用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基愛小學 深水步基愛小學好嗎?
go

深水步基愛小學好嗎?

如題?  希望有家長可以回覆

唔好, 快去其他學校叩門, 深水埗區有好多比較好的學校, 叩門不難.

雖然聽聞不太多,但都是評價不錯的,奉勸您不要盡信家長的說話,還是多比較一下穩妥。

至於很難單說學校好不好,除非在比較的情況下,我會說如果基愛跟40網最好的小學比或許稍遜,但如果跟深官比的話又強了不少。

以個人在學術和升上的考慮上,我個人會依次排列瑪小、荔天、協上、旅港、嘉靈,基愛及聖紀文、善導、愛德等基本上的評語都不錯的。

thomas_dad

我不是派呢間..因派得唔好, 想問下各家長意見.  THANKS  
原帖由 smallpig 於 11-6-5 10:21 發表
唔好, 快去其他學校叩門, 深水埗區有好多比較好的學校, 叩門不難.

Thanks thomas_dad

我囡囡就是派了深官, 現在忙於幫她揾學校叩門, 你所介紹的學校全都在我叩門 list 中.  我爸爸也曾在基愛讀書, 當時是一間不差的學校, 但現在的基愛, 我真的不知道是怎樣.  只要校風不差, 我都會去 apply.   盡能力幫囡囡揾到間好學校.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-5 10:38 發表
雖然聽聞不太多,但都是評價不錯的,奉勸您不要盡信家長的說話,還是多比較一下穩妥。

至於很難單說學校好不好,除非在比較的情況下,我會說如果基愛跟40網最好的小學比或許稍遜,但如果跟深官比的話又強了不少。

以個人在學術 ...

回覆 3# thomas_dad 的文章

Thomas_dad,
請問"白田天主教"有何高見?thanks

高見是沒有了,不過可嘗試推測一下,很少聽聞此校的評語,好像不是太受注視,除了問此校的評語外,幾乎沒有彈或讚。

作為天主教學校,理論上不應太差,但也不見突出,我會說應該是普通的選擇。

thomas_dad

原帖由 musicdance 於 11-6-6 02:03 發表
Thomas_dad,
請問"白田天主教"有何高見?thanks

呢間 (白田)....no la. 認真既. 唔好比天主教呢幾個字呃到, 區內既 "天主教"南x中學又係校風差到不得了....

樓主要叩門, 快d try 下其他. 開平應該仲有幾個叩門位.

原帖由 駿熙媽媽 於 11-6-6 13:15 發表

校風差...經常見到佢地食煙....唔好比天主教3個字呃到

對,天主教南華中學實在差到難以形容,我看見該校很多學生的品行和表現十分惡劣,我行我素,旁若無人。

thomas_dad

原帖由 Kittymummy 於 11-6-6 13:49 發表
呢間 (白田)....no la. 認真既. 唔好比天主教呢幾個字呃到, 區內既 "天主教"南x中學又係校風差到不得了....

樓主要叩門, 快d try 下其他. 開平應該仲有幾個叩門位.

...

樓主,你第一志願揀咗邊間?記得要去第一志願嗰間叩門,起碼有d誠意分。另外,我都同意你可以試埋開平和天主教善導,呢兩間學校校舍舊d,但其實教學和校風都不錯。希望你最後找到心儀學校!

呢間學校既學生品德真係差到......真係可以用十分惡劣黎形容, band 3 之中既band 3. 我之前睇左個post , 話九倉放多d 資源呢間學校, 真係no comment.

原帖由 thomas_dad 於 11-6-6 14:17 發表
對,天主教南華中學實在差到難以形容,我看見該校很多學生的品行和表現十分惡劣,目中無人。

thomas_dad

原帖由 Kittymummy 於 11-6-6 15:30 發表
呢間學校既學生品德真係差到......真係可以用十分惡劣黎形容, band 3 之中既band 3. 我之前睇左個post , 話九倉放多d 資源呢間學校, 真係no comment.

九倉無計錯數,利用咁差的基數,投資多少攪得好少少,便能夠以倍數彰顯榮耀,如果無法攪得好,便托詞朽木不可雕也,這些大企業去行善,也要對股東負責.

原帖由 greenling 於 11-6-5 09:52 發表
如題?  希望有家長可以回覆

深水步有好幾間聖公會學校, 但呢間應該係最差了。

另外三間聖公會都唔錯的, 可以考慮叩。
但聖紀文雖然係派位最好, 但有6次考試, 好辛苦的。聖安德烈派位不錯, 可上佢校網睇下。基福就千禧校舍, 入到精英班就競爭好大。

原帖由 silvia_ng 於 11-6-6 18:56 發表

深水步有好幾間聖公會學校, 但呢間應該係最差了。

另外三間聖公會都唔錯的, 可以考慮叩。
但聖紀文雖然係派位最好, 但有6次考試, 好辛苦的。聖安德烈派位不錯, 可上佢校網睇下。基福就千禧校舍, 入到精英班就競爭 ...

聖公會聖多馬升中都派得不錯.
http://www.skhstthomas.edu.hk/student_secondary.php

不如你試吓善導先, 90%都入. 因今年佢轉小班教學, 收少咗人, 有多位剩同冇咩人叩門... 之後再向其他心儀出發...

原帖由 greenling 於 11-6-5 10:49 發表
我不是派呢間..因派得唔好, 想問下各家長意見.  THANKS  

請問協和好唔好?