用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四歲是否學太多嘢?
go

四歲是否學太多嘢? [複製鏈接]

四歲己學畫畫、芭蕾舞、小提琴、英文(另加phonics)、普通話,如果再加珠心算或朗誦?是否真的太多?
   0    0    0    0

我會覺得多, 但係似乎你小朋友係 '正常' 的一群.

回覆 1# birdbird 的文章

但是他每樣都喜歡。

回復 1# sze8 的帖子

自問我嗰個係唔正常的, 當年四歲已經學BALLET, 畫畫, 唱歌, PIANO, 公文中英數, 劍橋STARTERS....仲有D係短期COURSE, 多到我自己都記唔清了!

回復 1# 十月媽咪 的帖子

請問你的小朋友由四歲開始學數,有否持續學下去?我見很多家長自小給小朋友學數,數年後他們的數學底子都不錯。所以現在想給他學珠心算,但又怕他學得太多。

我小朋友係有持續學數, 每日一份功課, 唻緊十月就八歲喇, 三年多以唻, 從無間斷....由最初響公文學楂筆寫數目字開始, 到而家升小三學到中一程度既基礎運算了! 運算方面的底子算係頗鞏固的, 初頭都擔心佢唔知會唔會淨係識運算, 但學校教既圖形, 距離, 時間, 日期之類就偏弱....但後尾發覺, 原來運算底子好, PICKUP其他數學概念都會好快的...所以暫時都會畀佢KEEP住學!

原帖由 sze8 於 11-7-27 08:20 發表
請問你的小朋友由四歲開始學數,有否持續學下去?我見很多家長自小給小朋友學數,數年後他們的數學底子都不錯。所以現在想給他學珠心算,但又怕他學得太多。 ...

原帖由 sze8 於 11-7-26 17:47 發表
四歲己學畫畫、芭蕾舞、小提琴、英文(另加phonics)、普通話,如果再加珠心算或朗誦?是否真的太多?

其實已經好普遍. 有人學十幾樣添呀

我覺得只要安排好作息時間, 是無問題的, 我囡囡3歲多都是學咁多樣野, 因為佢返半日班, 時間上容易安排, 不過黎緊8月佢轉返全日班, 我就放棄了合唱團, 畫畫班也要排隊轉去星期六班.

如果呢o的活動好平均咁日日學1,2樣, 我覺得ok, 但如果全部都係星期六,日上堂, 就好似太多..
url=http://www.TickerFactory.com/]

我的小朋友只需返半日學,所以都盡量安排他早上學嘢,而且我覺得早上上堂無咁多人,好多時都是兩、三個小朋友,老師會容易handle啲,如果太多人什麼都學唔到,只會嘥時間、嘥錢,所以心郁郁想比他學埋珠心算。

我小朋友將會升K2﹐一直以來都係返半日學(a.m.)﹐除了詩班係星期六返之外﹐另外五樣都係平日午睡後出去學﹐鋼琴同小提琴就係我自己教﹐所以可以彈性安排。

最近暑期學緊陶藝﹐Jazz (dance), 乒乓球﹐和IQ班﹐我都打算term time比阿仔繼續參加跳舞和乒乓球。其實每日都係最多返兩個課外活動﹐我小朋友都好鐘意﹐好開心﹐又學到野。

原帖由 sze8 於 11-7-27 15:41 發表
我的小朋友只需返半日學,所以都盡量安排他早上學嘢,而且我覺得早上上堂無咁多人,好多時都是兩、三個小朋友,老師會容易handle啲,如果太多人什麼都學唔到,只會嘥時間、嘥錢,所以心郁郁想比他學埋珠心算。 ...

真是十分多,興趣是長遠的學習,如果多而短的學習方式,將來可能無樣精,我囝囝以前只學音樂和數學的學程,雖然現在不是有好特出表現,但都有一定成績,也對學業上有所幫助。

原帖由 sze8 於 11-7-26 20:37 發表
但是他每樣都喜歡。

如果小朋友喜歡, 時間&金錢安排到的話, 我覺得無問題.
到讀小學時, 有錢都唔夠時間參加, 好好珍惜KG 時刻

If your kid is enjoying everything, why not?

‹ 上一主題|下一主題