用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 恭喜排球隊!
go

恭喜排球隊!

今曰路過Hollywood Plaza 見到宣小有份參加學界軟式排球比賽,阿女即刻衝入去幫同學仔打氣!結果宣小攞咗男子組同男女混合組冠軍,好犀利呀! 恭喜哂!
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

原帖由 KiuKiu-Mama 於 11-7-31 18:50 發表
今曰路過Hollywood Plaza 見到宣小有份參加學界軟式排球比賽,阿女即刻衝入去幫同學仔打氣!結果宣小攞咗男子組同男女混合組冠軍,好犀利呀! 恭喜哂!

原帖由 KiuKiu-Mama 於 11-7-31 18:50 發表

叻叻 ! 恭喜 !

幾經奮戰(大比數落後9比18)才奪得男女混合冠軍,攪到我哋抹咗一身汗!嚟緊嘅星期六,無線體育世界應該有訪問佢哋嘅片段。

今年佢哋男子排球隊,好似破咗宣小以往記錄,一年內取得九個冠軍(包括啱啱取得嘅軟式排球男子組同男女混合),餘下仲有一場青少杯,男子隊同女子隊同樣入了總決賽爭取冠軍,希望可以再下一城,取得第十個冠軍,就十全十美!加油!

十全十美, 好呀!! 加油呀 !!

原帖由 MacMa 於 11-8-2 14:24 發表

幾經奮戰(大比數落後9比18)才奪得男女混合冠軍,攪到我哋抹咗一身汗!嚟緊嘅星期六,無線體育世界應該有訪問佢哋嘅片段。

今年佢哋男子排球隊,好似破咗宣小以往記錄,一年內取得九個冠軍(包括啱啱取得嘅軟式排球男子組同男 ...

十全十美, 好呀!! 加油呀 !!

今年佢哋男子排球隊,好似破咗宣小以往記錄,一年內取得九個冠軍(包括啱啱取得嘅軟式排球男子組同男 ...

今年排球隊員除了戰績彪炳,升中亦不錯!男排嘅七位小六同學,暫時有四位升讀男拔,兩位入聖士提反,一位入旅港。女排嘅七位小六同學,暫時有三位升讀女拔,兩位入St Stephen Girls,一位入協恩。

唔好以為佢哋剩喺識得打波,我哋家長都話兩位李Sir好識揀排球員,大部份同學都能文能武,再加音樂,所以用成績(部份人在班中名列前茅)、體育、音樂去考中學,中學又點會唔收這班all round嘅學生。

原帖由 MacMa 於 11-8-4 17:06 發表
今年排球隊員除了戰績彪炳,升中亦不錯!男排嘅七位小六同學,暫時有四位升讀男拔,兩位入聖士提反,一位入旅港。女排嘅七位小六同學,暫時有三位升讀女拔,兩位入St Stephen Girls,一位入協恩。

唔好以為佢哋剩喺識得打波,我哋家長 ...

早幾年辯論隊也很好成績, 為什麼近年沒有消息? 辯論隊是否很吃香?

原帖由 kls12 於 11-8-4 17:21 發表

早幾年辯論隊也很好成績, 為什麼近年沒有消息? 辯論隊是否很吃香?

第五屆聯校小學辯論邀請賽初賽B組賽事 (七)
大角嘴天主教小學(海帆道)對九龍塘宣道小學
http://www.idebate.hk/?p=6349

第五屆協恩中學聯校小學辯論邀請賽初賽
拔萃小學對九龍塘宣道小學
http://www.idebate.hk/?p=5676

原帖由 kls12 於 11-8-5 12:25 發表

http://www.idebate.hk/? ...

咁啱亞仔嘅喺排球隊隊員,又喺辯論隊隊員,我諗我可以講幾句。在辯論隊三年來,亞仔真是獲益良多,從老師、負責訓練他們的協恩中學嘅姐姐(咁啱大部份是來自宣小的學姐)和大家隊員身上,學咗好多辯論嘅技巧、資料搜集和整理、臨場應對等,都是寶貴的知識和經驗,對升中面試和將來升學,是有一定嘅幫助。
所有辯論員都訓練得很有自信、不怕面對羣眾演說。可以睇吓上面quoted嘅兩場比賽,兩位最佳辯論員(都喺亞仔嘅死黨),那種大將風範、應對流利和反應,就連成年人也自嘆不如。

原帖由 kls12 於 11-8-5 12:25 發表

http://www.idebate.hk/? ...

多謝分享! 有機會被老師選中,從而獲得有關的訓練着實是很寶貴的經驗.

男子隊同女子隊雙雙取得青少杯初級組冠軍,終於劃上『十全十美』嘅句號!希望宣小排球隊薪火相傳,繼續霸學界!

祝妳囝囝在 DBS 亦繼續發揚光大!!
原帖由 MacMa 於 11-8-15 16:07 發表

男子隊同女子隊雙雙取得青少杯初級組冠軍,終於劃上『十全十美』嘅句號!希望宣小排球隊薪火相傳,繼續霸學界!