用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比同學偷咗貴重物品
go

比同學偷咗貴重物品

個仔返學校暑期班比人偷咗銀包同新電話,放學先知...
個仔係個粗心大意嘅人,只好怪自己個仔唔小心,
今次教訓好大,呢部電話係我見佢下學期努力讀書獎勵比佢,
呢個電話佢恨咗好耐,亦好貴(對我來說)。
我丙咗佢一日,唔彩佢二日,我知佢都十分傷心,喊到眼腫,我就肉痛到死喇~~
已經成事實,佢同我都好唔開心,今日彩番佢,依家係想問大家如果發生係你哋身上會點做?我想佢受d教訓,以下邊樣較好呢?
1.買呢部電話時,佢保證會機不離身,會用二年,我現在罰佢二年無手機用,過份嗎?
2.過左啖氣,9月返學比部二手機佢用,直至中學畢業,咁做殘忍嗎?
3.比部二手機佢用,二年後冇唔見手機的話,到時比佢買過部新手機,合理嗎?

回覆 1# 師奶 的文章

無通知校方?

我會俾二手機佢用, 直至部機坏, 再睇佢表現, 好就買新, 但一定係最平果款. 無得上網只供通話果款.

原帖由 Yanamami 於 11-7-27 23:35 發表
無通知校方?

我會俾二手機佢用, 直至部機坏, 再睇佢表現, 好就買新, 但一定係最平果款. 無得上網只供通話果款.

有通知校方,但幫唔到
1.學生放左學,個仔先發現
2.暑期班係d大學畢業生教ga,第ニ日返學都無辦法了
3.暑期班學生係A-F班同學都有D,人海茫茫邊個係邊個都未識晒

原帖由 師奶 於 11-7-27 23:30 發表
我丙咗佢一日,唔彩 ...

應該係偷野果個被罰,點解被偷果個要受罰既?

他努力的成果被人掠奪,佢已經好慘,不應該受罰。如果我係佢爸爸,我會關心佢、安慰佢、叫佢學精d、以後要小心d,等爸爸儲到錢,會買過一部新機比佢。不過,我未出糧未儲到錢的這段時間,佢會無機用,或者只能用住d殘廢舊機。最後,我都一定會買返部同型號的新機比佢,但要比佢知道爸爸好辛苦儲錢,死慳死底唔食午飯,儲足一個月先夠錢買新機比佢。

Tommy

回復 4# Tommy 的帖子

Hi Tommy
(他努力的成果被人掠奪,佢已經好慘,不應該受罰)

我竟然完全忘記了當初買比佢嘅原因,係因為佢好盡力温習獎勵佢,忘記佢之前所付出努力...
我只係將重點放左係手機價值,還想盡辦法懲罰他,也沒有體諒同安慰佢,我知道我應該點做了...  
多謝你提醒我!

原帖由 Tommy 於 11-7-28 01:33 發表

他努力的成果被人掠奪,佢已經好慘,不應該受罰。如果我係佢爸爸,我會關心佢、安慰佢、叫佢學精d、以後要小心d,等爸爸儲到錢,會買過一部新機比佢。不過,我未出糧未儲到錢的這 ...

路過, 好like依個答案, 支持!

回復 4# Tommy 的帖子

Hi Tommy
一直以為最了解個仔係我,原來我係最唔了解 同一件事我同老公做法完全唔同,今朝我望住枱上3千蚊...好內疚
星期一晚老公知道個仔唔見晒所有野,只係閙咗4句,有ニ句係粗口,我就丙左佢2個鐘。
星期ニ晚老公放工只係問左一句"揾唔揾得返",我就一直唔彩個仔。
星期三晚老公食食下飯同我講"買返個電話比個仔喇",我答"唔得,要比D教訓佢"
今朝起身枱上面放左3000蚊,用我部手機壓住,原來尋晚佢已經咗錢。
個仔中午放學,我會話比個仔知D錢係爸爸比佢買手機,我會解釋比佢知爸爸揾錢好辛苦同叫佢以後小心D同學精D。
謝謝各位!

原帖由 師奶 於 11-7-27 23:30 發表
我丙咗佢一日,唔彩 ...

係自己既中學呀?

回復 8# hw1115 的帖子

係呀~~

回覆 7# 師奶 的文章

原帖由 wwlwong 於 11-7-28 13:36 發表
我同妳個 case 一樣,後來我同囝囝去報案,我預咗一定搵唔返(一日噤多人報失電話)但係我真的好感激幫我哋落案嘅亞 Sir,佢同囝囝講「父母搵錢辛苦...名貴和靚野留返響屋企用啦...返學出街帶啲 cheap 機,跌咗都唔會心疼,你睇亞  ...

