用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 游泳 - 學識四式之後仲會 keep 住學落去嗎 ? ...
go

游泳 - 學識四式之後仲會 keep 住學落去嗎 ?

請問你的小朋友幾多歲?要學幾耐才學識四式? Thx

我囝囝是九歲學,學了一年半學識四式,每星期一堂,當然是游得麻麻果隻。

原帖由 sze8 於 11-7-27 17:21 發表
請問你的小朋友幾多歲?要學幾耐才學識四式? Thx

簽名被屏蔽

我的小朋友七歲開始一星期一堂小組學游泳,一年後學識四式後繼續到現在,佢好鍾意,而且游泳是運動也是求生技能,我都想佢識熟水性一點,萬一遇上意外都可以鎮定點。

簽名被屏蔽

原帖由 yuki123lam 於 11-7-27 16:48 發表

我個女(7歲)今年搵到一個好夾的教練, 2個月由唔識游學到識晒4式.
依家係"改良泳姿". 同埋間中跟教練去泳會"操水".
暑假操吓水都ok, 等個女學習乜野叫"捱", 有peer pressure之下有競爭有進步.
不過開左學我就唔會比佢游la.  如果決心要游, 一星期要操3-4日水, 邊有咁多時間.

簽名被屏蔽

因為我個仔已經 11 歲, 如果操水要一星期操三日, 九月開學佢小六又要應付報分試, 所以先想聽下大家既意見, 之後再決定俾唔俾阿仔 keep 住學落去, thanks !

原帖由 ming2 於 11-7-28 01:42 發表

我兩個囡由六歲半(小二)開始操水,一星期三日每次兩小時,我起初都怕佢地辛苦,不過佢地真係好喜歡游,為左要操水,佢地選擇操水個d日子會盡量係學校完成功課,放學就可以直接去游水...所以我覺得佢地肯咁樣付出都未嚐唔 ...

簽名被屏蔽

我仔7歲會游自由式, 蛙式 & 背泳. 佢游到 50m 我就已經停比佢跟教練學游水, 因為我覺得
1) 游水係運動又係求生, 佢識游3式已經ok
2) 我唔期望佢在呢項運動上有什麼成績, 因為我地付唔出一星期練3-4天水, 而且操水的過程係好孤獨苦悶.
3) 我仔比較喜歡 ball games, 所以我地將時間和資料分配到佢鐘意的球類活動上.

原帖由 ming2 於 11-7-28 01:42 發表

我兩個囡由六歲半(小二)開始操水,一星期三日每次兩小時,我起初都怕佢地辛苦,不過佢地真係好喜歡游,為左要操水,佢地選擇操水個d日子會盡量係學校完成功課,放學就可以直接去游水...所以我覺得佢地肯咁樣付出都未嚐唔 ...

ming2
好配服你2個女, 又讀得書, 又游得水, 又玩得樂器. 時間分配要做得好好.
我大女, 冇乜鬥心, 要鬥快的項目, 一定冇佢份, 佢亦唔come捱, 所以swimming都係唔arm佢.
反而亞妹有potential, 上左3堂, 識左自由式了 自己游到20M, 佢見家姐游到, 佢就好比心機要追家姐.

小朋友都係個個唔同性格唔同技能.

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 11-7-31 01:41 發表

小豆媽,

我相信我囡係大部份吹谷型家長心目中0既所謂"讀得書"係有一段隔離(不過佢地勝在唔洗我陪讀書,小測大考全部都係自己攪掂)...不過自問自己並唔係坊間大部份家長0既類型,所以阿囡先可以享受讀書/課外活動的 ...

ming 2,

我以前在另一TOPIC都同你傾過傾, 知道你2個小朋友都在x小學讀書, 我覺得學校好好, 我大女本來都係讀呢間, 不過因為我生細佬, 細果冇出城讀書. 學校將音樂等同中英數一樣, 真係好好, 我朋友的仔女都係好開心的返學呢 !

我自問(比起bk的精英)我都唔係催谷的家長.
細個的時候, 比多d機會佢explore.
依家大個左, 佢想學, 我就盡量配合.
不過我都會同佢傾番佢性格, 能力, 時間分配做唔做到. (仲有我的$分配) 好彩學校沒有大量功課考試壓力, 先可以enjoy課外活動, 感謝神.
我大女學piano, 自己要求加flute, 依家仲想下年跟學校學埋clarinet, 我都要同佢傾佢係唔係有咁多時間練.

初初比2個女學swimming, 都係覺得swimming係求生基本要識的技能, 而且大女鼻敏感, 2女哮喘, 希望可以有幫助.

簽名被屏蔽