用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網可否分享下頭三志願及派位結果? ...
go

九龍城網可否分享下頭三志願及派位結果? [複製鏈接]

下年輪到我囝派位, 各位九龍城家長可否分享下頭三志願及派位結果? 多謝大家幫忙!
   1    0    0    0

你講甲部定乙部?

回復 1# marskat 的帖子

如果方便, 甲乙部都歡迎分享, thanks!

女生, 頭三位你們會如何安排.

HELP

九龍城區band 1組別,今年學位差不多夠,不用太擔心,聽聞好幾間小學今年都派得不錯。
相反我想講的是大部份派得唔好的同學都是家長在選校時排位排得唔好導致錯配。
舉例
1. 有band 1生太保守,在第三志願填何中,所以被派往何中,、最後又要扣band 1學校。相反有人把旅港放第三志願而成功。
2. 有人將伊中和旅港在自行時放第一、二志願,最後該同學應該在自行時已被旅港取錄,就算在乙部放伊中第一,因為是聯繫小學,都沒有機會抽,相反其他同學,面試都無份的,卻偏偏抽中伊中。
3. 有同學在小學成績好好,加上有數學獎,卻偏偏在填自行時,將皇仁放在第二位,另一間中學放第一位。自然放第一位的中學取錄了他,本來皇仁都好大機會收他的,因為有另外同學成績差過他的也被給取錄了。卒之又錯過進皇仁的機會。
4. 好多同學都犯的錯就是唔信老師的評估,明明band 1尾,band2頭,但今年縮班,死唔甘心認為應該重係band 1,所以搏band 1,點知不但派唔到band 1,band 2又輸埋,最後都唔知派左去邊的大有人在。

以上就係我見到其他同學因為派得唔好的主因,如果肯細心部處,九龍城區應該唔難選擇,我可以話係都幾穩陣。就算真係咁唔好彩,都重有扣門補飛。

回復 1# fallenleaf 的帖子

Hi fallenleaf,
Thanks!你的資料好有用!
今年有人話第三入旅港, 但以往第一都入唔晒, 無理由今年第三入到, 會唔會係非九龍城區而有得抽旅港2-3個位, 放第三抽到呢?
唔知有無人可以分享下, thanks!

原帖由 HappyEE 於 11-7-6 10:01 發表
Hi fallenleaf,
Thanks!你的資料好有用!
今年有人話第三入旅港, 但以往第一都入唔晒, 無理由今年第三入到, 會唔會係非九龍城區而有得抽旅港2-3個位, 放第三抽到呢?
唔知有無人可以分享下, thanks! ...

早兩/三年前, 我識人九龍城網派第二志願入旅港

原帖由 HappyEE 於 11-7-5 15:57 發表
如果方便, 甲乙部都歡迎分享, thanks!

甲部—1.香島, 2.匯基, 3.馮黃鳳亭
乙部—1.香島, 2.五旬節, 3.胡兆熾
結果派左香島,自行都是香島同五旬節
如果擺匯基第一唔知派唔派到!
明年應該好多龍仔龍女,競爭可能大好多!

原帖由 marskat 於 11-7-6 14:09 發表

甲部—1.香島, 2.匯基, 3.馮黃鳳亭
乙部—1.香島, 2.五旬節, 3.胡兆熾
結果派左香島,自行都是香島同五旬節
如果擺匯基第一唔知派唔派到!
明年應該好多龍仔龍女,競爭可能大好多! ...

請問你是否入了 九龍塘香島中學正校 ?  我個女又係派到呢間, 請問好嗎?

原帖由 Siuchoi 於 11-7-6 14:45 發表

請問你是否入了 九龍塘香島中學正校 ?  我個女又係派到呢間, 請問好嗎?

想問 這樣排 是否 便不用 自己 through 自資 考 香島啦?

回復 4# 五歲仔 的帖子

我個女就係第三志願入旅港,但而家叩緊伊中和迦密。

回復 4# 五歲仔 的帖子

我個女就係第三志願入旅港,但而家叩緊伊中和迦密。

回復 2# chachamother 的帖子

hi chachamother,
請問第一及二志願是什麼?
會唔會係自行入?
其實旅港同迦密差不多, 點解咁鍾意迦密?

上年迦密會考成績好好,今年自然多人報。

原來伊中好過旅港?? 見阿女D 同學仔叩門都是伊中......我果個就原校升中一....

香島幾好GA, 校風嚴, 讀書氣氛好, 可能新移民較勤力, 佢地發力時會好勁GA, 佢D數,中相對教深.有英文班, 若成績唔到, 會轉番去中文班.....以上係我上次參加佢GE簡介會..同D同學仔傾番來....

回復 11# lucia6119 的帖子

派入去都要比學費架~~

原帖由 hinhin_ma 於 11-7-6 18:05 發表
原來伊中好過旅港?? 見阿女D 同學仔叩門都是伊中......我果個就原校升中一....

香島幾好GA, 校風嚴, 讀書氣氛好, 可能新移民較勤力, 佢地發力時會好勁GA, 佢D數,中相對教深.有英文班, 若成績唔到, 會轉番去中文班.. ...

唔該晒你呀!!

原帖由 Siuchoi 於 11-7-6 18:43 發表
派入去都要比學費架~~

比學費唔緊要 , 最緊要入到
其實我想知 ,好像你這樣 選
那麼 我是否仍然需要 遞表考 自資 那個 stream

香島: 之前3月自行收生入了英文班Direct intake, 非派位, 还上过几堂預備班, 都ok, 英文比較淺(可能我兒是英小的, 他讀緊中一課本),
老師唔錯, 而預備班同學的level大约band 2 头-中左右,但學校當時未收他們的, 可能上完堂才决定。我兒统一派了band 1 英中, 所以才放棄香島学位,D 学生好纯的。不妨去叩門
‹ 上一主題|下一主題