同大家傾完,心情好好多了,多謝各位!
同個仔講咗爸爸放低3千蚊比佢買手機,個仔話暫時用住舊手機先,話遲d先買會平d,同埋話依家學校係高危,話好驚再唔見野。個仔仲話呢二日咩住個斜咩袋上堂,仲比老師問佢"呢位同學你好趕住放學牙",個仔答老師話驚比人偷野。
唉~聽完佢咁講,緊係比我鬧得太金,攪到佢咁驚...
我主動叫佢去食麥當勞,佢心情開朗返。
如果交咗學費,個仔學精咗,又懂得珍惜的話,咁都係值得的。

回復 1# 師奶 的帖子

乖仔!  要呵番~~

我將這事告訴囝囝, 請他以年青人的身份處理一下。

他說:  我不會打他、鬧他, 因為他不見了手機已很傷心的了;  一個人遺失了禮物, 就是要承擔失掉這份禮物的後果 ... , 可以叫他再努力讀書, 爭取好成績來換取新的手機 。

我又把 "爸爸再付 3000元給他買新手機" 這事告訴他, 他說: 為什麼偷東西的那個不用罰, 被偷的也不用負責任, 而送禮物的那個要被罰再付 3000元 ... 。       

我也打算買一部手機給囝囝作學業成績的獎勵, 條件是: 價格不限, 但要用他的儲蓄支付機價, 月費在 60元以下由我支付, 多出的要由他付。

理由是: 手機是用他的零用儲備買的,他自覺地選擇合理價格和合用的手機;  要是丟失了也是他的責任, 不想失的, 自然便要好好保管了。 我也是一個怕囝囝粗心大意失財物的家長呀!                 

Hi yanamami
呵番喇~~
講真我都想佢呵番我^^,我內傷

Hi super-cat
我真係諗過打佢架!但冇真係落手
係架!我都覺得罰緊我哋架,我同老公手機都唔過1千蚊。
D仔買機時就發誓機不離身,有得玩嗰時就物都唔記得架喇~~
暫時佢都識心痛話唔買住,幾時會醒目D,係咪男仔先會咁,女仔會細心D?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 super-cat 於 11-7-29 08:54 發表
我又把 "爸爸再付 3000元給他買新手機" 這事告訴他, 他說: 為什麼偷東西的那個不用罰, 被偷的也不用負責任, 而送禮物的那個要被罰再付 3000元 ... 。       .

hahaha

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 師奶 於 11-7-29 13:32 發表
暫時佢都識心痛話唔買住,幾時會醒目D,係咪男仔先會咁,女仔會細心D?

佢都上左一課..

男女一樣...

我女初中掉過..
八達通...校褸...筆袋...書本..手錶...

手機無掉過..因為唔畀帶返學..

回復 16# ZZdaphne 的帖子

原來男仔同女仔都係大頭蝦

不分男女, 現在一般環境較好, 得來容易, 不懂珍惜吧!  校方早已告誡不要用貴機, 免招損失.

原帖由 師奶 於 11-7-29 15:48 發表
原來男仔同女仔都係大頭蝦

原帖由 師奶 於 11-7-29 13:32 發表
係架!我都覺得罰緊我哋架,我同老公手機都唔過1千蚊。
...

阿仔個手機點解貴過父母即?

用平 d 即手機會影響孩子的自尊嗎?

請恕我甘問,因為我小朋友還小,我不太了解初中生的心態。

原帖由 Tommy 於 11-7-28 01:33 發表

他努力的成果被人掠奪,佢已經好慘,不應該受罰。如果我係佢爸爸,我會關心佢、安慰佢、叫佢學精d、以後要小心d,等爸爸儲到錢,會買過一部新機比佢。不過,我未出糧未儲到錢的這 ...

我大仔都試過被偷
但我覺得被偷果個都要受罰.....被罰原因:
1. 學生根本唔應該用比較貴既手機...(大仔雖然聽我講一半,所以被偷已經平左佢本身想買果部型號一半價錢)....講真如果部機系cheap野,2手機根本唔會"引人犯罪"....
2.  被偷雖然系"有心人裝冇心人"....但"疏忽大意"點都有d架啦......佢點都要負番d責任.....

但我就絕對唔會好似樓主甘怪責小朋友......始終"疏忽大意"呢d野系要俾時間小朋友去學習,並唔系用口講左,教左就可以學識......