用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧---無謂的規則
go

明慧---無謂的規則 [複製鏈接]

點解遲到5分鐘要喊? 我小朋友的學校平時返學,家長可帶小朋友上一樓大門比老師接入課室。放學我們亦是在這道大門接放學。小朋友已習慣這樣的模式。為什麼現在返學遲到卻要老師帶上樓?剛剛接受返學,而家攪到返學又喊過。夜晚又發夢又喊!令我十分內疚。 因為近期公司很忙,晚晚做到兩三點!朝朝都是我令到佢遲到。累佢無端端返學喊又發夢。唉!點解要咁!
   0    0    0    0

呢個措施係有必要, 包括保安, 保持校園寧靜等等, 你位小朋友都要學習獨立, 都學期尾啦, 遲到自行由老師帶上課室係好正常. 要信任學校.

我女果間, 遲到仲要按鈴行後門入, 因為一夠鐘就關大閘. 呢D 措施係警方參觀完學校之後提出添喎, 大家仲放心啦.

好難講這是否無謂規則,上下課時間可讓家長進出,過左這種時間,就只讓學樣人員進出,我個人應為這也是好的安全管理。再加上小朋友已經上堂,如由老師帶小朋友入課室一定比由家長帶小朋友入課定帶來的"騷擾"少…(一般老師只會安靜靜安排小朋友人去,跟住就冇事,但一定有家長到課室門口時,會講多再句,又拜拜呀等,會騷擾埋其他小朋友…)
準時係應該的,如你們沒遲到,這做規則本來就影響唔到你…
你還是努力,早少少起身,小朋友喊唔喊,鍾唔鍾意返學,完全係決定係你手上…
唔好介意我咁講…
原帖由 ameinahor 於 11-4-1 00:07 發表
點解遲到5分鐘要喊? 我小朋友的學校平時返學,家長可帶小朋友上一樓大門比老師接入課室。放學我們亦是在這道大門接放學。小朋友已習慣這樣的模式。為什麼現在返學遲到卻要老師帶上樓?剛剛接受返學,而家攪到返學又喊過 ...

你個小朋友幾大? 小朋友喊會唔會有其他原因?

好多學校都會好似明慧o甘做,樓上幾位 mami 都講o左理由, 好難怪學校。

醒目開學勳章 王國長老

YES, 要顧及課堂秩序同保安問題, 學校咁做好正常
唔好唔開心, 盡量令小朋友同其他同學一樣返放學模式, 大家都會開心D

原帖由 sheffield 於 11-4-1 09:16 AM 發表
好難講這是否無謂規則,上下課時間可讓家長進出,過左這種時間,就只讓學樣人員進出,我個人應為這也是好的安全管理。再加上小朋友已經上堂,如由老師帶小朋友入課室一定比由家長帶小朋友入課定帶來的"騷擾"少…(一般老師只會 ...

agree. Don't worry, kids adapt changes very quicky. Sometimes parents feel "heartache" when we see our kids "suffer" even a bit, but then, it is a good opportunitiy for them to learn.This is how they grow up to be  more mature and resilient :)

Also, as parents, we can't just think of the needs of our kids. The school has to consider the benefits of all other kids too (like security etc). THinking this way, you'll find the policy more reasonable!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-1 10:41 發表
YES, 要顧及課堂秩序同保安問題, 學校咁做好正常
唔好唔開心, 盡量令小朋友同其他同學一樣返放學模式, 大家都會開心D

多謝各位媽媽的意見。但我只是要求帶小朋友上一樓大門,並不是課室門口。。。根本完全影響不到其他同學。我明白準時是我的責任,但點解一開始唔咁樣做,要等到今日先規定?起初為了適應返學,已大病一場...喺醫院住了成個星期。今次的新規則,佢又再病了。。。醫生說再持續發高燒又要再入過去。做母親的我當然非常心痛。
(各位,其實我只是舒發吓自己唔開心的情緒。從理智各度看,學校是對的。從我這個事業壓力超大的母親來說,我好對唔住她,累她受到不必要的唔開心。不喜勿插)

