用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍痛放棄St cat
go

忍痛放棄St cat [複製鏈接]

有無人好似我甘St cat紅磡收左我仔仔,但係離普在佢配套不足,居然未能安排有校巴服務,比位我都無用啦,我點可能每曰由屯門去學校呀,唯有放棄讀番york。
呻下就係好心學校做足準備才正式開分校,而不是馬虎草草了事,以為可以趕得切開學便可,甘樣收左,但我實質讀唔到,攪到更十分唔開心和對學校印象差。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

多口講呀~ 最近同個做旅遊巴嘅媽媽吹水,講開呢單嘢,佢話~ e+真係無校車架!因為好多大公司頂爛市,死咗好多細公司,最低工資之後更加難做,好多人賣咗車,無人入行..
所以~ 佢話唔係學校嘅問題
恐龍家

佢收你時唔會睇你地址喎, 講真, 睇地址就唔收你啦.
好多人都話, 如果係心儀的幼稚園, 應該搬屋喎..
可能學校係諗住, 你有誠意就搬啦, 無誠意就大把人讀.

我都無誠意, 心儀果間幼稚園無校車到, 搵左好多私人褓姆車都去唔到, 放棄左.

其實紅磡真係遠過KLN TONG好多,讀得呢間,除左係住附近 OR 火車沿線,否則到時車程閒閒地一個鐘

我都放棄咗, 都係因為無校車問題.....我住TKO的~!

我都係因為校車問題而放棄,但我覺得放棄左之後反而成個人都鬆晒,之前為左揾保母車搞到好煩,何必呢?放棄左唔使可惜~

only for 1 year, becuz all K2 & K3 classes are run in Kowloon Tong campus, so all K1 students in Hung Hom will go back Kowloon Tong campus to study K2 & K3.

你的選擇不錯呢!其實小朋友上學能在家附近是很好的呢!別麻木相信名校。

Yes I agree. Although SC is a good school, I realise that a lot of people in the forum may have too high expectation and unrealistic hopes about this school. and finally they may find that disappointed in the end, or when they cannot go to a good school in primary 1 and regret that "why did I not choose KV or LH or York or KM or xxxxxx 3 years ago........".

No need to feel bad about your decision about "giving up". I think it is a wise decision as long as you keep teaching and caring about your child!

原帖由 kenkao 於 11-7-30 16:34 發表
樓上說的對,最重要給孩子一個開心快樂的學習空間

我都放棄左,到而家睇返,假如我當初堅持St Cat,我到而家都好大機會仲未搵到校車。煩都煩死。
我係住鐵路沿線,但其實都好煩,出去連行路都差唔多1小時,9點送完,12點接放學,返屋企又唔係,周圍走又唔係。

我都放棄咗。學校開新校,個人懷疑是否好事。每年原先已有600畢業生,新校開後點保證質量,相信學校要花多點功夫。

多口問句, 其實SC好在那裏呢 ? 三歲人仔日日坐咁耐車返學都幾辛苦架.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 常樂 於 11-8-2 09:18 發表
多口問句, 其實SC好在那裏呢 ? 三歲人仔日日坐咁耐車返學都幾辛苦架.

有3個校舍,兩個响九龍塘,一個响紅磡,紅磡呢個無校車,其餘兩個有~
恐龍家

SC考小學跟別的KG一樣, 看不到甚麼優勢, 考小學都是看孩子及家長的付出! (家庭成員剛在SC完成K3).

你的情況, 不是痛, 是明智!

我想問下你地有冇寫信返去學校ga?
‹ 上一主題|下一主題