用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞氏保加/ 資優評估......請賜教!!!!
go

亞氏保加/ 資優評估......請賜教!!!!

我的兒子四歲, 懷疑有亞氏保加/資優的情況. 我好想知清楚. 不是要個LABELING, 而是希望有/無LABELING令我更了解用甚麼方法去教導他, 知道問題的原因. 請問有無家長可賜教:

去政府/ 去私人執業臨床心理學家好呢?

我不想評估時令阿仔感覺好像去看病, 政府可以讓我討論時先請阿他到別處, 而不用在場嗎? 他的兒科醫生的CLINIC有臨床心理學家, 可以ASSESS, 連IQ TEST$6000, 是一般價嗎? 環境熟悉與否有影響嗎?

原帖由 littleoscar 於 11-7-31 23:06 發表
我的兒子四歲, 懷疑有亞氏保加/資優的情況. 我好想知清楚. 不是要個LABELING, 而是希望有/無LABELING令我更了解用甚麼方法去教導他, 知道問題的原因. 請問有無家長可賜教:

去政府/ 去私人執業臨床心理學家好呢?

我 ...

可以去排下政府,百多蚊,就算睇左私家都可以當多個意見。不過睇完私家都可以排政府的服務,你可以再了解下。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

個人覺得環境唔係太重要的問題。

政府睇完之後可以只同家長傾,不過你要有人睇住個小朋友,等候的地方會有些玩具。

請問亞氏同自閉有什麼分別?要多少歲才可介定是那種?

有一個朋友的女兒係6歲被評"亞氏保加+資優". 之前係被評疑似'ADHD'. 但阿媽很不開心, 因為CAC 醫生話比佢知, 兩三年後會將'亞氏保加症'合併叫'高功能自閉症'.

女孩主要問題係在學校不能夠和同學好好相處. 資優的地方係'語言'.

她兩歲多時在我家玩耍確實印象深刻. 會將所有玩具搬出黎玩, 沒有一刻停止. 好多玩具都識自己研究到點玩. 但會指揮其他小朋友跟着她的玩法, 否則就會哭鬧吵叫. 當時我真的以為她是ADHD.

原帖由 BKVIP 於 11-8-1 12:28 發表
請問亞氏同自閉有什麼分別?要多少歲才可介定是那種?

亞氏保加症可歸類為自閉症其中一類。亞氏保加症兒童的智能正常或資優,亦較少有語言發展遲緩的情況。每一位亞氏保加症者都是獨特的,他們的障礙程度及表現方式都不同,再加上個性、能力以及成長經歷的分別,個別差異極大。

以我睇左這幾個月的資料,好多時都話亞氏保加症與自閉症最大的不同是亞氏保加症兒童通常沒有speech delay。我覺得亞氏保加症兒童同高功能自閉症的兒童情況相約。這兩者都是在Autism Spectrum內。

"亞氏保加症"好似台灣叫"高功能自閉症"??
其實我覺得,叫乜名都好,最緊要知道佢邊度WEAK,佢NEED D乜瞓練....盡量去幫佢就得,改到幾多得幾多嘛!
最怕係無$$$比佢做瞓練....

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-2 00:08 發表
"亞氏保加症"好似台灣叫"高功能自閉症"??
其實我覺得,叫乜名都好,最緊要知道佢邊度WEAK,佢NEED D乜瞓練....盡量去幫佢就得,改到幾多得幾多嘛!
最怕係無$$$比佢做瞓練.... ...

同意,我地做媽咪架,又唔係做研究,對呢d名字都無乜深究,係得個知字。最緊要係自己個仔有進步,努力努力~~~

係呀! 之前比D名搞到好頭痛!而家唔理LU...總之自己四圍向人問/睇書搵方法幫自己小朋友!
加油呀!

好同意!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-8 23:20 發表
係呀! 之前比D名搞到好頭痛!而家唔理LU...總之自己四圍向人問/睇書搵方法幫自己小朋友!
加油呀!