做父母的見到小朋友病,喊,甚至發夢都喊就當然心痛,但也不要將責任放到別人處…
就算唔返學都會病,這次病也未必跟這次的事情有關…
學校policy總要有更改,就是按情況或需要改動,好難講話一開始同依加不同,越改越緊總好過越來越鬆…

無論如何,除了準時返學後,我們做爸媽的也要教導/幫孩子面對逆景。小朋友一樣會感到壓力。就如你的問題,我地要讓他們明白為何學校唔可以比媽媽送佢上去,比佢知道老師都好錫佢,會好好照顧佢,並讓佢知道佢同媽媽都要努力準時等等,這樣才可以真正讓他學習和成長。千其唔好比佢聽到你對學校的不滿,佢會認為學校唔啱,唔好,咁佢就會對學校同老師失去信任…佢會驚驚…也不懂分便是非…
或者我是言重了,但小朋友經歷的不多,小小事情在他們眼中可能是大件事!

希望你小朋友快d好番,可以開開心返番學…

(不喜勿插)
原帖由 ameinahor 於 11-4-1 14:21 發表
多謝各位媽媽的意見。但我只是要求帶小朋友上一樓大門,並不是課室門口。。。根本完全影響不到其他同學。我明白準時是我的責任,但點解一開始唔咁樣做,要等到今日先規定?起初為了適應返學,已大病一場...喺醫院住了成個星期 ...

從學校角度, 遲到了的小朋友改由老師帶, 為何突然才轉變, 我相信是學校發現有問題才會如此, 亦可能是保安, 消防, 警察或教育局提出了一些改善措施, 這一點我們做家長的只有接受...

從家長角度, 你是一個十分忙碌的家長, 我感覺你是很想陪你的小朋友多一分鐘, 亦想照顧他/她多一分鐘, 好似我以前睇住自己小朋友入了學校門口, 看見他轉身自己入課室, 好唔捨得, 好想跟他入去...hehe....不過, 在小朋友的成長中, 我們都要學懂放手, 沒辦法....

至於是你令小朋友遲到, 這一點你確是要正視...不要讓小朋友以為遲到是正常, 有一次我囡囡錯過了校車, 我帶她坐的士, 當時都不知會不會遲到, 但我個女立刻哭了, 說怕遲到, 好驚...所以你要改善這一方面...努力吧!!!  

原帖由 ameinahor 於 11-4-1 14:21 發表
多謝各位媽媽的意見。但我只是要求帶小朋友上一樓大門,並不是課室門口。。。根本完全影響不到其他同學。我明白準時是我的責任,但點解一開始唔咁樣做,要等到今日先規定?起初為了適應返學,已大病一場...喺醫院住了成個星期 ...

要上1樓?太子明慧?可能新開所以多嘢變。

樓主可能自責自己唔夠時間陪個女所以想多了。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

大家壓力都太大了, 舒發下係好的. 不過你寫埋校名, 對校方, 家長和學生也許都不大好吧......雖然名眼人睇完都知咩事, 但好多人唔睇清楚, 誤會左校方就唔係咁好.

其實只係早五分鐘, 你所講/擔心既問題就可以解決到, 點解唔試下呢.  而且難度唔算高囉. 不如由下星期一做起啦, 努力 !

