用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 有無來緊9月入P1 既家長, 可以交流下..
go

有無來緊9月入P1 既家長, 可以交流下..

我仔仔9月入SL, 有無朋友仔呀.. 我仔係橙組既..

My son will go to SLS as well.  He belongs to Group Blue.

原帖由 erikalo 於 11-6-11 15:21 發表
我仔仔9月入SL, 有無朋友仔呀.. 我仔係橙組既..

My son belongs to "Red" group.
My son like this school, he can manage all maths class work and home work but he can't do well in others.  At home and kindergarten, cantonese is his communication media, i feel very very worry about this as SLS is an english school.  Any sharing?

好開心有同學仔係度啦... maxboy, 我地都屋企都係講廣東話, 我估SL 會係初期, 比D 時間小朋友慢慢習慣英文既... 你不用太擔心...

我反而擔心校車, 因為要好早起身返學... 同埋LE 度好少提SL 既野, 我都唔知該校既程度同要求...

原帖由 maxboy 於 11-6-12 17:40 發表
My son belongs to "Red" group.
My son like this school, he can manage all maths class work and home work but he can't do well in others.  At home and kindergarten, cantonese is his communication medi ...

ok

no problem!

maxboy,

我住天后架.. 我知有架車會來我屋企附近, 不過問題係好早起身... 真係好煩...

原帖由 maxboy 於 11-6-13 10:44 發表
erikalo,thank you for your comments.   

你住係邊?以我所知校車coverage 吾大範圍, 但是有其他私人保母車會接小和中學生.你可在8月尾番SL時,留意門口會有司機叔叔介紹.

...

有校車放心好多. 請問會否參加飛鷹計劃??
原帖由 erikalo 於 11-6-13 11:45 發表
maxboy,

我住天后架.. 我知有架車會來我屋企附近, 不過問題係好早起身... 真係好煩...

其實我唔係太了解咩飛鷹計劃, 我仲要睇埋校車點安排, 我才決定, 你邊區架, 近唔近學校....

又有人講到SL 好多HW, 都好谷... 不過我見佢地小一導向班又OK WOR...

好少人提此校...

原帖由 maxboy 於 11-6-13 11:56 發表
有校車放心好多. 請問會否參加飛鷹計劃??

真的很少人提此校....可能只得2班.
如果有D 高班家長留下言就好la!

我都聽說好多HW.....好像有9-11nos.
另外maths 教得好好.....所以中學maths 好強.

(最好有家長回應一下)
我住係Pok Fu Lam, 回sl 要20 minutes
原帖由 erikalo 於 11-6-14 08:37 發表
其實我唔係太了解咩飛鷹計劃, 我仲要睇埋校車點安排, 我才決定, 你邊區架, 近唔近學校....

又有人講到SL 好多HW, 都好谷... 不過我見佢地小一導向班又OK WOR...

好少人提此校...

...

各位Mama好,我仔係紫組,而家讀緊下午班,九月要七點幾上堂 ,希望適應到

報到!my son just accepted by SLS, so no chance for the pre P1 class. And just miss the date for ordering books, hope can buy outside.

My son will go to SLS.  He is Group Blue.

回復 1# FANNIEW 的帖子

好開心, 無上來一陣, 多了咁多朋友仔...
我仔依架都係下午班架, 我都好擔心, 因為我仔要6:30 上保母車, 真係好擔心佢點起身, 仲有我仔好似一個BB 咁, 我都唔知佢自己食LUNCH, 攪唔攪得點..

where are you live?

各位媽媽 (jwnchan, sillybabyq, fanniew)大家好, 有無考慮過會否參加飛鷹計劃??

回復 1# maxboy 的帖子

會參加飛鷹計劃, how about you??

My son will join too.

原帖由 FANNIEW 於 11-6-15 22:20 發表
會參加飛鷹計劃, how about you??

多人參加就join, 只係想阿仔可以同朋友仔一同做功課, 好過回家對住工人姐姐!佢自己話如果得佢一個對住老師就一定吾去.

原帖由 bkychan 於 11-6-15 23:56 發表
My son will join too.

回復 1# maxboy 的帖子

Hello,我小朋友叫LEO,住青衣,都擔心緊校車問題,真係唔知到時返學要幾點起身至得
:wave:

搵到校車末? 吾洗怕,如果番學開心,小朋友就會肯起身.