唸唸下又再補充返多D。
不過我要提醒各位,以下都只是我家小妹的面試經過,並不是大家都會有相同結果/遭遇,只作參考。

面試小總結︰
1. 每次面試皆只有我一人帶妹妹前往,爸爸一次都冇去過的。
2. 填寫問卷時,我總是用中文填寫,因我覺得用中文才能"我手寫我心"。所有答案都是由衷而答的。
3. 每次面試時,都會帶些圖書+糖果給小妹,水反而沒有帶。圖書 - 解悶,糖果 - 誘惑(完成才給),不帶水 - 不想面見途中要求去廁所,所以完事後才帶她去選購自己喜歡的飲品。
4. 沒有迫她完成面試時馬上告訴我發生經過,反而回家後再慢慢引導她說出。

以下面試內容,皆由一個5歲小妹妹把口所講,講返佢上年面試既過程,媽媽記錄。所以大家唔好信哂呀!
1ST INTERVIEW

SMC - 聖瑪加利
一行6個小朋友, 入課室面試。共有5張台, 問不同既問題。
1ST TABLE - 英文
讀一篇野, 串字(約8個詞語)
2ND TABLE - 體能
行平衡木
3RD TABLE - 數學
順數
4TH TABLE - 常識
看SIGN說是代表什麼
5TH TABLE - 中文
拼中文字
**當時人話見到自己有一個"X", 其他都係TICK, 但由於當時人患有經常性九唔搭八, 因此未能盡信!!!!

GH - 德望
一行6個小朋友, 入房畫圖畫。提供的畫紙上有黑色DOT DOT, 供當時人發揮創意。當時人供稱, 利用DOT DOT點連起來, 做成一個三角型, 再化為人樣。
老師用英文問小朋友紫色英文係咩, 再問BROWN係邊個色。
[26/3/11補充] 只有一次INTERVIEW, 家長在外面填寫問卷。問題包括有什麼課外活動,考到之後會做什麼。不用見家長及只可一個家長入內。
最後妹妹結果 - WAITING

KTS - 九龍塘
先去第一間房畫四格漫畫既最後結局。頭三幅係話有個男仔拖狗, 之後見到一個女仔行過, 跟住個男仔用隻腳踢隻狗。而當事人話佢第四幅畫了一隻兩隻眼都"X_X"的狗喎...(我聽到都想兩眼XX)
最左第一PART, 去了另一間房, 入面有4個小朋友+4個老師, 單對單問問題。
首先, 佢叫當事人解釋幅畫。又問佢爸爸做咩, 媽媽做咩, 住係邊。英文問圖畫係咩黎 - 佢答DRIVER。中文讀字 - 但當事人只識個"我"字。數學 - 7-2=?

DGJS - 女拔 (要求英語面試)
一行18人, 入到房老師叫小朋友讀故事書。但此故事書只有7頁, 因此只有7個小朋友有機會讀。當事人話有兩個老師都選佢叫佢讀而唔係舉手要求讀。之後有一張WORKSHEET, 聽老師指示, 係圖畫上加老師要求既野。如: 係男仔玩緊既波內, 寫個 B 字。女仔既左鞋畫個三角型等等...

LMC - 林文燦
小朋友一齊入房唱歌, 係投射銀幕出歌詞。唱既係"WE ARE ONE"。但家長係外面仲要填一份非常詳盡既問卷: 例 - 你自己覺得"愛"和"溺愛"的分別。
[26/3/2011補充] 問卷有成兩版,都花很多時間填寫。會問平時邊個照顧小朋友,考左幾多間學校,小朋友遇到挫折時會點,對小學生活期望,學術期望,家中管教方法。

TSL - 陳守仁
一行8人入房 (特別的是我遇到了兩個BK識既0508小朋友, 由此可見, 好大可能係分月份INTERVIEW)
1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果個故事的, 小朋友係圖畫上指出答案。一對一問, 其他小朋友要先取圖書看。
2. 跟老師做動作
3. 找不同形狀
4. 重組句子:
中文 - A) 我愛媽媽; B) 我去公園玩
英文 - A) My cat likes eating fish; B) The boy is playing with a beach ball. C) I take an umbrella. D) My mother bakes a cake.
[26/3/2011補充] 只比一個家長帶小朋友入去。面試安排非常順暢。

TwinWong    發表於 15-7-22 11:49

希望各位唔好死記所有家長問卷,因為我地唔係為左"儲學校"而填,而係應該好OPEN咁對學校答你心入面既答案,從而讓學校了解你同你小朋友,咁樣先可以為小朋友安排一間"合適"既學校。比你作到D假答案咁又點呢? 勉強冇幸福,到時小朋友入到去先知唔適合,辛苦大人細路仔,最後不歡而散(轉校甚至犧牲親子關係), 值得嗎? 我寫D問題出黎,係希望大家先想一想,自己有冇唸過當中既原因,從而了解下自己。咁到時就可以IN少D學校,大人細路都冇咁辛苦,又唔洗怕撞期了。(我女有一日試過走3場...趕得我呀...)

