用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失業, 供樓, 還債, 直資中學 — 津校 ?
go

失業, 供樓, 還債, 直資中學 — 津校 ? [複製鏈接]

請問直資已收, 咁 7月5日可以去津校 叩門嗎 ?  因為朋友老公剛失業, 得我朋友份工維持, 雖有兩萬多一個月的會計工, 但要供樓, 左扣右扣仲要還債.......都無咩錢剩, 點算 ?   她申請不到學校資助, 因為已過晒額了。

我知小學就可以咁轉, 唔知中學可以咁轉嗎 ?  學校肯給予 interview 嗎 ?

我不是畢業生家長, 只是朋友, 我可以以義工補習老師身份 全程代辦她囡囡的所有嗎 ?  唔知點樣可以幫到佢地。

謝謝。
   0    0    0    0

當然可以啦,不過如果爸爸失業,應該可以陪小朋友去扣門,最好有家長一齊去比較好,因為始終作決定都是父母!

原帖由 Lily2003 於 11-6-3 09:21 發表
請問直資已收, 咁 7月5日可以去津校 叩門嗎 ?  因為朋友老公剛失業, 得我朋友份工維持, 雖有兩萬多一個月的會計工, 但要供樓, 左扣右扣仲要還債.......都無咩錢剩, 點算 ?   她申請不到學校資助, 因為已過晒額了。
...

間直資有冇得減免學費?

其實大部分直資都會有學費的資助供有需要的學生伸請的, 直接問一問學校先啦~

If your friend's husband has already lost the job, why not just try the government schools instead of the subsidized schools?  In this way, your friend can save some money for the future e.g. university expenses. I think that no matter which secondary schools you go in, the final task should be the university!

原帖由 MUMREDBB 於 11-6-3 12:16 發表
If your friend's husband has already lost the job, why not just try the government schools instead of the subsidized schools?  In this way, your friend can save some money for the future e.g. universi ...

冇錢都可讀大學.................

樓主都係話想要去津校 叩門!!!你咪係到 收聲啦

原帖由 Lily2003 於 11-6-3 09:21 發表
...

放榜後去官津學校叩門係可以既.  如果想幫佢, 可以幫佢諗下叩邊間, 預備叩門既FORM同資料, 陪佢地一齊去叩同埋比意見.

多謝你的公道說話, 可能無睇晒內文下結論, 引起
誤會吧。

澄清 :
-----  直資中學 係一早在二月份已知道的,
-----  男人失業 係上星期才知道的。
-----  男人係唔識得攪呢d 叩門嘢。 佢以前做開 : 倉務主管, 份 profolio 當然係要我幫佢囡做啦。
-----  我今天幫她們致電直資中學, 問資助一事, 但因為佢地有二萬多收入, 雖大部份去了供樓, 不竟算有資產, 所以唔可以申請資助減費。
-----  入息上限其實係好低, 基本上你人工有萬多元, 已無資格申請資助。
-----  畢業生家長, 即我朋友, 佢為咗份工, 唔敢請太多假陪囡叩門。
-----  我作為她的好朋友, 所以幫她們帶囡囡去叩津校門。
-----  我最擔心係, 位小朋友成績雖然好, 但無任何一體一藝獎項。 兩次都無選過津校, 津校會給予面試機會嗎  ?  機會可能很低, 因為我幫她叩門的, 全部都是一線 brand one 英文中學。

要放棄一間頗有名氣的直資中學, 學費頗貴的, 實在太可惜, 但真係好無耐, 無錢交學費, 唯有轉津校吧。

原帖由 mer607 於 11-6-3 19:42 發表
樓主都係話想要去津校 叩門!!!你咪係到 收聲啦

原帖由 brianshe 於 11-6-3 16:37 發表
無能力就咪讀直資啦:;pppp:

香港而家12年免費教育, 一定有官校收.
問題係你朋友, 又無錢讀直資, 又唔肯轉去BAND2/3官校姐.
你咪叫你朋友去教署問囉, 話家長就要拎綜媛無錢讀直資, 叫佢地安排官校咪得囉. 大把BAND  ...

比d口德好!!!

有冇搵小學班主任同校長傾傾?以佢地係學界既人際網絡,或多或少都幫到手!

原帖由 Lily2003 於 11-6-4 01:04 發表
多謝你的公道說話, 可能無睇晒內文下結論, 引起
誤會吧。

澄清 :
-----  直資中學 係一早在二月份已知道的,
-----  男人失業 係上星期才知道的。
-----  男人係唔識得攪呢d 叩門嘢。 佢以前做開 : 倉務主管, 份 p ...

咁你朋友的另一半唔可以幫自己個女叩門嗎? 大部份父母都未試過幫仔女叩門的. 我覺得最好係自己父母去做比較好, 如果有d要面家長, 咁就會扣分.
剛剛失業, 可能好快會找到新工作呢? 暫時唔好諗得太灰先啦! 仲有一個月時間, 或者已經揜到工喇! 唔好太擔心啦!

樓主個朋友處境確實又幾被動,
樓主本人真是個不可多得既熱心朋友,
不過,brianshe講野雖然是直左D,亦不是無道理,確實作為爸爸是應該更親力親為,吾懂就多問下學下都要,由外人帶著個小朋友去,可能比學校的印象會不會都打折扣呢?

我覺得作為家長要想清楚 . 究竟是阿女讀書重要還是家庭重要 .
如是前者 . 現在樓價高企 . 可賣樓轉租樓住 , 先抽現金代用 . 或將供樓期延長 . 供款會較小 . 多出 $ 轉用來讀書 . 待遲些阿爸找到工作再算 .
后者就是幫阿女扣門讀回津校 . 當然如阿女成績不是特別好好 . 多扣幾間 . 今年 B2頭學校乜不錯啦 , 因為今年縮班 , 很多 B1 學生也會派到 B2 學校 , 另可再找老師/校長幫忙 , 看看能否推薦到其他學校 .

其實現在您們情況不算很差 . 我認識的人也有是 2萬多元收入 , 但已需要養活一家六口三代 .

原帖由 Lily2003 於 11-6-4 01:04 發表
-----  入息上限其實係好低, 基本上你人工有萬多元, 已無資格申請資助。
...
要放棄一間頗有名氣的直資中學, 學費頗貴的, 實在太可惜, 但真係好無耐, 無錢交學費, 唯有轉津校吧。

學費頗貴, 人工萬多元, 已無資格申請資助, 好像不合理. 好多學費貴的直資, 四人家庭月入三萬都有資助.

Too simple, too naive!

原帖由 brianshe 於 11-6-3 16:37 發表
無能力就咪讀直資啦:;pppp:

香港而家12年免費教育, 一定有官校收.
問題係你朋友, 又無錢讀直資, 又唔肯轉去BAND2/3官校姐.
你咪叫你朋友去教署問囉, 話家長就要拎綜媛無錢讀直資, 叫佢地安排官校咪得囉. 大把BAND  ...

我仔當年考到間直資, 頭一年免費, 以後每年只要考到頭果16%, 跟著果年就可繼續免費, 我地月入都係兩萬幾, 學費一年3萬8, 都唔敢試......
不過後來考到另一間, 學費更貴, 但減免計算簡單同我地都可以減免大部份....
搵翻官校/津校應該冇問題既, 問到咪老實講囉, 我覺得扣門睇個小朋友能力多d既.

如果叩門津校成功, 可試吓申請書簿津貼減免, 如果有2個父母要供養, 月入$20,000 - $50,000, 應該可以有半費減免, 其實現在去民政處取表格, 寄回辦事處, 不要灰心, 萬事都有解決方法.
‹ 上一主題|下一主題