用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有無針灸醫師介紹?
go

請問有無針灸醫師介紹? [複製鏈接]

一星期可否針到2次?費用多少?
小朋友有什麼較顯著的改善?
   1    0    0    0

開始左做針炙1個月,行為有點倒退,多左自言自語同睇手,情緒也不穩定,暫時唔見有進步。

我明白成效因人而異,但時間無多,用左時間針定一個就唔可以試第2個,所以唔知轉唔轉醫師好。

大家會做放幾多時間觀察先考慮轉醫師呢?

fatpam

我阿仔雖然針了3次, 但效果又不錯, 講多咗野! 不過頭兩次針完之後第一二日, 情緒好高漲, 覺得佢活躍咗, 打去問個醫生, 佢話係正常反映, 之後會冇咩事! 暫時我會KEEP住一星期一次! 不過聽到你咁講又有少少擔心!

我仔仔也是情緒高漲,不知道是否關事,不過其實以前他不針灸時,也會有幾天安靜有幾天高漲,搞到我都十五十六。。。。。

請問大家喺邊度針灸呢?

你地系邊度針啊,我仔仔針咗5次到,目前看來OK,理解好咗的,有問有答,不過佢同時做緊生物共振療法,同一星期兩次ABA,都唔知系邊度出來既效果。

你地有無係浸會和慶X堂針過?邊間好啲?

請問小朋友針嗰陣時有無話痛? 我今日會同個仔去粉嶺工聯會針第二次, 見到佢成頭針我都覺得肉痛........

回復 3# kiki2007huang 的帖子

can u pm me where u receive the acunpuncture treatment? thanks so much!

我星期五book左廣華,唔知O唔OK?希望會work

我個女有係慶X堂針過,效果都幾好,但朋友在浸會和慶X堂針過,效果都很一般,不過浸會要排長龍.

原帖由 kyokozhk 於 11-7-5 19:09 發表
我星期五book左廣華,唔知O唔OK?希望會work

我知道廣華有針灸, 係咪治療自閉症架? 試左可唔可以報告下, Thanks!
我見東華三院有專科, 不過就遠d係上環.
http://www.tungwah.org.hk/?structure=&content=219&articleid=1764

原帖由 purplechung 於 11-7-8 14:56 發表

我知道廣華有針灸, 係咪治療自閉症架? 試左可唔可以報告下, Thanks!
我見東華三院有專科, 不過就遠d係上環.
http://www.tungwah.org.hk/?structure=&content=219&articleid=1764 ...

我沒有試過上環,不過知道要book好耐,故只book了廣華,但都有唔少呢d case,只要你打電話預約時,說明係言語遲緩,登記處職員就知道要介紹邊個醫師給你。星期五試完,我個仔落針都有喊,個醫師好快手,一陣間就落完。感覺ok!

原帖由 kyokozhk 於 11-7-11 01:57 發表

我沒有試過上環,不過知道要book好耐,故只book了廣華,但都有唔少呢d case,只要你打電話預約時,說明係言語遲緩,登記處職員就知道要介紹邊個醫師給你。星期五試完,我個仔落針都有喊,個醫師好快手,一陣間就落完。感覺ok! ...

可否給我廣華電話及辦工時間, Thanks!
去到要等幾耐先有得睇? 你囝囝幾多歲? 針左幾多針? 下次幾時覆診?
我都想同囡囡試下, 希望幫到佢, 因為今年9月返K1, 仲未識講野都幾麻煩.

http://www.tungwah.org.hk/?content=96

王定一中醫日間服務中心

有齊你要的資料,頭一次約大慨兩星期到,頭一次儘量就佢比你的時間,每次走之前佢都幫你約埋下次時間。整個過程連"燈"記大概1 hr.針約十針到,我個仔已八歲,已過了黃金期 ,醫師話最好就3,4歲開始做,所以你的小朋友不坊試下。

回復 15# kyokozhk 的帖子

Thanks~ 等我都同亞囡去試下先! 之後再上黎報告下.
妳亞囝針完而家點呀? 睇左邊個醫生? 幾時發現亞囝有語言遲緩?
我都係經健康院轉介去旺角中九龍兒童體能智力測驗中心評估, 岩岩先知亞囡有 "懷疑自閉症傾向" 社工幫我排緊s/e位, 最少要等一年, 所以e+要自己諗下其他辦法先

how old is yr girl? my son is 3-yr old and he is in similar siutation. he is now going to a social class in TST and there is some improvement. pm me if u want more info on the centre.
i will also book kwong wah on acunpunture for a try.
原帖由 purplechung 於 11-7-12 11:35 發表
Thanks~ 等我都同亞囡去試下先! 之後再上黎報告下.
妳亞囝針完而家點呀? 睇左邊個醫生? 幾時發現亞囝有語言遲緩?
我都係經健康院轉介去旺角中九龍兒童體能智力測驗中心評估, 岩岩先知亞囡有 "懷疑自閉症傾向" 社工 ...

請問有無人試過上環東華醫院..........

原帖由 Ronnie1213 於 11-7-12 15:35 發表
how old is yr girl? my son is 3-yr old and he is in similar siutation. he is now going to a social class in TST and there is some improvement. pm me if u want more info on the centre.
i will also boo ...

你不如post係呢度等其他人都可以知道下, 因為我見其他都係開晒名, 我打算join樂天, 不過真係好貴半天要 $7900/月, 我見其他私營既都要咁上下.

回復 19# purplechung 的帖子

ok. i worry the msg will be deleted if i put the whole name.. my son is going to the class by "朗x社" in TST. their class is not intensive as 樂天 but if they can bring improvement. that is fine. some parents had tried 朗x社's class but not much improvement. but it worked on my son's case. let me send u the website by PM.
‹ 上一主題|下一主題