2ND INTERVIEW

SMC (要見家長)
妹妹先入MEETING ROOM見副校長,問了以下問題︰
屋企有咩人? 爸爸做咩? 媽媽做咩? 哥哥係邊度讀書? 平時邊個照顧佢? 邊個同佢做功課? 星期六日家人同你去邊?
之後到我入去見家長,副校長覆述妹妹的答案,問我係唔係。我要再補充,但期間妹妹勁百厭,掉書,周圍走,大大力同我DUP骨。
[26/3/11補充] 我女講答案時講得唔清唔楚,攪到副校長以為佢要去補習。其實係哥哥係屋企做補習老師,每星期收返我5蚊補習費咋。因此,係呢個時候,有咩要CLARIFY就記得要講啦。BTW, 我直覺如副校長同你講學校課程等安排,就= 半隻腳入左了。最後小妹獲此校取錄。

DGJS (不用見家長)
妹妹在等候室看圖書,並同坐隔離的小女孩一齊睇書。點知之後同呢個女仔一齊INTERVIEW。(兩人一組)
上到校長室外等左一陣, 之後校長出來接佢地入去, 佢地兩個繼續手拖手入校長室。不用猜拳決定先後,校長先叫女兒坐下答問題。
妹妹話校長用英文問了以下問題︰
今日邊個同佢黎? 咁爸爸同哥哥呢? 佢叫咩名? 之後拿了一張紙, 是有5隻老鼠在慶祝生日。問妹妹生日蛋糕上有什麼(THERE IS SOME FRUITS AND SOME STRAWBERRIES)? 其中一隻老鼠在做什麼? (IT HOLDING A CUP AND HAVING SOME WINE)
之後換第二個女仔去答問題, 這女孩子用中文INTERVIEW的, 問題是校長一直問她︰蘋果如何吃? 香蕉如何吃? 西瓜如何吃?
[26/3/11] 兩公婆可以一齊入,但我老公NO SHOW,佢話明知我係考黎玩下,唔好浪費佢時間喎, 嘻嘻。仲有,你係估唔到同邊個小朋友一組IN, 所以係WAITING既時候輕鬆D, 唔好有D唔係你死就我亡既感覺,小朋友係會FEEL到架。最後小妹被REJ。

TSL (不用見家長)
填色, 係填一隻老虎, 但佢見唔到有啡色筆, 問埋老師, 但老師叫佢自己搵搵, 不過佢最後都搵唔到, 所以只填了老虎眼睛的顏色是紅色。而其他小朋友有啡色筆囉>"<

之後:
第一張台 - 呀女話要搵錯處(5個), 但佢只搵得3個。

第二張台 - 搵一個圓圈可以分滿哂佢 - 呢個我唔係好明佢講咩? (最後根據BK網上消息, 係問有幾個杯入面有不同數量的波子,而水位一樣,  咁邊杯多D水)

第三張台 - MATCHING + 排次序 - 有5張圖片, 3句英文及2句中文, MATCH完要讀句子出黎。我女中文句子應該唔係幾OK, 因為佢話我知果陣勁口語化。

第四張台 - 老師單對單傾計, 問佢叫咩名, 有幅圖畫比佢睇, 問佢見到D咩, 我個女就係咁講I SAW A BOY, A GIRL, SOME TREES, SOME HOUSE....

每個小朋友都有張PLAY CARD, 完成一個就會有一個CHOP, 4個CHOP就會有糖食(我估其實個CHOP應該係比老師紀錄小朋友去左邊張台, 邊個未去)

她還說有12個小朋友一齊, 6個老師係入面喎...
我個女經常性九唔搭八, 唔知係唔係真喎...

家長問卷︰
1. Comments on the application procedure
2. Comments on the arrangement for the interview day
3. Reasons for applying to our school for your child.
4. Your expectation for your child's primary school.
5. Ways to fulfill your expectations.
[26/3/11] 都係得一個家長入,我老公照舊冇出現。有家姐呀哥係度讀都唔係必收,我已經聽到好多CASE係咁,所以要考既話,都要唸定第二個有可能唔會收。最後小妹被取錄。

LMC (要見家長)
我GROUP A見校長。 不過入到去好似我講多過校長講添,唔知校長會唔會話我煩呢。校長都係問下我點解選佢呢間學校,但我反而問了好多問題,攪到校長問我有冇興趣轉埋哥哥去果邊讀。

另囡囡話去左4間房, 第一間同小朋友玩大富翁, 第二間房同一個印度小朋友合作玩LEGO, 要BUILD A HOUSE, 第三間房老師單對單同佢傾計, 第四間房就4個小朋友答問題(TAKE TURNS)。有一題問A BIRD FLYING WHERE ? 囡囡話隔離同學仔答了 IN A CAR, 但囡囡幫佢補答了IN THE SKY。

我地第一LOT好似都OVER RUN, 之後D小朋友同家長好似等好耐。我個FD等左差不多兩個鐘先走得呢。
[26/3/2011] 呢間係我第二鐘意既學校,其實我個人覺得妹妹可能會比較適合添。呢點我亦都有同校長講過。不過因方便,都會睇埋陳守仁收唔收先再決定。(我係咪好老實呢!) 最後妹妹WAITING, 但過左陳守仁放榜後一兩日, 我已經收到LMC電話,話收佢讀了。所以老實唔一定係壞事黎架!

