用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急急急....334中五離校出路
go

急急急....334中五離校出路

我個仔今年系334中五生,補考失敗升不上新高六。想請問他有什麽出路or課程可以讀?還是把他送出國,但他在中四前已經系大陸同美國讀過,因為私人理由才回港。如果ive的基礎文憑會不會收334中五學生呢?但最好我也不太希望他出國,因為他不喜歡美國。

原帖由 chukawan123 於 11-7-27 21:03 發表
我個仔今年系334中五生,補考失敗升不上新高六。想請問他有什麽出路or課程可以讀?還是把他送出國,但他在中四前已經系大陸同美國讀過,因為私人理由才回港。如果ive的基礎文憑會不會收334中五學生呢?但最好我也不太希望他出 ...

請問學校有無比機會佢重讀中五?抑或迫令他離校,以免影響學校高中文憑試的合格率?學校有無給他輔導和幫助?

最好爭取學校給予他一個重讀中五的機會,假如學校真係衰到「通車比救人更重要」,咁真係無話可說!

有一些私校會收中五插班生,但讀呢d學校,真係要好自律,要好有毅力和決心先有機會翻生。最好打個電話去教育局求助,佢地會幫到您的。

Tommy

原帖由 Tommy 於 11-7-28 01:05 發表

請問學校有無比機會佢重讀中五?抑或迫令他離校,以免影響學校高中文憑試的合格率?學校有無給他輔導和幫助?

學校系可以比距重讀,但系我不太想他重讀,因為浪費青春

究竟個中五生想點樣, 搵工定繼續讀, 如果想讀書, 要repeat中五比心機.  否則碌過左又幾年, 都係浪費青春.

原帖由 chukawan123 於 11-7-28 12:29 發表

學校系可以比距重讀,但系我不太想他重讀,因為浪費青春
~easybring~

try to find IVE course

原帖由 yph2005 於 11-8-6 23:31 發表
try to find IVE course

Yes, different choices like DVE, youth college.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IVE 同私校都可以考慮, 最好唔好得中五就出黎做野

最好讀多幾個月完成中六文憑試才好.試試找教統局問問.有些學校是這樣的.你如果留過一年的話.12年免費教育不可留兩次.怎樣都要完成中六.去信局長.因為學校想文憑試成績好看.