用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 課外活動及午餐?
go

課外活動及午餐?

大家好!
想問下有小朋友在禮小讀書嘅家長,
收到學校嘅聯課活動資料-
係咪一定要簡呢?而每度都要選三項靜及動態活動呢?至於午餐是否只須選擇星期1-4呢?而星期五返半天就不用選呢?

回復 1# naritakudo 的帖子

聯課活動是一定要參加的﹐動靜各一,你以家填表是要各選三個項目排次序, 學校會安排,遲D會派番通告話你最後參加邊樣活動(動/靜各一)。
至於午飯,如果是跟學校午餐的話,你是要選星期一至五,星期五吃完飯就可以放學(1:45PM)。如果是自己接放學的話又不是跟學校飯的話, 你可以1:00接放學。

想請問如果搭校車的話,星期五是否要lunch後才上車? 即是我要訂埋星期五嘅飯?
Thanks!

回覆 1# lpchan 的文章

搭校車一定要吃星期五午餐
san :-P

Thanks sanli77!

報到,我囡都係嚟緊9月入讀禮小.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

有無人會自己帶飯呢?因為怕食得多出面d食物,唔係咁健康...,但我自己都覺得帶飯好麻煩,仍頭痕緊...

我女是小一新生, 我打算給她帶飯. 工人姐姐早上煮好放入保溫飯盒(Tiger brand).我自己試過帶飯返工, 保溫不錯.
原帖由 Edvychan 於 11-7-18 14:06 發表
有無人會自己帶飯呢?因為怕食得多出面d食物,唔係咁健康...,但我自己都覺得帶飯好麻煩,仍頭痕緊...

我都有咁o既打算,但係姐姐咪要好早起身煮飯law,因為小朋友應該要7點左右就要上車,我個姐姐而家成6點9左右先起身,第日要佢咁早起身,實好唔開心la...

原帖由 Ronnie1213 於 11-7-18 19:15 發表
我女是小一新生, 我打算給她帶飯. 工人姐姐早上煮好放入保溫飯盒(Tiger brand).我自己試過帶飯返工, 保溫不錯.  

well. i hv given psy preparation to my maid that the time arrangement will be changed because my girl will get up at 615am for herself.. she (the madi) may sleep a bit earlier at night to compensate the time. also the dinner time had to move from currently around 8pm to 630pm for kids. i hv given "advance notice" to her and she seems ok. my maid used to take care primary school kids and so she knows the schedule for P1 students.
原帖由 Edvychan 於 11-7-19 19:54 發表
我都有咁o既打算,但係姐姐咪要好早起身煮飯law,因為小朋友應該要7點左右就要上車,我個姐姐而家成6點9左右先起身,第日要佢咁早起身,實好唔開心la...

...

原帖由 naritakudo 於 11-7-6 17:08 發表
大家好!
想問下有小朋友在禮小讀書嘅家長,
收到學校嘅聯課活動資料-
係咪一定要簡呢?而每度都要選三項靜及動態活動呢?至於午餐是否只須選擇星期1-4呢?而星期五返半天就不用選呢? ...

動靜各一
禮賢都唔會比到禁多時間你=.=(其實通告有寫)
午餐你係應該可以簡一至四或者一至五既
如果你住得近禮賢既話我建議你星期五唔好訂,番屋企食好過
我無記錯既話11-12係應該用漢莎
個間野D食物我本人自己覺得唔算好好食,而且唔一定健康
住得近既話星期一至四仲可以叫工人姐姐係12-1個時段拎飯盒尼學校,但一定要好清楚咁寫明姓名,班別,學號
入到去會見到有6個大盤之類既野
最近門口果個應該係P1,最遠就好似係P6(煩請自己問職員v_v)
搭校車星期五就一定要食埋飯先架啦
不過最後既選擇權都係係各位家長度
以上意見只供參考用
未經同意請勿隨意轉載

想請問午餐時要不要用枱墊吃飯?

我想要用的. 我在萬邦書局買了軟的枱墊, $15, 質地不錯.
原帖由 大板牙 於 11-8-29 16:30 發表
想請問午餐時要不要用枱墊吃飯?

I also bought one at 萬邦書局.  It's soft and hence can be folded and put into the school bag.
But I am not sure whether it is needed at lunch time.

我仔一年級時,班主任就建議我哋比一條毛巾仔小朋友for墊枱食飯.....方便嘛。其實正正經經一張枱墊當然係最好喇, 但要小朋友handle多一樣東西,對佢哋嚟講都幾吃力嫁。