KTS (要見家長)
仲要只問家長,小朋友坐埋一邊睇書。當日得我一個去,老公冇去。老師一坐落已經問爸爸做咩唔黎了。之後兩個老師輪住盤問我,一個人答兩把咀,真係有少少招架不住既感覺。
[26/3/2011] 呢間妹妹被REJ。應該衰係我手上!

thanks for sharing.
難得你願意花時間,對我等後輩(指子女入學時間)而言真是獲益良多!!!!!

路人甲

唉....點解你住九龍......

Thank you!!

類型父母出咩類型子女......... 明白晒 !!

Thank you for sharing!

原帖由 Christi 於 11-3-24 22:53 發表
thanks for sharing.
難得你願意花時間,對我等後輩(指子女入學時間)而言真是獲益良多!!!!!

路人甲

唔好客氣,我只係有MARK係FACEBOOK個網誌比自己老左睇返(你話我幾無聊),又見呢排D K2家長開始搵料,咪POST返出黎囉。

BK好多好好既人都幫過我,我都係幫返人JE。 ^^

原帖由 w_y 於 11-3-24 22:56 發表
唉....點解你住九龍......

呵呵.....遲D可能有一個家長係香港果邊/新界果邊既, 出返D問題比你地參考呢。

原帖由 yypapa 於 11-3-24 23:23 發表
咩類型父母出咩類型子女......... 明白晒 !!

咪就係無聊囉...所以我兩個仔女都咁無聊囉...

你咁夜都未訓呀? 呀女溫好哂書未呀? 我仔唔溫呀! 我一檸轉背就同個妹玩又或者閃去睇圖書,激到我就快打仔架啦!

魅力公主 醒目開學勳章

樓主你囡囡好叻呀....咁而家係邊間讀呀 ??

我本來都想幫細女考TSL, 但佢D英文真係唔係好掂 ><
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 wing 於 11-3-24 23:48 發表
樓主你囡囡好叻呀....咁而家係邊間讀呀 ??

我本來都想幫細女考TSL, 但佢D英文真係唔係好掂 >

客氣了...佢只係好運而已。佢而家仲係K3, 到9月會讀TSL。
如果你真係想考TSL, 我覺得完整句子既英文係必須。我女女2 IN時冇啡色筆,佢自己有主動用英文同老師講,所以我唸呢樣都會有分加比佢。否則隻啡老虎變白老虎照計係應該會出事。同埋IN之前幾個月,已經同佢洗腦,不停提佢有禮貌,答問題要用個口而唔係用個頭。呢D都唔可以臨急抱佛腳架!

多謝妳呀!咁有心機去幫助別人

需則我囡囡現在只是n班 ,但如果人人都好像蕭亞姨咁有心,世界就真係更美好啦!!

直得一贊
直得更多贊

魅力公主 醒目開學勳章

恭喜你囡囡入到TSL呀~ 你囡囡小一時我大女啱啱畢業, 無機會見到你地添  

原帖由 silvia_ng 於 11-3-25 00:01 發表

客氣了...佢只係好運而已。佢而家仲係K3, 到9月會讀TSL。
如果你真係想考TSL, 我覺得完整句子既英文係必須。我女女2 IN時冇啡色筆,佢自己有主動用英文同老師講,所以我唸呢樣都會有分加比佢。否則隻啡老虎變白老虎照 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

Thank you, silvia_ng, for your sharing ...... GREAT WORK!!!!!

原帖由 silvia_ng 於 11-3-24 22:43 發表

SMC (要見家長)
屋企有咩人? 爸爸做咩? 媽媽做咩? 哥哥係邊度讀書? 平時邊個照顧佢? 邊個同佢做功課? 星期六日家人同你去邊?
之後到我入去見家長,副校長覆 ...

Thank you sooooo much for your detail explanation.  It really helps in how to prep my girl for interview this year.  

I just want to ask during the interview with DGJS, you said that you had requested for interview in Eng.  Do you requested in advance when you submit your application form? Would the school judge differently with interview conduct in Eng or Chi?

原帖由 wing 於 11-3-25 02:15 發表
恭喜你囡囡入到TSL呀~ 你囡囡小一時我大女啱啱畢業, 無機會見到你地添  

呵呵...呀仔其實係tsl讀p2啦! 或者有機會見到呢 :p

原帖由 angeemama 於 11-3-25 08:35 發表
Thank you sooooo much for your detail explanation.  It really helps in how to prep my girl for interview this year.  

I just want to ask during the interview with DGJS, you said that you had requeste ...

係填表時已寫要求英文interview。我唔知到時係咪會group interview時有分別,不過當日我的確見到同我女一組果d爸爸媽媽仲好出力咁迫緊個細路讀英文書+勁用英文同小朋友洗腦囉。至於有冇特別加分就唔知啦。

醒目開學勳章

你是BK裡好主動幫人的家長

原帖由 silvia_ng 於 11-3-24 22:43 發表

SMC (要見家長)
之後到我入去見家長,副校長覆 ...

Thanks for sharing!