用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
go

旅港開平商會中學討論區  

星期五有中三家長會,會去嗎?

原帖由 漢堡飽 於 11-5-10 11:16 發表
星期五有中三家長會,會去嗎?

Hi 漢堡飽,
剛發現此頁,是否我們的new home?
小兒仍是F.2,但很有興趣了解開平中四選科的安排。家長會後,可否在此分享一下?謝謝。

開完家長會,主要是要子女按他的興趣及能力選科,中四A及B班會修M1及M2的同學,其餘三班無特別分,只是按意願從全級的成績先後優先分配。而M1或M2卻是從數學科成績排名編入。
總之全級成績愈好,愈早編到自己喜歡的科目,而數學全級第81後,基本無機會入AB班,除非有人放棄修M1M2,不過AB班不是精英班,唔好誤會。
編制幾公平,最重要自己的孩子唔好揀錯科,唔好以為自己讀到。

原帖由 漢堡飽 於 11-5-13 21:52 發表
開完家長會,主要是要子女按他的興趣及能力選科,中四A及B班會修M1及M2的同學,其餘三班無特別分,只是按意願從全級的成績先後優先分配。而M1或M2卻是從數學科成績排名編入。
總之全級成績愈好,愈早編到自己喜歡的科目,而數學 ...

唔一定排第81後就無機會入A/B班
總有排頭80既唔揀M1/M2
而呢個人數年年都唔同
當然,總成績好有利揀科
但基本上成績唔係好差,都會入到自己喜歡既科目!
最近有冇睇新聞?
334唔係人人都handle到,
讀既野又多又深!
好多學生都要drop科.

旅港有學生drop科嗎?老師無講。
排名較後的學生選科較吃虧,好被動。
最近一次選科問卷,A班選M1or M2的有40人,最多選的科目是chem, phys, bio, econ,chem有32人,唔怪得化學有三班。

原帖由 lk362 於 11-5-14 19:58 發表

唔一定排第81後就無機會入A/B班
總有排頭80既唔揀M1/M2
而呢個人數年年都唔同
當然,總成績好有利揀科
但基本上成績唔係好差,都會入到自己喜歡既科目!
最近有冇睇新聞?
334唔係人人都handle到,
讀既野又多又深!
好多 ...

漢堡飽,
多謝你的分享!
雖然阿仔離選科還早,但都有參考作用.

原帖由 漢堡飽 於 11-5-15 07:15 發表
旅港有學生drop科嗎?老師無講。
排名較後的學生選科較吃虧,好被動。
最近一次選科問卷,A班選M1or M2的有40人,最多選的科目是chem, phys, bio, econ,chem有32人,唔怪得化學有三班。

...

有,但人數應該不多!?
drop科係個人決定,
有d學生讀唔到三個選修科,
集中讀兩個選修科成績可能好d.
中三phy,chem,bio都係basic野
到中四係第二個世界...
最好去書局睇下d書,睇下明唔明,有冇興趣~
都幾多學生選phy+chem+? / chem+bio+ ?
?多數係econ,geog...
phy+bio+ ?
呢個組合就麻麻,
兩科關係不大!

最理想是phys, bio 及 econ,可說是全方位,萬無一失。奈何小女對經濟已到了討厭情度。
不過到他大個女,出到社會就會覺得讀econ的重要。到時再算,econ 到處都有得學,暫時不揀影響不大啩?

原帖由 lk362 於 11-5-15 21:30 發表

有,但人數應該不多!?
drop科係個人決定,
有d學生讀唔到三個選修科,
集中讀兩個選修科成績可能好d.
中三phy,chem,bio都係basic野
到中四係第二個世界...
最好去書局睇下d書,睇下明唔明,有冇興趣~
都幾多學生選phy+ch ...

各位家長好,小女今年選擇了旅港開平為第一志願(自行及統一也是),雖然未放榜,但係想問問如果幸運獲派此學校,跟住嚟緊在暑假的時間表會是怎樣的呢?  即是旅港會有甚麼班要新生參加呢?  是在甚麼時候呢?  一兩天?  整個暑假?  還是集中在八月尾?   

因為我想幫女兒報讀一些暑期班及想去旅行,但又未知新學校的時間, 所以想了解一吓。   

如果問學校,可以問到嗎?

回覆 9# cocopig 的文章

15/8-19/8 F.1 English Bridging Programme  
21/8 F.1 Orientation & Parents' Day  
你可以去校網,按 School Calendar就睇到

回覆 10# lk362 的文章

thanks a lot

lk362                                                                                                               我有些間題,請你幫忙.可否 在私人傳訊查閱解答.   謝謝   
                                                                                                                                                                                                                漢堡包

原帖由 漢堡飽 於 11-6-9 08:04 發表
lk362                                                                                                               我有些間題,請你幫忙.可否 在私人傳訊查閱解答.   謝謝   
                             ...

已覆!

lk362

謝謝你的回覆,但還有小小問題,可否在私人傳訊中再解答呢?多謝幫忙。

漢堡包

回復 14# 漢堡飽 的帖子

ok!

想問問各位媽咪,旅港原來無叩門位,佢哋話到時放低資料喺門口就走得,有位會通知我,  係咪以前都係咁架?

點解會無叩門位嘅?  萬一派唔到, 機會咪好渺茫!   死啦,突然好驚呀!

如果你肯定你的小朋友屬Band1組別,又放開平第一志願,絕大機會可以入讀.

係就係band 1生, 但係亞女係跨網,仲要係個弱啲網轉過去, 所以我好擔心

原帖由 一家的太陽 於 11-6-27 22:08 發表
如果你肯定你的小朋友屬Band1組別,又放開平第一志願,絕大機會可以入讀.

原帖由 cocopig 於 11-6-30 01:11 發表
係就係band 1生, 但係亞女係跨網,仲要係個弱啲網轉過去, 所以我好擔心

cocopig

當年曾聽校長說,開平不設叩門位,但若自行有報名,放榜後又不理想,可致電學校留低名字,他們會翻看學生資料作考慮,若有位而又適合,便會致電confirm.
他說這是為了免卻對家長和學校time pressure, 但最主要是免除學生再要面試筆試的壓力。

相信你囡囡會成功入讀。但你可作兩手準備,上網download其他心儀學校的叩門表格並準備所須資料,萬一需要,除致電開平外,可立刻前往其他選擇。但很多學校須要學生即日考試,而且process 既dragging又demanding. 現在可跟囡囡做點mental preparation先。

Anyway, I wish you all the best,九月在開平見。
Good luck.

咁我真係好有誠意入開平架,我自行同統一都選開平係第一位