用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

毎科平圴小左10分,有D唔開心!
   0    0    0    0

囡囡好唔成熟,學校d野唔上心

囡囡P.2,仲係曰日比老師寫手冊無交齊功課,今日無帶science project無左30分考試分,仲唔會唔開心,係咶係應該提出留班?

原帖由 miffy 於 11-2-25 15:16 發表
幾年級??

小一生呀!

好明白你的心情

王國會長

測驗? 定考試分?
分數上落成日都會, 仲有漫漫長路, 放輕鬆點吧

原帖由 maybaby 於 11-2-25 14:50 發表

原帖由 maybaby 於 11-2-25 14:50 發表

唔好用分數衡量, 可能份試卷出深左而低分, 八吓其他同學d分數, 再找出問題所在, 一年級未適應姐, 慢慢來!

咁名次有無底咗咪知道有無真係退步囉! 唔好太緊張住, 睇清楚個形勢先. 還有, 現在都只不過是小一, 仲有大把時間去追, 唔好太擔心. 我阿仔小三上學期測考的平均分都突然低咗, 但派成績表時, 名次係高咗2x名. 所以要睇整體學生表現o家!

唉!我同你一樣。我個小朋友小一開學,好乖咁,自己做晒功課,自己對手冊,又肯自己溫書,基本上我唔需要用太多時間理佢。第一個學期考試仲俾個大驚喜我,願本想佢十名內都好開心。點知派成績表先知佢係全班考第一,全級考第二,真係一切都美好!
點知好景不常。第二次考試唔知仲咩,考得很差,本來全部九十几分或一百分,今次只有八十几,數學仲得七十几,我都唔知佢發生咩事!!成績差左都算!下次努力!點知佢日日都寫唔齊手冊,以前我們回家前已經做晒功課,而家就算很小功課做,也會拖到晚上臨睡前先做完!試過很多方法,同佢講做完功課之後同佢玩!無用!閙佢!無用!鼓勵佢!無用!同佢傾談,無用!唔知點好?
今次測驗仲離譜,數學可以錯d k3都識的數,我真係唔知佢諗咩?!

若家庭沒有特別變化, 會不會與老師有關? 約老師談談吧!我認為小一生成績下降不是太大問題, 但學習態度變差了就一定要認真處理. 可能他有困難要父母幫忙, 但不懂表達

原帖由 whywhywhywhy 於 11-2-26 21:02 發表
唉!我同你一樣。我個小朋友小一開學,好乖咁,自己做晒功課,自己對手冊,又肯自己溫書,基本上我唔需要用太多時間理佢。第一個學期考試仲俾個大驚喜我,願本想佢十名內都好開心。點知派成績表先知佢係全班考第一,全級考第二,真係一 ...

其實小一,二d成績唔作準,因為好多時食老本(幼稚園所學的東西)反而小朋友的信心好重要.比d支持佢,你愈唔開心,佢會愈擔心自巳唔ok,得不償失.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

原帖由 Tilly 於 11-2-27 19:46 發表
若家庭沒有特別變化, 會不會與老師有關? 約老師談談吧!我認為小一生成績下降不是太大問題, 但學習態度變差了就一定要認真處理. 可能他有困難要父母幫忙, 但不懂表達

...

agree!

原帖由 HIN2003 於 11-2-28 09:20 發表

agree!

會唔會上次考得好,今次有壓力?

其實小一真係唔需要太緊張. 只要留意小朋友的問題, 在暑假再加強重溫, 預習小二課程, 到小二時, 正常都會比小一有進步. 慢慢等小朋友習慣考試, 溫習模式.. 普遍都應會有進步. 加油 ! 千其不要嚇怕他.

家庭沒特別變化!只係課外活動cut左佢打工夫,這個是他最鐘意的,但因為常常動手所以cut了!
學校方面變化真係唔知?不過佢同我講過,唔知點解自己唔鐘意係落堂抄手冊,係鐘意係放學前先抄!所以成日都抄唔齊,最衰佢知學校上網可以睇手冊,我有時覺得佢特登玩野!印姐姐話佢放學回家一食完野就攞課外書睇,有時攪下呢樣嗰樣,總之就唔做功課啦!我已經同佢講如果佢係我回家前做好功課,咁佢想玩電腦又得玩遊戲又得,睇書都由得佢,但今日回家佢只係做左兩樣功課,又係咩到未做好,激死我!成日卦住睇書唔做功課!!重可以用咩方法等佢抄手冊同做功課呢??

其實你有無問過仔仔點解唔做功課 ? 佢無做個O的會唔會係佢唔識 ? 如果你覺得每日要待你回家先跟他做功課時間不夠, 你便要嘗試去補習社, 最少可以做完功課, 我也時要上班的媽媽, 明白晚上時間真的不足夠. 只會另大家多佐爭執. 你可以不妨試試.
而在堂上抄手冊, 你可以跟老師談談, 看看有沒有方法可以叫仔仔在午膳時間, 盡量抄晒之前的家課紀錄, 午膳後最多2-3堂我相信都不會有太多野需要再抄, 那麼在放學前先抄余下的, 應可以趕得切.

原帖由 whywhywhywhy 於 11-2-28 23:09 發表
家庭沒特別變化!只係課外活動cut左佢打工夫,這個是他最鐘意的,但因為常常動手所以cut了!
學校方面變化真係唔知?不過佢同我講過,唔知點解自己唔鐘意係落堂抄手冊,係鐘意係放學前先抄!所以成日都抄唔齊,最衰佢知學校上網可以睇 ...

我都有同樣問題,大女都係小一,第一段D測驗都9X分,第二段既第二次測驗開次主科全部一跌跌到7X分,真係唔知咩事!我都好唔開心

其實我又唔係要求特別高,只係擔心啫,之前一直攞緊9X分麻,一下跌咁多,擔心佢一直跌落去....
‹ 上一主題|下一主題