用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真開心。。純粹分享一些喜悅
go

真開心。。純粹分享一些喜悅 [複製鏈接]

小兒今年升上小一,好開心佢可以完全適應左一間傳統既小學,而且係學術方面既成績都幾好。希望囝囝繼續努力,以一個正確既態度去學習 ! 百尺竿頭,更進一步

祝願BK既小朋友仔。。若果今年既成績未如理想,請大家繼續努力吧 !

今日囝囝派成績表..下學期全級第二 !
全年全級第一呀 。。繼續以呢個態度去學習吧

LOVE U BABY 

0    0    0    0

正能量,加油!Thanks for sharing!
原帖由 kaman488 於 11-6-24 14:53 發表
小兒今年升上小一,好開心佢可以完全適應左一間傳統既小學,而且係學術方面既成績都幾好。希望囝囝唔好繼續努力,以一個正確既態度去學習 ! 百尺竿頭,更進一步

祝願BK既小朋友仔。。若果今年既成績未如理想,請大家繼續努力吧 ...

回覆 2# fanwong29 的文章

我相信為人父母 , 最開心見到小朋友健康成長同愉快學習

王國會長

恭喜!
但係咪寫錯字: "希望囝囝唔好繼續努力" ?

原帖由 kaman488 於 11-6-24 14:53 發表
小兒今年升上小一,好開心佢可以完全適應左一間傳統既小學,而且係學術方面既成績都幾好。希望囝囝唔好繼續努力,以一個正確既態度去學習 ! 百尺竿頭,更進一步

祝願BK既小朋友仔。。若果今年既成績未如理想,請大家繼續努力吧 ...

Same to my kid.  She adjusted to her school life easily and happily.  She also have very good result.  I am so proud and happy on her.  

回覆 4# 瑩瑩老豆 的文章

唔該瑩瑩老豆...擺左烏龍 哈哈

原帖由 tws2010 於 11-6-24 22:05 發表
Same to my kid.  She adjusted to her school life easily and happily.  She also have very good result.  I am so proud and happy on her.  

恭喜你呀..我起初都擔心小朋友由一間活動既幼稚園,升上官小會唔會唔適應呢 ! 但從小朋友今年既表現同成績(攞左幾張獎狀)已經令我地暫時放下心頭大石! 希望小朋友繼續以呢個態度去愉快學習。。。好好享受呢六年小學生活,因為學習既旅途真係好漫長....加油呀Baby !

無錯呀, 我希望小朋友繼續好好享受呢六年小學, 我緊張的唔係他在学期內多一分還是小一分, 最緊要是他要盡責,努力及小心, 小朋友亦好清楚我的要求, 派卷返來, 我要知他係唔小心定係題目深, 真係題目深, 我唔会話佢, 畢竟天才唔多, 考第一同考第+, 將來條路分別唔大. 其實我最希望小朋友品得好, 將來唔好練精学懶.

原帖由 kaman488 於 11-6-25 09:20 發表

恭喜你呀..我起初都擔心小朋友由一間活動既幼稚園,升上官小會唔會唔適應呢 ! 但從小朋友今年既表現同成績(攞左幾張獎狀)已經令我地暫時放下心頭大石! 希望小朋友繼續以呢個態度去愉快學習。。。好好享受呢六年小學 ...

原帖由 tws2010 於 11-6-26 15:27 發表
無錯呀, 我希望小朋友繼續好好享受呢六年小學, 我緊張的唔係他在学期內多一分還是小一分, 最緊要是他要盡責,努力及小心, 小朋友亦好清楚我的要求, 派卷返來, 我要知他係唔小心定係題目深, 真係題目深, 我唔会話佢,  ...

原帖由 tws2010 於 11-6-26 15:27 發表
無錯呀, 我希望小朋友繼續好好享受呢六年小學, 我緊張的唔係他在学期內多一分還是小一分, 最緊要是他要盡責,努力及小心, 小朋友亦好清楚我的要求, 派卷返來, 我要知他係唔小心定係題目深, 真係題目深, 我唔会話佢,  ...

絕對同意你既講法..我正正希望小朋友培養到一個正確的學習態度,而品行上也同樣重要 !

恭喜呀~ 我相信為人父母真係會最擔心仔女的適應問題...
總之咩都好, 仔女開心健康最緊要~ :D

回復 8# kaman488 的帖子

hi,kaman488:

請問你的小朋友是今年9月升二年級嗎?
我的仔今年升一年級,也是活動型的幼兒院升官小. 現在也是同樣的擔心他唔適應. 朋友鄰居都說官小功課多,壓力大,競爭大. 廳到這些,我壓力也大,想請教你當時的準備功夫是怎樣做的,以及一年級回家之後,家長是如何教小朋友的方法?

