用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 嘉諾撒聖瑪利書院交流區
go

嘉諾撒聖瑪利書院交流區  

聖瑪利中學的家長, 你們好, 希望有人能同我交流下啦, 聽日開始考試啦!!祝各女女有好表現啦. HAPPY NEW YEAR!!

小女今天去聖瑪利中學面試 , 可是只面談了少於五分鐘,  但她的表現都幾好 , 請問師姐她有冇機會呢?

lm251099,

你好, 請問你女女讀邊間學校, 成績如何eg. 全級, 有冇其他課外活動獎? 我睇你女女都好叻, 有得interview. 你女另外仲交佐邊間津中呀?

我女由小學升上去, 當時冇interview過, 所以都唔敢對你說機會幾大. anyway 預祝你女女入到第一志願中學. 入到就通知聲.

gabriela0407,

您好, 多謝你的回覆, 小女交教署的成績排第二, 如女生計排第一。二十六號見BPS, 但小女話老師完全沒有問過她任何問題。

lm251099,
你好, 嘩~~你女女成績好好呀, 我個人估應2間都會收, 如這樣你會選入邊間, 同時我估你女女的小學是油尖旺區的名校, 是否舊油天呢??

今年可能不同甄選方法呢 !

小女當時是有問不同方面的問題的: 時事/個人的都有, 約20-30分鐘

Martina,

你好, 你女有interview?
剛test 完, 你女有講3科題目深嗎?? 我女話都幾難下, 可能佢溫得少時間.

回覆 6# Martina 的文章

Hello Martina,

小女 Interview 時,首先是 Picture Description, 然後再問時事及個人問題, 但總共都係幾分鐘。但小女對自己很有信心,可惜今年得八個位。

gabriela0407,  小女個人比較喜歡SMCC多些,本人兩間都喜歡,但最重要係佢將來的校園生活愉快。小女不是讀油天。

interview - 首先是 Picture Description, 然後再問時事及個人問題--> 相同的,  家長可以一起interview的, 2位老師考官, 分中英問題.    聽聞8個位全收外來生.  

test 難 - 相信對所有孩子接觸新科目都好覺得難的.  我說過今年會讓她嘗試自己handle, 唔得先再想辦法幫她 !   她沒說甚麼

st mary F.1生

我女女是St Mary  今年Form 1 是外校生考入去。今年只收8人學校都有講吓。St Mary 重成績多過其他技能。但如果是非常稀有的樂器例外。功課多是學校的特長,初中較辛苦,中英文都深多做book reports(中,英及中史都要做book report)運動不是太出色。聽女女講今年學校較着意收些special music instruments 的人。希望幫到你哋。

原帖由 joeiu1965 於 11-4-23 12:50 發表
我女女是St Mary  今年Form 1 是外校生考入去。今年只收8人學校都有講吓。St Mary 重成績多過其他技能。但如果是非常稀有的樂器例外。功課多是學校的特長,初中較辛苦,中英文都深多做book reports(中,英及中史都要做book ...

joeiu1965,

你好,功課多是St Mary's 的特長?我又真係唔覺喎。女女讀中一時,佢不用每天做功課,用在功課(包括book reports)的時間真的好少,整個中一清清閒閒禁就過咗。會唔會係你女女把功課儲起,到交功課的最後限期前才做?

st mary student

sanfung,
可能我女女是校外生,小學是中文小學,不太習慣St Mary的學習模式。加上她參加concert band, orchestra and wind assemble.而且她對自己要求高。所以見到她比小學時辛苦!

原帖由 joeiu1965 於 11-4-23 21:53 發表
sanfung,
可能我女女是校外生,小學是中文小學,不太習慣St Mary的學習模式。加上她參加concert band, orchestra and wind assemble.而且她對自己要求高。所以見到她比小學時辛苦! ...

joeiu1965,

升上中學後,每一位學生都要重新接納、適應一所新的學校。學習新學校的文化、教學模式、甚至出卷模式等,所以Form 1是一個適應期,我們一起努力吧(小女也是外校生)﹗

St Mary's 是一所聯系中學,而經smcs 和天神入讀的學生是比我們容易適應,也有她們的優勢。所以外校生會利用Form 1這一年來拉回與她們的差距。

女女Form 1 時差不多每天都會留校參加不同的活動,她對自己的要求一般,可能會輕鬆一點吧﹗你女女對自己要求高,適應學校生活會更快。但我都想說一下,Form 2 的功課比起 Form 1是多很多的,所以現在一定要掌握好做功課的時間。

回覆 1# sanfung 的文章

sanfung,
我女女在2nd term 開始適應校園生活。希望佢可以好好在這六年smcs中學生活得開心。大家咁話

係呀 無錯呀

本人小囡今年六年班, 出年將會升中一, 本人有意報讀此校, 請問各位此校的校風如何?小囡是就讀中文小學, 如果好彩能入到此校, S1的英文課程能跟得上嗎? 有否今年S1的家長可分享?

這2日的<哈路喂PARTY> 好唔好玩呀?你地D 女女有冇嚇壞呢!!!.....祝大家<哈路喂>快樂.

LW829. 可否講你女女讀邊間小學呢, 其實她入得到, 我相信英文課程對她不會太理. 至於校風如何?..........我就更係覺得好好啦, 教到我個女去到邊都比人讚乖, 斯文, 有禮...hehe.....(太自大, 自滿tim).

gabriel0407

我真係out, 點解吾知有之個討論區, 仲成日去小學左邊遊蕩, 我個女無去holloween , 佢細膽過老鼠

Marians

Hi SMCC parents,

I am a past st. marian for both secondary and primary sections. Now I have a 2 yrs old daughter and I will definitely target this school for her. (still depends on luck, because it is more competitive after small class policy applied)

St. mary's is a very good school for its academic and reputation. The students in this school are unsophisticated, don't like showing off their treasure, luxury bags and hotel functions while those topics are very common among the children and parent's groups in some branded schools.

I remembered there were many homeworks everyday during my primary life, however, after going to secondary, it became a paradise, many activities for us to participate, we enjoyed it so much.

Hope you like this school and enjoy with your daughters together!  

Marians ,
你好嗎?  long time no see, 近期家忙, 冇心情上網, 煩緊個仔升中自行.
阿女今年考試好似懶左, 唔知係考試時間安排問題定佢個人懶問題. 最衰佢上次又冇唔合格, 唔係都可話下佢, 叫佢溫多d 書. 加上現在又要攪細仔的升中, 都冇時間理佢.
你女女點呀, 升了f.2 後有冇態度唔同左呀?

marinang, 歡迎, 得閒多d入黎
sanfung, joeiu1965 , 你們好, 女女讀得開心嗎?? 我女由小學升上, 但見佢f.1 都好似好忙咁, 現在f.2都一樣, 特別用電腦的時間仲耐.得閒多d入黎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