用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 有無人知拔萃小學升中派位情況
go

有無人知拔萃小學升中派位情況

請幫忙

轉貼自小一選校:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2208951&extra=page%3D1&page=2

小拔 doesn't have any 升中 派位數據 because in previous years almost all their kids go to DBS.
It is only since DBS has its own primary school that DPS kids have to look elsewhere for secondary schooling.
So it will take a few years before it becomes clear as to the likely destinations of DPS kids.

原帖由 Ethankai3 於 10-6-17 13:45 發表
請幫忙

拔萃小學升中

你個小朋友現在幾年級呀?

Any news of  升中派位數據

DPS唔知係咪太少人, 家長們都唔太活躍於bk... =.=

今日打咗去學校問,佢地話唔會對外公佈,咁有乜途徑可以知呢?

heard from a student
3 to DGS
10 to DBS

There are about 60 P6 students, only 13 of them enter Diocesan boy/girl school, how about the remaining 47 students?

原帖由 brima 於 11-7-8 15:54 發表
heard from a student
3 to DGS
10 to DBS

我的鄰居兩兄妹也是在DPS,她說今次派位也很散!  跟得教局的政策也不可奢望會個個都派到好位,因為減班,所以我兩個朋友的仔女,有個band1頭抽九華都派左去沙田區的band 2學校!

band1頭派去band2學校!?? 唔係卦, 唔好嚇我.. 咁好得人驚喎..

千真萬確!  是九龍某名校! 我仲幫他兒子找學校,因為我女兒是沙田Band 1中學! 可能他因為太進取未定! 他兒成績好好! 又有游泳軍獎狀! 希望他早日搵到學校!

原帖由 evacalbee 於 11-7-9 18:51 發表
band1頭派去band2學校!?? 唔係卦, 唔好嚇我.. 咁好得人驚喎..

回復 11# trouble-mum 的帖子

你所講的成績好, 有游泳冠軍, 但未搵到學校的是否DPS學生?

有冇聽見成績一般的DPS同學派去邊?

是我鄰居的兄妹讀DPS,但其實她不多理孩子,我上星期問她升中的資料,因為我上星期DPS有interview,但她說很散有些還派了band 2喎! 我也不知她說真說假! 但她的兒女也幾頑皮!

原帖由 moungchu 於 11-7-11 10:18 發表
你所講的成績好, 有游泳冠軍, 但未搵到學校的是否DPS學生?

不是DPS學生,但昨天水記收了他!

原帖由 moungchu 於 11-7-11 10:18 發表

一般係講近Band 3....
中聖,九龍堂中學,聖匠,勞工子弟.....
今年59位畢業生.
自行收生:
大拔收咗12個, 女拔3個, 喇沙2個,3協恩個
派位:
黃芴南1個,銀1個,開平1個.....

學校始終係津校, 唔好expect所有學生都係band 1 or 2.  通常有1/3 to 1/2都已經好好, 所以對一d成績唔太好而又派得唔好, 真係冇得怨.  但反而一些成績唔錯又派唔到合心水的學校, 可能只係唔夠luck, 隨機號碼唔夠靓, 希望唔會年年一樣.

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 11:40 發表
一般係講近Band 3....
中聖,九龍堂中學,聖匠,勞工子弟.....
今年59位畢業生.
自行收生:
大拔收咗12個, 女拔3個, 喇沙2個,3協恩個
派位:
黃芴南1個,銀1個,開平1個..... ...

而家係啲學生唔錯啲都派哂去Band 3, 要週圍叩門揾人要.唉!總算挨完6年,大家慢慢會睇到班家長出聲.好黑暗.

點解而家d家長會咁架,淨係識埋怨學校,點解又唔諗下自己付出左幾多呢!學校教育只是有限須要家長用心及時間去栽培才能得到最佳成果

回復 2# 爸爸D 的帖子

I fully understand what do you mean as I was one of the parent before.

好少會見到有小拔家長上嚟講學校情况, 我唔係想埋怨學校,我哋班家長付出一定唔少得過其他人,栽培亦需要有環境有配合,係小拔競爭一定激烈,排係後面啲同學唔代表佢哋唔努力. 同學要捱到叩門至入到心儀學校.六年前第一次去學校聽AGM, 有家長問因為係第一年女仔同埋派位,請問學校有冇安排任何協助俾同學.答得好,得一個字"NO".原來校長無講錯真係NO. 你不可以查吓,一年有幾多老師走,每年中有幾多代課老師. 有時間可以慢慢俾你知令家長難做啲事....
原帖由 angel88 於 11-7-17 16:52 發表
點解而家d家長會咁架,淨係識埋怨學校,點解又唔諗下自己付出左幾多呢!須要家長用心及時間去栽培才能得到最佳成果