用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有無人搭街外的保母車返學放學?
go

有無人搭街外的保母車返學放學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無人搭街外(唔係學校refer 果d) 的保母車返學放學? 有無介紹呀?
   0    0    0    0

我都想知呀...因為對現在個間信心真係麻麻.佢地只顧方便自己.並堅持在雙黃線上落車.:evil:

好想知道!有冇介紹?

醒目開學勳章

保母車可以違法在雙黃線上落車嗎?佢唔怕抄牌嗎?

原帖由 isis_dad 於 11-7-19 12:02 發表
我都想知呀...因為對現在個間信心真係麻麻.佢地只顧方便自己.並堅持在雙黃線上落車.:evil:

醒目開學勳章

原來而家仲差到係停車場口落車放學,係落車地點分分鐘比後面由停車場出來的車撞倒,行慢d都有問題.  

係危險出口兼雙黃線比學童落車,問題嚴重,而且違法,唔通只有唔搭先解決問題?其他家長有無試過咁呀?

回覆 1# yeemelody 的文章

路過好奇:
~ 請問係『學校』既保母車要求停車場口落車放學 ?
~ 地點係講緊學校? 還是居所?
~ 你住那個地區 ?

** 每年學期尾都會填寫對保母車的意見表給學校的.

醒目開學勳章

[quote]原帖由 HY412 於 11-7-26 12:40 發表
路過好奇:
~ 請問係『學校』既保母車要求停車場口落車放學 ?
  Answer: 我相信唔係,只係司機為方便,叫我地係另一屋苑的地方上車下車,仲要係d咁危險地方上下車.

~ 地點係講緊學校? 還是居所?
  Answer: 居所

~ 你住那個地區 ?
  Answer: 鑽石山

** 每年學期尾都會填寫對保母車的意見表給學校的. ...
  Answer: 宜家可以點?司機同老細根本唔理會我地講物,無選擇.

校車永遠叫你就他們, 如果在雙黃上落, 報警, 等差人抽佢地牌.  在他們眼中,搵食最緊要.

回復 2# yeemelody 的帖子

相信同區的都有其他學生的, 有沒有試過打電話回校查問一下 ??

我睇以前通告, 過往可上落的地點係: 龍蟠苑,鳳德街,星河明居,悅庭軒, 新光中心.

醒目開學勳章

我就你唔緊要,但最衰佢地雙重標準:  叫我地係b屋苑停車場出口雙黃線欄杆上車下車,話唔入b屋苑內因為塞車,ok我就你. 但有一日住係b屋苑有一小朋友在b屋苑下車,佢就入b屋苑內,問佢點解當初話唔得,就話我地住a屋苑,如果係b屋苑內下車我地會遠左.

其實只係相差100米,我同d家長都係要安全,你唔怕抄牌係你的事,我都係要安全.  同佢老細講,又話我地係中途站,好唔順路.  如唔想接我地6個小朋友,倒不如唔好開呢個站.

佢想知我同司機的談話內容我可以比番d錄音佢聽,個司機唔係解決問題,只係破口大罵,講講下只係有找恢氣的態度.佢老細知道有錄音,即刻話我地想係邊度上下車,同司機傾下.

原帖由 DiamondHill 於 11-7-26 13:47 發表
校車永遠叫你就他們, 如果在雙黃上落, 報警, 等差人抽佢地牌.  在他們眼中,搵食最緊要.

醒目開學勳章

有呀,未有回覆.  佢依家只係停龍蟠苑,唔停其他.

原帖由 HY412 於 11-7-26 14:20 發表
相信同區的都有其他學生的, 有沒有試過打電話回校查問一下 ??

我睇以前通告, 過往可上落的地點係: 龍蟠苑,鳳德街,星河明居,悅庭軒, 新光中心.

回覆 1# yeemelody 的文章

龍蟠苑係幾難停車既地方, 等學校施壓睇下有無解決方法.

