用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男校(聖保羅, 聖類斯, 高主教), 請問此三間最大不同之處 ...
go

男校(聖保羅, 聖類斯, 高主教), 請問此三間最大不同之處?

醒目開學勳章 貢獻勳章

講緊小學? 聖保羅書院小學 ? 呢間係直資喎~
分別呀~ 高主教係男女校,灣仔區,另外兩間係中西區,男校
高主教唔可以玩大抽獎,聖類斯可以

聖類斯收兩班
高主教 4-5班
聖保羅 3班

高主教中學個校舍最差 (超細)

聖類斯應該無咁谷,而聖保羅應該最深

學費:
聖類斯 $23000 (2010 概覽)
聖保羅 $30000 (2010 概覽)
高主教 $20800 (2007-08年資料,當年聖類斯係$20000)

其實我一路都覺得聖類斯平.. 好奇怪樓主你會覺得佢係最貴.. 可能係我d料太舊架啦~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BB成長期 於 11-8-1 14:48 發表
最想知它們教學宗旨or理念是什麼呢?

我只知慈幼會嘅學校 (即聖類斯),都係有教無類的
我同ian都响呢度傾過... 關於聖類斯嘅嘢,想了解呢間多d,可以問問ian

佢成日話有仔嘅,一定送去聖類斯讀!
恐龍家

高主教已经轉咗男女校, 但由於蛋同鳮蛋問題, 女仔如果有其他選擇, 都揀咗第二間男女比例平衡啲或甚至女校, 如果小朋友係仔仔嘅就無呢個問題. 係傳統英文小學, 英文学深半年.有中學, 成績屬band 1尾
聖類斯有小一導向班, 由上年年尾上到五月, 逢星期六上一小時, 志在比小朋友熟習小学的課堂模式. 校長在導向班開課時都表明, 預知導向班完結時有部份小朋友最終不會選聖類斯, 但歷年來仍然撹這個導向班, 我就好欣賞他们对教育的無私和執着, 真係攞個心出來教学. 有中學, 成績屬band 2頭
聖保羅新校舍應該會好靚, 但如果交通不是問題的話. 中学屬band 1尾, 但唔知点解前一年會考成绩走晒樣, 但一向的成績是幾好的, 傳統名校.
又或者走去中学部, 睇吓成積參考吓

I would be really interested to know the schools' attitude towards students' discipline / behaviour.  Are they very serious in "shaping" their student's discipline / behaviour?  Do they apply "encouragement" approach or "consequence" approach?

My observation is that the general students of these three schools are very well-disciplined with good behaviours.

Heard that SPC is very tight in controlling students' discipline.  But not sure about the other two.  Could any existing parents please share?

我有些關於SLS 和高主教的資料:

高主教:
1. 38-42人一班
2. 小4有拔尖
3. 考1-100名,可上回中學
4. 小息吾可以跑
5. 英文教深半年,小一用1B english book & exercise
6.男女校,男佔大多數

SLS:
1.25人一班
2. 有拔尖 (中大合作), 有補習班 (飛鷹計劃)
3. about 65% 回原校, 大多數原校生都能入精英班
4. 小2 才可以踢足球
5.數學好強,每隔一星期有小測驗,小一用兩套數學書
6. 有小一預備班, 小朋友K3已經好熟悉sls
我問副校,教男仔有無特別方法,他說要軟硬兼施,因男仔d 頑皮行為要stop,但要用軟功保住男孩的自尊心.

發現有好多學生從好遠到兩間學校番學.....一定有其原因!

原帖由 BB成長期 於 11-8-1 14:10 發表
聖保 - 資校
聖類及高主 - 是私校

最久History為 聖保>聖類>高主
計學費平為 聖類 > 高主 > 聖保
如計中學他們都為band 1

我所知真的不多, 請問他們的教學宗旨or理念是什麼呢?
你們會怎排? ...

醒目開學勳章

but I am not as lucky as you!  I guess I won't be here to know you and others here in EK if my children are boys, since I don't need to worry about finding schools for them!

原帖由 小曳人 於 11-8-1 15:00 發表

我只知慈幼會嘅學校 (即聖類斯),都係有教無類的
我同ian都响呢度傾過... 關於聖類斯嘅嘢,想了解呢間多d,可以問問ian

佢成日話有仔嘅,一定送去聖類斯讀! ...

醒目開學勳章

very detail analysis!  

原帖由 maxboy 於 11-8-1 19:54 發表

高主教:
1. 38-42人一班
2. 小4有拔尖
4. 小息吾可以跑
5. 英文教深半年,小一用1B english book & exercise
6.男女校,男佔大多數

SLS:
1.25人一班
2. 有 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iantsang 於 11-8-1 22:39 發表
but I am not as lucky as you!  I guess I won't be here to know you and others here in EK if my children are boys, since I don't need to worry about finding schools for them!

倒轉.. 我有兩個女就好喇.. hahaha 起碼女校多過男校先啦!
唔知SL d校車去唔去得到沙田區呢?我都好想報..但無校車就萬萬不能!
恐龍家

醒目開學勳章

What they told me is, if the areas are not covered by school buses (majority of students), then they will help students to arrange nanny buses.

原帖由 小曳人 於 11-8-2 06:55 發表

倒轉.. 我有兩個女就好喇.. hahaha 起碼女校多過男校先啦!
唔知SL d校車去唔去得到沙田區呢?我都好想報..但無校車就萬萬不能!

Just some more info

(1) St. Paul's (Anglican)
(2) St. Louis's (Roman Catholics)
(3) Raimondi (Roman Catholics)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iantsang 於 11-8-2 08:41 發表
What they told me is, if the areas are not covered by school buses (majority of students), then they will help students to arrange nanny buses.

咁又真 係幾好喎!
恐龍家

我住沙田,個仔今年九月SLP1,630上校車
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jocola 於 11-8-2 11:22 發表
我住沙田,個仔今年九月SLP1,630上校車

多謝你嘅info呀!
原本真係唔諗住報,e+知道有校車,就唔同睇法喇.. 雖然,真係好早~ 我地又唔會再搬

恐龍家

原帖由 maxboy 於 11-8-1 19:54 發表

高主教:
1. 38-42人一班
2. 小4有拔尖
4. 小息吾可以跑
6.男女校,男佔大多數

SLS:
1.25人一班
2. 有 ...

高主教38-42人一班, 真係超大班.

原帖由 小曳人 於 11-8-2 12:44 發表

多謝你嘅info呀!
原本真係唔諗住報,e+知道有校車,就唔同睇法喇.. 雖然,真係好早~ 我地又會再搬

不用客氣,唔算早啦,我見人地住對面海都有六點半上校車,咁我地新界六點半都唔係好過份啦…我之前都諗住放棄,因為無校車,但最後學校又幫我地搵到保母車喎,咁咪去囉!
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

回復 17# 小曳人 的帖子

據我所知,
高主教學費好似係$2,900/月x10期。

St paul 係中小
SL 同 RC 係英小

大家都有直屬/聯系中學

如果冇打算升原校就要留意:
St Paul/ SL 中學派位校網屬中西區,
而RC 係屬灣仔區。

其實係早上課.....7:40 打鐘.
原帖由 jocola 於 11-8-2 14:28 發表

不用客氣,唔算早啦,我見人地住對面海都有六點半上校車,咁我地新界六點半都唔係好過份啦…我之前都諗住放棄,因為無校車,但最後學校又幫我地搵到保母車喎,咁咪去囉! ...