用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KHMAMA 有問題一問
go

KHMAMA 有問題一問 [複製鏈接]

小女在自行選了(一) 培道 (二) 九真中,
九真中收了她, 她立刻要求到培道叩門,
我本人都認為佢比較適合培道, 培道比較
高透明度, 校長開明及有見地之人, 新校舍.
九真太保守,感覺上有完全不知道此校如何 ?
我個女比較活潑,數學超強,成績199人考
小六(一)56 (二)42 (三)52 (四)36名, 佢是
精英班的中間,今年佢全班派得十分好.
你認為培道及九真中較好 ?
   0    0    0    0

路過的, 搭句咀.  我覺得培道較好(又有英文班).

原帖由 dickychui 於 11-7-8 01:04 發表
我個女比 ...

原帖由 Yanamami 於 11-7-8 08:50 發表
路過的, 搭句咀.  我覺得培道較好(又有英文班).

我都係 路過的, 搭句咀. 樓主都幾趣, 這一問倒像只想找Khmama去認同佢, 其實佢自己選的自行次序巳經反映咗個答案, 好多家長都係咁趣.

原帖由 redkoni 於 11-7-8 09:00 發表

我都係 路過的, 搭句咀. 樓主都幾趣, 這一問倒像只想找Khmama去認同佢, 其實佢自己選的自行次序巳經反映咗個答案, 好多家長都係咁趣.

我都係 路過的,都想搭句咀,九真係樓主自己在自行時選第二,唔通唔知哩間學校係點,現在才說 ...."感覺上有完全不知道此校如何 ?"....., 真係十分有趣.

都是路過. 既然唔鍾意九真, 咁點解自行要揀呢? 現在派了又話唔知間學校係點, 如果唔知道間學校係點, 就唔應該揀做自行啦!

你/你囡囡都想入"培道", 咪試吓再叩"培道"門囉!!
不過, 要調節心理質素, 如都是入回"九真".  你囡囡仲有6年要讀, 不要在她中一適應期時, 已鎖定此校是SECOND CHOICE, 好似"結婚果個未必係你最鍾意果個咁.", 但都要面對現實, 又唔係咁差. 攪多兩攪, 舉棋不定, 只怕攪到你囡囡無心機在此校讀.

我都係路過
但聽聞九真係b2頭, 培道係b2中, 雖然培道校舍真係好靚, 但係我係街見到九真D女學生都好乖

樓主, 請問你女女讀邊間小學?

都係路過:你情況好像我個囝同學爸爸,佢自行(1)觀瑪,(2)官中,而家比佢派到(2),佢見我個囝派到(1),因為我個囝全級考第5,而佢個囝全級第1,佢爸爸即刻去(1)叩門,如果當初既然已選好心中理想嗰兩間自行學校,我們已經好好彩,派到心儀學校,我囝囝d同學呢幾日都仍然四處搵學校,何必又要小朋友再咁辛苦呢?
*唔啱聽請不要見怪~

原帖由 harveyworkshop 於 11-7-8 12:46 發表
都係路過:你情況好像我個囝同學爸爸,佢自行(1)觀瑪,(2)官中,而家比佢派到(2),佢見我個囝派到(1),因為我個囝全級考第5,而佢個囝全級第1,佢爸爸即刻去(1)叩門,如果當初既然已選好心中理想嗰兩間自行學校,我們已經好好 ...

全級第1自行都入唔到觀瑪,真慘.

回復 10# Chanv 的帖子

所以佢爸爸攞完派位証即刻拉住個囝搭的士去叩門,點知轉頭觀瑪話無叩門位,叫佢先放低資料,有位再另行通知 我都希望佢囝囝可以入到,因為佢係我個囝最好朋友~

原帖由 harveyworkshop 於 11-7-8 12:46 發表
都係路過:你情況好像我個囝同學爸爸,佢自行(1)觀瑪,(2)官中,而家比佢派到(2),佢見我個囝派到(1),因為我個囝全級考第5,而佢個囝全級第1,佢爸爸即刻去(1)叩門,如果當初既然已選好心中理想嗰兩間自行學校,我們已經好好 ...

觀瑪有得叩門咩?

您地囝囝是否keep 住全級10內 from P.4-P.6 ?

回復 12# hw1115 的帖子

觀瑪以我所知好似無得叩門~
我個仔都係今年先發力,以前懶過隻豬,P4-P5考約7-15左右,但佢同學一直名列前矛^^

原帖由 dickychui 於 11-7-8 01:04 發表
我個女比 ...

其實你都無需要問呢個問題, 如果你喜歡培道多o的, 可以去叩門, 得咗先至煩選邊間, 依家你都冇第二個選擇, 假如對真光唔滿意會讀得唔開心. 呢兩間都係九龍城band2首選, 我又唔覺得培道透明道高, 起碼我都搵唔到佢既會考資料. 真光除咗件校服老土o的, 其實都唔錯, 以前有親戚讀過, 都好乖. 最近救妹燒死個女仔, 咪真光架囉, 剛剛上校網見到學校既悼文, 真係有o的傷感.

我一直以來只是 BUY 校長的SELL 學校一圈, 學校新及大, 學生乖, 今天到學校筆試, 我見到一個以前培道的上過台學生, 上台了很乖好會說話, 但在街上的她, 真是一般, 大不如前 ! 我只看真光校舍舊, 其實我女一D都唔介意, 只是私的問題, 我有小二女在民生幼稚園, 希望佢地一齊在延文禮士道上學, 想一想, 真光成績好, 校風好, 今日去培道筆試, 校長都話真光好過培道, 培道是比較自由, 真光比較嚴, 所以小女最後選真光. 今天致電給真光校長, 她認得我把聲, 叫我放心小女, 真光在自行一早已收左, 佢成績是 OK.
‹ 上一主題|下一主題