用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友返n 班真係會好d 咩?
go

小朋友返n 班真係會好d 咩? [複製鏈接]

貢獻勳章

我仔仔依家15個月(係大仔), 最近見好多人都比小朋友返n 班, 其實返左個小朋友係唔係會識多好多野同乖d呢??

如果剩係返pg (1wks1次), 會唔會有同樣效果呢?
   0    0    0    0

如果減肥, 日日去跑1個鐘 or 一星期去做一次treatment 會有效d 呢 ?

n 班, 一星期5日, 3個鐘冇大人陪, pg, 一星期一次1-2hrs 有大人陪, 我諗分別一定有啦~

原帖由 幸福謝師奶 於 11-5-16 12:54 發表
我仔仔依家15個月(係大仔), 最近見好多人都比小朋友返n 班, 其實返左個小朋友係唔係會識多好多野同乖d呢??

如果剩係返pg (1wks1次), 會唔會有同樣效果呢? ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係自己湊嘅,又有心機教小朋友嘢,唔返N班都無問題!
恐龍家

回覆 2# keio 的文章

Agree with Keio, I think you will see significant difference after letting baby go PN. Honestly, I'm the full-time mom, don't have much time to teach bb after back home

其實返n 班我最想既就係佢可以學習自理, 同一班人相處and 守規矩....PG 其實都可以做到呢d 目的, 不過下下有個屋企人一齊上堂小朋友就會冇咁獨立了....

我個女由9個月開始番左PG...月尾就2歲了, 不過佢而家上堂都仲有好依賴同佢一齊上堂既大人 (我工人or 我自己)....幾星期前我放佢入沙田ikea 個playroom 大人唔入得去的, 佢玩左幾分鐘發覺唔見左我佢就喊了....唉....佢8月中就開學了...唔知到時要喊幾多日喇

你個比喻好好喎.......

原帖由 keio 於 11-5-16 14:03 發表
如果減肥, 日日去跑1個鐘 or 一星期去做一次treatment 會有效d 呢 ?

n 班, 一星期5日, 3個鐘冇大人陪, pg, 一星期一次1-2hrs 有大人陪, 我諗分別一定有啦~

...

同意,不過真係要好有心機同eq至得,我自己5係,所以都係返n 班算,好過比姐姐寵壞.

順帶講句,除非可直上心儀kg,我會揀近屋企和上午班

原帖由 小曳人 於 11-5-16 14:08 發表
如果係自己湊嘅,又有心機教小朋友嘢,唔返N班都無問題!

回覆 6# whychan777 的文章

因為我成日減肥失敗囉

我都認同如果係全職媽媽, 小朋友就未必一定要返N班.
只不過有些好幼稚園會收返自己N班上K1先, 換言之想K1才直接考入那些好幼稚園係好有難度, 因為唔多K1位比街外人.
所以入到N班就一定讀N班.

係呀, 如果心儀幼稚園有N班就好入喇, 因為K1位要D N班學生唔讀先有位架

原帖由 cow1303 於 11-5-17 10:18 發表
我都認同如果係全職媽媽, 小朋友就未必一定要返N班.
只不過有些好幼稚園會收返自己N班上K1先, 換言之想K1才直接考入那些好幼稚園係好有難度, 因為唔多K1位比街外人.
所以入到N班就一定讀N班. ...

就算係全職媽媽, 都要睇吓自己職唔職教 ... 而且屋企未必有咁多教材 ...
返pg (1wks1次), 效果未必好明顯 ... 如果唔想返N, 可以試找些pg 一星期返2-3days, 可以比小朋友獨自上堂嘅(如果佢ready), 效果會好d...
"同意" - 有些幼稚園會收返自己N班上K1先, 要睇吓你揀邊間幼稚園啦!

"Trouble Two" 我依家經歷緊, 真係超trouble, 最鍾意蝦Daddy, mami, 你叫佢做乜, 佢就專登唔做, 可能比老師教吓會聽話D, 始終佢地都見慣小朋友, 知道用咩方法教佢地. 我個女自理能力比較差, 我都好期待9月佢返學, 等我唔洗教到咁勞氣.

我係ftm, 個女女今年都會返n班, 最主要係想個女可以多d同其他小朋友相處下.,玩下,

貢獻勳章

我唔係FT mama 呀, 出世2個幾月開始都係由公公婆婆湊, 假日先帶返屋企訓, 所以只可以假日先教到佢少少野....
所以我都想比佢返下n 班, 不過我本身想佢讀我頗下既k1, 方便第時我接佢返學放工, 但我樓下果間冇n 班.....如果讀另一間n班, 之後再轉另一間k, 小朋友會唔會唔鐘意ga? 因為佢已經對果間學生有感情......

我小朋友係0901 boy ,其實佢由5個月大就由我自己陪返東山d playgroup ,另外一歲半開始再一星期2日返sunshine pg 1.5 hour,到今年1月足2歲就比佢插班返pn,呢4個月囝囝變化好大,由初初唔肯返喊住唔比我走,到今日已經可以講到"mama,do u know wt is it?..The bird is fiying in the sky...等等好多句子,小朋友佢會每次自返放好書包,亦會講 may i..(學校老師教),之前我也有教他,但他不會每次講,而papa亦由小大部分講英文,亦不及他返學後,我想是小朋友互動學習吧!
現在他返學好開心!尤其2歲小朋友精力太充沛了,比他返pn 可以學識好多好多,因為就算我係ftm,我偷望他在課室同其他小朋友唱歌仔好乖坐定定跟老師做動作:loveliness:

你個小朋友好叻喎.....

2歲人仔, 成句句子識講.......叻....

原帖由 HowardJeannie 於 11-5-18 12:53 發表
我小朋友係0901 boy ,其實佢由5個月大就由我自己陪返東山d playgroup ,另外一歲半開始再一星期2日返sunshine pg 1.5 hour,到今年1月足2歲就比佢插班返pn,呢4個月囝囝變化好大,由初初唔肯返喊住唔比我走,到今日已經可 ...

其實成日都會聽到兩種唔同既講法(關於返n班)
    .我好想知道,各位mama身邊有冇人係唔讀n班,而又入到心儀既k1既呢?當然我指既k1係佢地居住區域中唔係超易入個種.

I think besides intellectual aspect, social skills and EQ can be better trained in N class rather than just trained by mommy. 5 days 3 hours spent with same group of friends and teachers is very much different from several hours playgroup a week!!

I also put my son (2009 Jan boy) in N class starting from Mar onwards. And will attend summer course as well.

我覺得返N class 對小朋友第日考K1好有用.  同時, 佢地見既野多左, 有佢地社交圈子,  又多D話題同父母communicate. 好處多!
‹ 上一主題|下一主題