其實你有冇諗過遲到會影響小朋友的心情,然後都會令佢喊。先唔好理邊個門口入,當遲咗果陣大人又心急可能又會急腳行,去到學校個個人都入晒去氣氛唔同,呢啲都會影響小朋友心情,繼而唔肯入去。入到去個個小朋友都坐好晒,佢冇咗warm up時間,都影響學習情緒。

再講遠啲,作為家長要身教,我的小朋友都只係N class,我都會教佢遲到的concept,早啲出門口唔可以要校車等,而佢係明白的,有時佢會主動問返我今日有冇遲到。我都係工作壓力大的人,朝早搞佢返學係好辛苦,你不如同你老公夾吓輪流帶返學。

我無去過太子分校, 所以唔評論邊個帶上一樓的問題.
不過在其他學校, 過左校門開的入校時間, 遲到者按門鐘, 會係文員開門, 由文員探熱及帶入課室. 因為如果有幾個小朋友都遲到, 而個個家長都要求親身帶入學校, 咁文員就好唔得閒. 好多學校除左閂埋度門之後, 仲有個鎖在入面lock, 以免小朋友自己開左走出去.
家長遲左仲要入埋去, 文員就要經常留意幾時有家長離開.

至於你小朋友喊, 可能因為同平時(你帶上去)的情況唔同左, 突然間的轉變會小朋友唔適應, 無安全感咪喊囉 !!!

原帖由 peachcreamy 於 11-4-2 01:29 發表
其實你有冇諗過遲到會影響小朋友的心情,然後都會令佢喊。先唔好理邊個門口入,當遲咗果陣大人又心急可能又會急腳行,去到學校個個人都入晒去氣氛唔同,呢啲都會影響小朋友心情,繼而唔肯入去。入到去個個小朋友都坐好晒,佢冇咗 ...

是吧~學校的決定沒有太大的問題,對準時的學生來說根本沒有影響,如果遲到一次半次都可理解,常遲到會令孩子覺得自己做錯事,試想想全班同學都在課室裏,只有自己最後進入課室,不要看輕孩子年紀幼,他們都懂得尷尬的,我從來都不會讓孩子遲到,這是很基本的態度。遲一分鐘都是遲到,根本不是一分鐘或五分鐘的問題,如果自己工作壓力太大,請工人姐姐或親人幫手送佢返學吧,總好過自己每天讓孩子遲到~

醒目開學勳章 王國長老

Yes
我就係想講呢樣, 小朋友返到學, 唔係人人輕輕鬆鬆等上堂, 而係成個氣氛都緊張, 媽媽又急急腳, 老師又靜雞雞, 對小朋友黎講絕對唔係一件好事
所以我話, 寧願犧牲多DD, 早10分鐘, 等佢有機會同其他小朋友一樣, 亦係社交既一部分
我地唔係插你, 想小朋友好姐....加油!

原帖由 peachcreamy 於 11-4-2 01:29 AM 發表
其實你有冇諗過遲到會影響小朋友的心情,然後都會令佢喊。先唔好理邊個門口入,當遲咗果陣大人又心急可能又會急腳行,去到學校個個人都入晒去氣氛唔同,呢啲都會影響小朋友心情,繼而唔肯入去。入到去個個小朋友都坐好晒,佢冇咗 ...

香港好多家長都係咁,明明自己有問題就淨係識倭過於人,唉....

我都明白學校一定有距地自己既規矩,但係樓主媽咪講個間學校都唔系完全沒問題,間學校點解突然間甘做我都唔清楚,不過我可以講距地未必系將學生利益放大前提 或者 驚騷擾,因為送上一樓其實其他小朋友都唔會見到,學校堅持系規矩沒得講,不過就算放曬學,得翻一個小朋友,距地都唔會比個家長上去一樓,梯下都唔得。作為一個媽咪我會好不其然甘捻,到底有Mud野唔比得我梯Lor。間學校除左show過video 之外同開學前既親子日,我系完全唔知個小朋友到底翻學做mud,入到課室系點,有d學校都話比d媽咪系課室出面望下。。。

無野唔比得人睇唔等於隨便比人睇lor,
掉轉想:你老闆一日到黑系你旁邊睇住你做野,跟住同你講番...........睇下點

原帖由 peachcreamy 於 11-4-2 01:29 發表

系勒,呢D就叫家教!
‹ 上一主題|下一主題