用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 註冊後退位, 退唔番校服錢?
go

註冊後退位, 退唔番校服錢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我幫個仔註冊o左間幼稚園, o岩o岩5月中先考, 5月尾註冊, 俾o左留位費, 書簿費, 雜費, 訂校服&書錢. 未俾錢之前佢話如果註o左冊之後決定唔讀, 留位費冇得退, 書簿費就睇o下訂o左書未, 如果已經訂o左就俾番d書我, 未訂就退錢.

今日(兩星期後)我打去話退個位, 問佢有乜o野手續同點退錢, 佢話書就訂o左所以會俾書我, 咁我問其他費用又點, 佢話"全部"冇得退, 校服書包都冇得退錢, 只可俾番貨我!!!

我就同佢講書簿同留位費我明白, 但我都唔o係度讀, 要d校服書包做乜??? 佢話要再問o下account先再覆我....

我想問, 連校服書包雜費生日會費都唔退得錢正唔正常? 係咪牟利學校就係咁牟利?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我兩年前報插班咪又係咁!乜都唔退得,只可以攞貨走!唯有8折賣俾其他人囉!
恐龍家

醒目開學勳章

你話我已經拎咗貨番屋企就話嗻,貨都未收都唔退得我覺得好有問題囉!!同埋當日唔係咁講嗰喎… 好失望…

雜費生日會費都唔退得? 正所為財到xx手,一去無回頭!:;pppp:

咁你之前有冇問埋 雜費, 訂校服錢有冇得退呀?d單有冇寫明冇得退?

等如我地買左衫,有d地方都係貨物出門,恕不退換~

我諗一間間不同做法.我去年向一間牟利KG退學,預繳的一個月學費全退之餘,所有雜費/書簿校服費,一律只係扣1成手續費,其餘全退回.當時我連個書包都已經攞咗.

醒目開學勳章

原帖由 雪瑩媽咪 於 11-6-4 07:12 發表
等如我地買左衫,有d地方都係貨物出門,恕不退換~

問題係貨物"未"出門的~~~

醒目開學勳章

原帖由 ho_yan2406 於 11-6-4 00:39 發表
咁你之前有冇問埋 雜費, 訂校服錢有冇得退呀?d單有冇寫明冇得退?

張單冇寫冇得退, 係confirm offer O既時候個園長只同我講留位費同書費冇得退, 其他冇講.

醒目開學勳章

Hi Geni,

Unfortunately, I guess you can only assume the money that you paid is a "commitment" to the kindergarten for reserving a seat and ordering goods from other vendors.  Whether they can arrange the refund, this is totally up to them.

Some kindergartens would state specifically which items can be refund by certain dates.  However, this is not a must.

Ian

原帖由 Geni 於 11-6-4 08:06 發表

張單冇寫冇得退, 係confirm offer O既時候個園長只同我講留位費同書費冇得退, 其他冇講.

果然係牟利學校
書包、雜費、生日會都無得退??係咪佢地開生日會時叫你個仔番去食蛋糕、收禮物?
如果你真係好唔順氣(比著我都會),打電話去EDB幼稚園部,查詢究竟幼稚園咁做法有無違規
由當事人向EDB查問,效果會好D
如果學校咁做係違規,咁你仲幫佐其他交佐訂金但決定唔讀的家長

醒目開學勳章

原帖由 iantsang 於 11-6-4 08:12 發表
Hi Geni,

Unfortunately, I guess you can only assume the money that you paid is a "commitment" to the kindergarten for reserving a seat and ordering goods from other vendors.  Whether they can arrange ...

唉,我都明白去到最後都係佢地話點就點,只係有d失望,同埋覺得自己決定唔去佢地讀係啱嘅....

醒目開學勳章

That's a fortunate thing to be able to make a good choice!  Hope you'd be able to sell those unused uniforms and books to other parents!

原帖由 Geni 於 11-6-4 23:39 發表

唉,我都明白去到最後都係佢地話點就點,只係有d失望,同埋覺得自己決定唔去佢地讀係啱嘅....

I believe for many KG, Misc fees are not refundable. Some also state this clearly when asking for the fee registration. They consider this as a commitment from the parent. If everything can be refunded, then the parents has a high tendency to change schools anytime if they got other offers. Then this will create a lot of trouble for the KG administration.

I think we just have to live with it.

And that's why so many people sell the school uniforms and school bags in BK.

我註冊間幼稚園留位費, 書簿費, 雜費........都冇得退

原帖由 Geni 於 11-6-3 16:56 發表
我幫個仔註冊o左間幼稚園, o岩o岩5月中先考, 5月尾註冊, 俾o左留位費, 書簿費, 雜費, 訂校服&書錢. 未俾錢之前佢話如果註o左冊之後決定唔讀, 留位費冇得退, 書簿費就睇o下訂o左書未, 如果已經訂o左就俾番d書我, 未訂 ...
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

我註冊間只幼稚園留位費冇得退. 書簿費在限期前退學有得退

醒目開學勳章 王國長老

不如你試下問下間幼稚園, 係邊間校服公司(斷估唔到自設工場掛?!), 然後自己打去交涉下? 如果唔退到錢, 換D無校徽既冷氣褸冷衫, 都無咁傷丫
原帖由 4001cc 於 11-6-7 12:10 PM 發表
我註冊間只幼稚園留位費冇得退. 書簿費在限期前退學有得退

醒目開學勳章

回覆 4# GAT 的文章

其實如果一早講明邊d退得邊d唔退得就最好,你請我願。如果冇寫嘅就難免會有爭辯,佢逐個逐個解釋都麻煩啦!

今日我再打去學問,佢叫我send 退學信時講埋要求退乜嘢錢,佢口頭confirm雜費校服書包費都可以退,條氣都順番d!

The one I registered cannot return any of the fee paid. But even books they don't give it back to me!?
However they said maybe will call me to pick up the school uniform later.

The lession to me is: just pay the minimum charge on the registration date, if possible. E.g. books, school uniform, etc, wait until a later time.

佢口頭confirm雜費校服書包費都可以退?咁你都算好彩喇!
我個人認為,所有學校都係牟利既!哈哈
校服書包--唔退,比番貨你都算正常既!
但雜費,生日會費應該一定要退嘛!
‹ 上一主題|下一主題