用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔女有做髗骶骨0既家長...
go

仔女有做髗骶骨0既家長... [複製鏈接]

我仔做親個頭都喊得好慘, 你地仔女做緊時會唔會喊?
   4    0    0    0

醒目開學勳章

我仔細時有肌肉班斜頸症, 其實應該好似你所講既 "髗骶骨" 治療, 我仔果時係將 bb 平放係治療床, 之後物理治療師拉 bb 頭, 之後扭, 扭到鼻頂指向地下, 大約110-130度左右

當時我仔由滿月開始就做, 做到識行 ... 果時次次都大喊 (不過好快就收聲), 其實小朋友越大就應該越喊得勁

p.s. 我仔而家6歲, 都被心理醫生評為有自閉傾向 (主要係影響左語言發展問題)

yes but only for the first few times.  after that he is very calm.

my son start this training few months, no cry even 1st time wor

deleted

咁你地覺得孩子是否有進步﹖在那方面﹖大肌/協調是否也有進步﹖

原帖由 blutack 於 11-3-21 12:25 發表
有喊, 做左十幾次依然..但現在主要是做口時比較淒厲, 其他部位可以..不過次次都同佢唱下歌, 講下野分散下咁囉..

我個仔做左5堂, 頭半個鐘都好開心好舒服, 但一夾實佢做頭殼頂就喊到拆天, 不過都係好快收聲.

個仔雖然有喊, 但只限於做頭殼頂, 因為佢個頭好敏感, 唔肯戴帽, 個治療師要亞仔伏係張床夾住佢做.
治療師話一星期一之已足夠, 佢重話其實亞仔都會幾辛苦喎.
有冇進展? 剛剛亞仔學校有騎馬活動, 我都有一齊出席, 我都估唔到佢肯戴帽, 重騎得好開心喎.
另外感到亞仔大肌好左, 落樓梯開始可以一步一級, 同我地比佢既指令(言語)聽得明左及專注力長左, 我同佢做訓練可以坐足半個鐘, 以前佢係坐一陣就走開.
我唔知係咪關事, 但事實上佢呢個月明顯好左.

原帖由 ikebukuro 於 11-3-23 00:15 發表
Hi owl_2046,

唔好意思先,因pm又short咗,所以睇到你嘅message,但覆唔到你,過兩日睇吓pm好番時,再詳細D覆你,sorry!
你仔仔最近點呀?見你講話做頭部時好喊,咁咪做唔到或者嘥咗D時間囉?so far有D人話做幾堂就見功效,你認為有無見 ...

可都想比我仔仔試下. 可以PM資料比我嗎 ? 另外想知幾錢1次? THX

我想了解一下这方面的資料,可以EMAIL DETAILS俾我嗎? Thanks a lot!
email add.: [email protected]

$750/50mins

原帖由 manman2228 於 11-3-23 14:42 發表
可都想比我仔仔試下. 可以PM資料比我嗎 ? 另外想知幾錢1次? THX

我個仔會訓覺.....

亞仔呢兩次做個口同脷底, 喊到呼天搶地.
今次係老公帶亞仔去做, 老公都話治療師好踏實, 又聽佢傾訴, 好似心理醫生.
治療師話亞仔搵到我地做佢父母係亞仔福氣, 佢一定會盡力幫亞仔.
好感動!

回覆 1# owl_2046 的文章

你老公好好好,我都好感動。

我囝囝都做了四次(不是你介紹那間),一開始已做足一個小時舌底,呼天搶地及頭暈,第二次開始只做半小時舌底,另半小時做頸及頭等。

佢話阿囝的口肌已鬆了很多,他的恐懼也減少了...

我覺得阿囝整體上活潑了一點(他是比較dull的那種A仔),其他暫時不知是否奏效。

回覆 1# olima 的文章

係呀, 我老公重睇得開過我, 有佢係度我真係樂觀及積極左好多.
我個仔做左8次左右, 明顯跳少左好多, 最重要係對我地比佢既指令明白左好多.
一齊努力!

owl_2046,

我想問下你囝囝做口肌時及做完時會否有好多分泌物﹖治療師如何解釋這些分泌物﹖

原帖由 owl_2046 於 11-4-29 14:21 發表
係呀, 我老公重睇得開過我, 有佢係度我真係樂觀及積極左好多.
我個仔做左8次左右, 明顯跳少左好多, 最重要係對我地比佢既指令明白左好多.
一齊努力! ...

回覆 15# olima 的文章

HI Olima,

你小朋友都有恐懼嗎?我仔都系,可否多一虐分享

今日問過治療師, 佢話做口時剌激到佢D口肌所以跟住果幾日口水會勁D.

原帖由 olima 於 11-5-2 09:31 發表
owl_2046,

我想問下你囝囝做口肌時及做完時會否有好多分泌物﹖治療師如何解釋這些分泌物﹖

我仔真係喊到C去活來.
搭車見到係SOGO落車已經喊.
‹ 上一主題|下一主題