用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院黃芴南中學 & KL3 網入來傾下啦~ ...
go

東華三院黃芴南中學 & KL3 網入來傾下啦~

大定覺5覺, 似乎跌左呢? 可以因為搬校影嚮, 我女band2頭, 請問博5博得過呢?仲會5會跌呢?

呢間都好hit吓, Band 2頭有risk架 !

原帖由 多利是 於 11-4-19 14:52 發表
大定覺5覺, 似乎跌左呢? 可以因為搬校影嚮, 我女band2頭, 請問博5博得過呢?仲會5會跌呢?

呢間學校只係重建, 佢哋會暫借大圍一間中學上課, 重建完畢會搬回舊址. 黃笏南都是BAND ONE 中學, 我都有去佢哋既中一介簡會, 比我印象很好, 梁校長很有辦學既熱誠, 學生們都很淳樸, 我感覺上係一間唔錯既中學

如果WFN 因為暫時搬校,比d band2 生撞左入去;ed band2生真係要還神呀~

如果唔係縮班 , 我都夠膽叫你博 , (我講係區內BAND 1 學校縮班的影響!) 因為從小女小學上兩年的資料計算 , KL3區內BAND 2 學生隨機NO.好 , 又選第一志願 , 係有機會入的 ! 但今年縮了班 , 區內BAND 1位可能少過學生數目 , 所以情況未如上兩年理想 !
P.S. 但仍有一個可考慮因素 , 就是搬校影響是一個因素 ! 所以 , 如果係我 , 我會博第一志願 ! 但第二志願會超穩陣 !
意見只供參考 , 你真是要想清楚呢 !

呢間,一路都係band1頭至中既中學,但我地學校舊年最後入到呢間學校既名次係9x,即係變成band1尾啦,估計係因為搬校因素影嚮,今年自行佢都收小左好多學生,我係唸,會5會小左band1生去選,令到band2頭既有chance囉~

其實我女係邊緣人,應該係1尾,2頭,所以好難揀呀!

我其實想咁樣揀既 :

1) 何官
2) 東華三院黃芴南
3) 胡兆幟
4) 五旬節

何官點都係放乙一,因為係聯繫學校, 而且阿女有in過~

東華三院黃芴南 - 我係博佢搬校因素,好多band1生未必揀

胡兆幟 / 五旬節我未知點排位, 計ranking, 好似胡好d, 但胡未知開幾多班英文班, 五旬節ranking好似無胡咁好, 但佢話今年正府批左佢地70%可以開英文班, 咁從入英文班既覺度去睇,係未應該揀五先呢? 還是都係睇ranking揀呢?

乙二放黃芴南會5會都係好risky呢? 定係放返胡/五兜一兜底先好呢?

個別學生不能代表學校 banding

統一派位是不分 band 1 頭, 中, 尾
band 1 尾抽到派黃芴南絕對不出奇
除非確定 band 2 生既無專長, 又能在自行獲取錄, 並且有一定數量, 才可說該校有下降跡象

皇仁也有 band 1 尾學生, 是否也降band

其實應該留意是否有與你小朋友名次相近的 band 2生成功入讀作為參考

按估計 band 2 放第2志願, 是浪費機會

其實我地去年入到何官, 黃芴南, 邱中, 真光, 等...既最後名次全部都係9x, 即係band 1尾 (老師已就減班因素打折), 打折後大約就係我女既名次啦, 咁我應該點排呢?

原帖由 小可愛爹 於 11-4-19 05:01 PM 發表
統一派位是不分 band 1 頭, 中, 尾
band 1 尾抽到派黃芴南絕對不出奇
除非確定 band 2 生既無專長, 又能在自行獲取錄, 並且有一定數量, 才可說該校有下降跡象

皇仁也有 band 1 尾學生, 是否也降band

其實應該留意 ...

反而培道, 我地學校最後名次只收到約8x

銀禧就6x

回覆 10# 多利是 的文章

多利是,我估我哋小朋友是同一學校,資料一樣,但我囝囝考1

原帖由 yenk 於 11-4-19 17:17 發表
多利是,我估我哋小朋友是同一學校,資料一樣,但我囝囝考1

多利是,打錯字,我囝囝考over 100

yenk

pls checm pm

原帖由 yenk 於 11-4-19 05:18 PM 發表

多利是,打錯字,我囝囝考over 100

yenk

& 老師有無比hints你點填呀? 你點排呀? 可以share下嗎?

回复#10

你是怎知道過往的ranking no 入到間學校?
我哋間學校唔講bor.

ranking係自已從各渠道收集返來啦~

原帖由 on1800 於 11-4-19 05:49 PM 發表
你是怎知道過往的ranking no 入到間學校?
我哋間學校唔講bor.

原帖由 多利是 於 11-4-19 17:51 發表
ranking係自已從各渠道收集返來啦~

多利是,pls check pm

replied, pls check

原帖由 yenk 於 11-4-20 02:00 PM 發表

多利是,pls check pm

搬校係咪影響咁大?
女拔夠搬啦,中學搬入深水,小學搬入將軍澳!
以前因為本區學位多所以有選擇,但今年唔夠派,可能又唔同。重有3年之後有間新校舍,我覺得唔差囉,隨時吸引過對面的銀禧。
點解你地講到黃笏南好似冇人要咁。
我覺得band 2生要搏,隨時弄巧反拙。小心!

原帖由 fallenleaf 於 11-4-20 17:00 發表
搬校係咪影響咁大?
女拔夠搬啦,中學搬入深水,小學搬入將軍澳!
以前因為本區學位多所以有選擇,但今年唔夠派,可能又唔同。重有3年之後有間新校舍,我覺得唔差囉,隨時吸引過對面的銀禧。
點解你地講到黃笏南好似冇人要咁。
我 ...

題外話, 乜女拔搬入 將軍澳咩, 真唔真呀?
搬o左定計計劃搬呀 ?  
唔該 !!