原帖由 wyzhao 於 11-6-27 16:15 發表

請問你的小朋友是今年9月升二年級嗎?
我的仔今年升一年級,也是活動型的幼兒院升官小. 現在也是同樣的擔心他唔適應. 朋友鄰居都說官小功課多,壓力大,競爭大. 廳到這些,我壓力也大,想請教你當時的準備功 ...

你好呀wyzhao....請教就真係唔講得。大家研究一下啦!我囝囝今年係升小二,我今年都有參加學校舉辦既小一適應講座同家長日,從校長同老師得知原來小朋友既適應力係大過我地,你暫時可以放心先,容後再觀察。
另外,你講功課多唔多呢個問題好難界定(小朋友做功課速度因人而異),我就覺得可以接受。至於壓力係家長比小朋友既,我又唔覺得學校比左好大壓力d小朋友喎。其實我覺得小朋友有閱讀既習慣好重要,如果小朋友對書本既興趣唔大,你試試以講故事形式去培養一下丫。以上係我既愚見,希望可以幫你解開小小疑惑啦!

題外話:K3家長日,當時幼稚園老師已經同我講唔需要擔心小朋友上左小一係學習上既適應問題。正如她所料,小朋友上學期僥倖地考上全級第一。(連小朋友既中文老師都請教我地怎樣教小朋友同對我小朋友讀個間幼稚園都興趣增多了,好搞笑)。雖然下期成績未公佈,無論考成點都好,你自己會見到小朋友的付出,以及有什麼不足再對症下藥。

多謝你的回復!
另外想問,平日是如何同仔仔溫功課?及考試期間如何溫?

多謝!

原帖由 wyzhao 於 11-6-28 13:26 發表

多謝你的回復!
另外想問,平日是如何同仔仔溫功課?及考試期間如何溫?

多謝!

其實都冇咩特別架...我地晚晚都有同佢對功課,大概都知佢學左D咩。咁每星期都會叫小朋友溫習返一次,至於考試就大約一星期前開始準備咁啦!另外我覺得係學校留心上堂都好重要。可能我小朋友本身記性比較好,暫時對學習上未有任何問題。

放心啦。。wyzhao !
祝願你個小朋友有一個愉快既學習旅程

原帖由 kaman488 於 11-6-28 14:05 發表

其實都冇咩特別架...我地晚晚都有同佢對功課,大概都知佢學左D咩。咁每星期都會叫小朋友溫習返一次,至於考試就大約一星期前開始準備咁啦!另外我覺得係學校留心上堂都好重要。可能我小朋友本身記性比較好,暫時對學習上未 ...

有無上數學/英文的興趣班?
THX

原帖由 wyzhao 於 11-6-28 14:27 發表

有無上數學/英文的興趣班?
THX

我暫時係幫小朋友參加左學校既中文話戲班,而校外就係水墨畫班。其他學術科興趣班就冇,不過從小朋友口中得知佢想學奧數,升左上小二我地應該會幫佢報名 !

原帖由 kaman488 於 11-6-28 14:34 發表

我暫時係幫小朋友參加左學校既中文話戲班,而校外就係水墨畫班。其他學術科興趣班就冇,不過從小朋友口中得知佢想學奧數,升左上小二我地應該會幫佢報名 ! ...

請問您是在職媽媽嗎? 收工早嗎? 放學後,小朋友做功課的情況如何(做一樣再休息一下,定全部做完?中間食小食嗎?)

能具體說下作息時間嗎?

原帖由 wyzhao 於 11-6-28 15:40 發表

請問您是在職媽媽嗎? 收工早嗎? 放學後,小朋友做功課的情況如何(做一樣再休息一下,定全部做完?中間食小食嗎?)

能具體說下作息時間嗎?

哈哈我係同太太都在職,我係同父母一齊住。平時放學返到屋企大概三點九咁上下...佢抖一陣就會自己做功課,我大約六點零鐘返到,小朋友基本上都做好(可能學校有導修堂)。我太太食飽飯會同小朋友一齊對功課,小朋友若果有唔識或者唔明就會係呢個時候問我地!其實你唔駛過份擔心住先。。小朋友真係會適應到架。

4:00 - 5:00 做功課
5:00 - 6:00 睇電視
6:00 - 7:30 沖涼 & 食飯
7:30 - 9:30 一齊睇功課/覆習 &上網 &傾下校園生活
大概 9:30 上床瞓覺zzzz .... 明早六點起身
‹ 上一主題|下一主題