用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果我地租朋友一個房住....
go

如果我地租朋友一個房住.... [複製鏈接]

但水電煤按人頭計,但有已打釐印既租單,是否已可作住址證明??謝謝
   0    0    0    0

貢獻勳章

嘩,一家幾口租間房住?係唔係深水埗那些板間房呀?如果係,一定無問題;但如果你的 case 係在"名校網",就自己諗下,無需再問啦。

如果都係唔明的話,你打去教育局問下啦,佢地有專人解答,仲可能有家訪及支援等等。

呢度D答案都係道聽途說,尤其是你那種"灰色問題",信錯左好易 high  !

醒目開學勳章

原帖由 joemyt 於 11-7-19 18:06 發表
嘩,一家幾口租間房住?係唔係深水埗那些板間房呀?如果係,一定無問題;但如果你的 case 係在"名校網",就自己諗下,無需再問啦。

如果都係唔明的話,你打去教育局問下啦,佢地有專人解答,仲可能有家訪及支援等等。

呢度D答案都係道 ...

Agree

一個房真係住到1家嗎? 定係....

我知有人借地址畀人報校網,遇教統局抽查,屋主話比間房朋友住,教局要求屋主宣誓,你係屋主會唔會去發假誓呢?

唔好惗太多無喟嘢,正面D好過!

香港呢d咁既遊戲真係好變態
我識人都為左入名校網而由大大的單位, 搬去唐樓
我真想問, 值得?
一個小朋友居住和成長的空間不重要嗎?

醒目開學勳章 王國長老

我朋友真金白銀俾成萬蚊去租個單位, 但唔係住, 間中上去坐下有交水電煤, 咁都要被EDB照肺, 你話租間房仔得唔得?!

原帖由 fatsin 於 11-7-19 03:35 PM 發表
但水電煤按人頭計,但有已打釐印既租單,是否已可作住址證明??謝謝

唔理你租幾大,問題係你係咪真係住係個度…個個係咪小朋友的行常住址…

貢獻勳章

唔好同佢癲啦,上得BK問呢個問題,十居其九都係唔正路。我唔擔心呢位會員的小朋友要屈在數十呎的斗室,只怕小朋友會穿大人煲!!!  

回復 1# joemyt 的帖子

咁啦,將唔正常嘅野正常化,叫你朋友用朋友價租間屋比你,叫佢馬上搬走!雀巢鳩佔,租單水電煤一次曬冷兼歡迎教局半夜家訪請埋佢食宵夜,一天光曬!!

你租一個房來報地址用, 估你唔係自住, 如果是名校網, 小心比人check到, 得不償失.

我路過的, 教育署會去check個地址係咪真係呢家人住ge咩? 見識淺薄未聽過! 我見好多人會報婆婆/嫲嫲ge地址, 咁係咪又會比人查呢? 好多小朋友都係日頭喺婆婆/嫲嫲到, 夜晚返屋企架喎, 咁冇咩日常用品係到, 點check呢?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 yankaka 於 11-7-20 17:14 發表
我路過的, 教育署會去check個地址係咪真係呢家人住ge咩? 見識淺薄未聽過! 我見好多人會報婆婆/嫲嫲ge地址, 咁係咪又會比人查呢? 好多小朋友都係日頭喺婆婆/嫲嫲到, 夜晚返屋企架喎, 咁冇咩日常用品係到, 點check呢? ...

用爺爺或公公地址唔係唔得,但要小朋友父母出示出世紙證明到同老人家係親子女關係,亦會要求小朋友父母宣誓證明恆常屋住地點爲爺爺或公公屋企,假若要家訪時剩係要小朋友答幾條問題,都足夠拆穿係咪講大話。

講大話後果如何,咪係小朋友無左個學位,父母畀政府告發假誓咁囉!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

貢獻勳章

乜唔查就可以亂來嗎?就算明知唔查,亦要合法行事。

細路唔識,大人都有腦。乜D家長無腦咩?

唔好再教壞人啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-20 09:47 發表
我朋友真金白銀俾成萬蚊去租個單位, 但唔係住, 間中上去坐下有交水電煤, 咁都要被EDB照肺, 你話租間房仔得唔得?!

咁照肺結果係點,照理個地址真係佢嘅?

友人女兒上年抽中了一所天主教女校, 成本是$3500(租套房) X 12個月(大熱校網). 能不能跟行不行是兩回事...能承擔後果就好了.

原帖由 fatsin 於 11-7-19 07:35 發表

I think the checking is not quite frequent.

原帖由 To_Ma 於 11-7-21 10:19 發表
咁照肺結果係點,照理個地址真係佢嘅?

佢地唔係上門去查你,但會問好多問題去令你要你說那不是恆常住址…包括該區的日常生活配套及來往該區的交通工具等,連車資同車程都會問…如不是在該地方長住,一定係有野答唔上,有破賺的…大家唔都係唔好諗住做d無謂野啦…

其仔區未必會特別查, 41, 34等熱門校網就好大機會會查, 公務員更加唔好制, 為個學位無左長糧就唔抵
‹ 上一主題|下一主題