用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴考試,手仔唔夠大...
go

鋼琴考試,手仔唔夠大...

想請問鋼琴考試,手仔唔夠大.彈chord, 通常的做法是怎樣? 唔彈最底/的音,還是彈高八度呢?請賜教。

簽名被屏蔽

原帖由 longwing 於 11-7-29 22:10 發表
想請問鋼琴考試,手仔唔夠大.彈chord, 通常的做法是怎樣? 唔彈最底/的音,還是彈高八度呢?請賜教。

請問你小朋友幾大呀?

THANKS!

小囡因身型和手仔都較嬌小。
如果唔彈下面個音,會否影響考試的分數呢?
請有經驗的人分享吓。

原帖由 share123 於 11-7-30 09:40 發表

請問你小朋友幾大呀?

原帖由 longwing 於 11-7-30 10:37 發表
THANKS!

小囡因身型和手仔都較嬌小。
如果唔彈下面個音,會否影響考試的分數呢?
請有經驗的人分享吓。

我大兒子之前考試左手要彈8度, 但不夠大, 當時老師叫他只彈下面的音. 考試分數應該不太受影响吧! 因為評語完全不提這事.

不用擔心,考官會明白的!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

不用怕,我囝囝都是細手一族,老師會教他們怎樣做,考官是會明白的,除非去到比較高級的水平考試。

其實視乎你小朋友係點樣唔夠大---係彈到但handle得唔好, 定係點伸長都彈唔到? 因為考官都會睇返小朋友既手指及實際情況去判斷你移走一個音是否適當。
我囡囡4歲半, 我自己係鋼琴老師, 佢彈2011-12 Grade 4的C2, 左手夠長彈7度, 但因為個chord同時7度內的4個音符要大聲跳音, 所以我移除尾指的音符, 只彈4度內3個音符; 你可以問下老師意見, 如果移除音符一定要唔影響成個chord的harmony以及一定要彈到應有既水準, 否則...扣分扣double...

其實手較細小的鋼琴家也有如此問題,當遇到10度音程時,也是把和絃拆開,重下至上彈。