六年前, 我地同屋苑有13人上同一部校車, 過往只停在屋苑頭, 但有九成學生都住在屋苑尾, 步行都要2-3分鐘, 遇上下雨天或有音樂堂, 見家長拿著大型樂器真的辛苦. 於是問司機可否開多個站, 他說"NO", 眾家長都說他唔會理我, 結果 ..... 我用電腦打了一封信 + 聯同眾家長簽名, 不出三日, 終於加多一個上落點 ...... 有道理我會爭取到底.

原帖由 yeemelody 於 11-7-26 14:23 發表
我就你唔緊要,但最衰佢地雙重標準:  叫我地係b屋苑停車場出口雙黃線欄杆上車下車,話唔入b屋苑內因為塞車,ok我就你. 但有一日住係b屋苑有一小朋友在b屋苑下車,佢就入b屋苑內,問佢點解當初話唔得,就話我地住a屋苑,如果 ...

醒目開學勳章

唔通又係galaxia?

今次屋苑只有3人,沒有13人,咁咪無望.  你封信係唔係比學校主任呀?

為何佢地要搞到傷和氣先得?

原帖由 HY412 於 11-7-26 14:44 發表
六年前, 我地同屋苑有13人上同一部校車, 過往只停在屋苑頭, 但有九成學生都住在屋苑尾, 步行都要2-3分鐘, 遇上下雨天或有音樂堂, 見家長拿著大型樂器真的辛苦. 於是問司機可否開多個站, 他說"NO", 眾家長都說他唔會 ...

醒目開學勳章

其實我只係叫佢係馬莎上落,我地有3個小朋友,佢就推話唔順路.

原帖由 HY412 於 11-7-26 14:33 發表
龍蟠苑係幾難停車既地方, 等學校施壓睇下有無解決方法.

我地係紅磡區, 封信係交比司機, 內容沒有責備他, 只是反映大部份學生既需要. 我出信係唔想有字跡可尋, 亦唔想個司機以為我攪事.

原帖由 yeemelody 於 11-7-26 15:44 發表
唔通又係galaxia?

今次屋苑只有3人,沒有13人,咁咪無望.  你封信係唔係比學校主任呀?

為何佢地要搞到傷和氣先得?

醒目開學勳章

但係你都要交比佢,佢都有可能知係你啦.

我地唔係紅磡區.  咁即係呢間保母車公司/司機有問題,唔係單一事件.

原帖由 HY412 於 11-7-26 16:02 發表
我地係紅磡區, 封信係交比司機, 內容沒有責備他, 只是反映大部份學生既需要. 我出信係唔想有字跡可尋, 亦唔想個司機以為我攪事.

幸好咁多年來, 呢位司機最傾得埋既家長係我 , 學校應該係外判一間保母車公司做統籌.

不過因為日後都要坐佢間車, 唔好同個司機攪到咁薑呀.

原帖由 yeemelody 於 11-7-26 16:18 發表
但係你都要交比佢,佢都有可能知係你啦.

我地唔係紅磡區.  咁即係呢間保母車公司/司機有問題,唔係單一事件.

醒目開學勳章

司機聽到話違法停車呢個事實已發爛,係電話暸咬嗌,唔知佢地係唔係真係唔怕抄牌呢?

原帖由 HY412 於 11-7-26 16:33 發表
幸好咁多年來, 呢位司機最傾得埋既家長係我 , 學校應該係外判一間保母車公司做統籌.

不過因為日後都要坐佢間車, 唔好同個司機攪到咁薑呀.

...

可能司機當時心情係: 他明知違規, 冒險比小朋友上車, 結果你唔領情.

而家重點係上落車的位置唔安全, 應該用此點來理論.

原帖由 yeemelody 於 11-7-26 16:45 發表
司機聽到話違法停車呢個事實已發爛,係電話暸咬嗌,唔知佢地係唔係真係唔怕抄牌呢?
‹ 上一主題|下一主題